Založ si blog

Charlie Hebdo – bezvýznamný plátok, ktorý mali už dávno zakázať

Satirický časopis Charlie Hebdo vyjde na budúci týždeň nie v obvyklom 60 000 náklade, ale v náklade milión kusov.

Neviem, aká je remitenda časopisu (výtlačky, ktoré sa nepredajú a vrátia sa do redakcie), ale pre potreby tohto článku potrebujem s ňou kalkulovať, aby som mohol porovnávať so slovenskými časopismi (k dispozícii mám len počty reálne predaných kusov, bez remitendy).

Takže pri časopise Charlie Hebdo budeme uvažovať s remitendou 20 %, čo je pomerne nízke percento. Podľa tejto úvahy vychádza, že vo Francúzsku sa reálne predá cca 48 000 výtlačkov tohto časopisu. Francúzsko má 65 miliónov obyvateľov, z čoho vyplýva, že si ho kúpi cca 0,073 % populácie, pravda za predpokladu, že tá remitenda nie je výrazne vyššia.

Na Slovensku aj ten najmenej predávaný časopis s názvom Bobík (z tých, ktorých predajnosť vyhodnocuje Audit Bureau of Circulations SR) má vyššiu predajnosť ako Charlie Hebdo, kúpi si ho cca 6 400 ľudí, t.j. 0,128% populácie.

Ak by časopis Charlie Hebdo vychádzal na Slovensku a mal by 0,073%-nú predajnosť, kúpilo by si ho cca 3600 občanov Slovenska z piatich miliónov obyvateľov.

Čo za cieľovú miniskupinku má teda časopis Charlie Hebdo? Stúpencov Marine Le Penovej? Či niekoho ešte horšieho?

Nazdávam sa, že demokracia nemôže byť bez mantinelov. Hoci budem teraz znieť, ako starý aparátnik, myslím si, že sa príliš popustili uzdy. Dnes si každý myslí, a nielen u nás, že môže robiť, čo chce.

Redakcia Charlie Hebdo si myslela, že môže robiť, čo chce – prosto o čosi podobné si koledovala, zvlášť, keď ich už islamisti v minulosti vystríhali.

Keď Pussy riot hanobili pravoslávny chrám, Putinov režim ich potrestal. Na západe sa strhla vlna nevôle. Redaktorov Charlie Hebdo mal Hollande dávno potrestať, prípadne časopis zrušiť, veď to, čo časopis uverejňoval, napĺňalo všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. A ak by to spravil, nemuselo sa stať to, čo sa stalo.

Mačovia z redakcie plátku Charlie Hebdo prosto nemali rozum, rovnako ako Pussy riot a boli potrestaní. Samozrejme, neschvaľujem trest, ktorý zvolili islamskí teroristi, ale ani sa mu nečudujem. A najsmutnejšie na tom je to, že kvôli redaktorským mačom – zahynuli nevinní ľudia.

To, čo nazývame demokracia, je len jej stále viac pokrivená karikatúra. Hra na demokraciu, v ktorej si, kto chce, môže robiť, čo chce.

Plátok Charlie Hebdo dlhodobo uverejňoval nechutné príspevky hanobiace cudzie náboženstvo. Ak by vychvaľoval Hitlera, alebo Stalina, bol by už dávno zakázaný. Prečo nebol už dávno zakázaný, keď sa hnusným spôsobom vysmieval moslimom? Lebo posvätná sloboda tlače????

Lenže odkiaľ pokiaľ?

Opäť si uvedomujem, že predchádzajúca veta je možno nevedomky nejaká citácia Vasiľa Biľaka.

Lenže nech.

Pretože si myslím, že inak to nejde. Uzdy sú príliš popustené.

 

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2123830x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie