Založ si blog

Kronich-Eisenweg

(fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia, autorom fotografií je autor blogu)

 

K tejto krátkej ferate nachádzajúcej sa v pohorí Raxalpe (necelé dve hodiny cesty od Bratislavy) sa dá dostať dvomi spôsobmi.

Poctivo – to znamená odviezť do východiskovej obce Hirschwang a potom ešte kúsok vyššie až k hotelu Knappenhof a odtiaľ už peši.

Mastňácky – to znamená vyviezť sa lanovkou Rax – Seilbahn na hornú stanicu a pohodlne za pár minút zbehnúť k chate Ottohaus, pod ktorou sa steig nachádza.

My sme sa rozhodli vyšliapať si to odspodu. Pri hoteli Knappenhof sa nachádza síce pomerne veľké parkovisko, ale určené je len pre hotelových hostí. Návštevníkom feraty ostáva na zaparkovanie len niekoľko „flekov“ popri úzkej lesnej ceste vedúcej k hotelu.

Za hotelovou budovou sa nachádza smerovník, vydať sa treba na Törlweg. Spočiatku široká štrková lesná cesta sa postupne mení na lesný chodník kľučkujúci v pomerne strmom teréne. Kým sa od hotelu dostanete k samotnej ferate zaberie vám to aj štyri hodiny, počas ktorých budete váhať či idete dobre, keďže ste stále na žiadnu feratu nenaďabili. Teda aspoň my sme boli na pochybách, či sme feratu neminuli, či sme na správnej ceste, zvlášť keď sme už obišli aj rozlične skalné útvary, na ktorých by ferata mohla byť vedená.

Pravda je taká, že ferata Kronich – Eisenweg je až na samom konci túrky na skalnom útvare zvanom Törlkopf a jej prelezenie vám zaberie sotva pätnásť minút. Na skalke Törlkopf sa nachádza viacero lezeckých tréningových ciest ľahších stupňov a jeden steig technicky trochu náročnejší. Klasifikovaný je ako ťažký, prevýšenie 40 metrov.

Nástup do feraty

Nástup do feraty

Stredná pasáž

Stredná pasáž

Kronich-Eisenwegsteig

Kronich-Eisenwegsteig

Kronich-Eisenwegsteig, stredná pasáž

Kronich-Eisenwegsteig, stredná pasáž

Po jeho zlezení sa skalným oknom dostanete na náhornú plošinu a v neďalekej chate Ottohaus si môžete dať polievku, ktorá vás sklame. Tak sa aspoň stalo nám, ale možno len kuchár nemal svoj deň. Zostup tou istou cestou, lanovkou ale nejako úplne inak…

 

(Pozor – nepomýľte si Kronich-Eisenweg steig s Camillo-Kronich steigom!)

Chata Ottohaus

Chata Ottohaus

 

Úvaha o mieri

15.06.2024

Pred pár rokmi som čítal seriózny článok o tom, ako akísi vedci zisťovali, ktorý spôsob defekácie je najlepší – čupiačky alebo posediačky. Neviem, či to boli americkí vedci, lebo tí zistili aj to, že koho v noci svrbí riť, tomu ráno smrdia prsty… Pre náš účel nie je dôležité akej národnosti boli vedci, ktorí to zisťovali. Podstatné je, čo zistili. A [...]

Porušovanie volebného zákona? Z čej strany?

11.06.2024

V rôznych druhoch volieb som sa doteraz zúčastnil práce v okrskovej volebnej komisii asi desaťkrát. Vždy to bolo v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Nikdy som však nemusel ísť za voličmi z prenosnou urnou. Až v týchto eurovoľbách to vyšlo na mňa. Okrem viacerých súkromných bytov som navštívil aj dve zariadenia pre seniorov, či lepšie povedané – domovy [...]

Voľby a hlavné mesto

10.06.2024

Tak, ako v prezidentských voľbách aj v eurovoľbách som bol v okrskovej volebnej komisii v bratislavskom Starom Meste. Výsledky hlasovania v tomto okrsku v oboch prípadoch boli pre človeka môjho zmýšľania mierne deprimujúce. V prezidentských voľbách, čo bola vlastne konfrontácia koalície a opozície, získal v „mojom“ okrsku P. Pellegrini približne 20 percent hlasov a I. [...]

Migranti / Hraničný priechod /

Z Mexika do USA sa nelegálne pokúšalo dostať 1,4 milióna ľudí

17.06.2024 09:04

Podľa inštitútu bolo medzi utečencami a migrantmi aj približne 3000 maloletých bez sprievodu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini ako vrchný veliteľ ozbrojených síl: Vojakom nerozkáže, no môže vyhlásiť vojnu

17.06.2024 08:00

Peter Pellegrini sa od sobotňajšieho poludnia nestal len prezidentom Slovenska, ale aj vrchným veliteľom ozbrojených síl.

Peter Pellegrini, slávnostný obed, inaugurácia

Pellegrini bude iný prezident ako Čaputová. S čím prichádza a kam budú smerovať jeho prvé kroky?

17.06.2024 07:00

Kým prezidentka Čaputová niesla do paláca odkaz právneho štátu či témy spojené so životným prostredím, Pellegrini prináša témy mieru a upokojenia.

vojna na Ukrajine, mierový summit, Švajčiarsko, Giorgia Meloniová

ONLINE: Meloniová: Ak Rusko neprijme mierové podmienky, prinútime ho. Hrozí Ukrajincom elektrina len na pár hodín denne?

17.06.2024 06:25, aktualizované: 08:55

Ak Rusko nebude súhlasiť s podmienkami mierového summitu, prinútime ho, aby sa vzdalo, tvrdí talianska premiérka Georgia Meloniová.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 603
Celková čítanosť: 2174732x
Priemerná čítanosť článkov: 3607x

Autor blogu

Kategórie