Založ si blog

Pittentalersteig

 

(Obrázky sa zväčšia po kliknutí na ne, autor blogu je autorom všetkých fotografií)

 

IMG_2438

Na Pittentalersteigu som bol prvý raz v októbri 1996. Prišli sme pod jeho úpätie, obzreli sme si ho a otočili sme sa späť.

Jednak som vtedy ešte nemal tie skúsenosti, čo dnes, jednak steig bol vtedy len veľmi úsporne zaistený a zložitým orieškom bol už samotný nástup v kolmej stene, ktorý nebol zaistený vôbec. Pravdepodobne tvorcovia feraty chceli týmto opatrením dosiahnuť, aby sa naň nerozvážne nevydávali takí neskúsenci, akými sme vtedy boli aj my.

Dnes je nástup zaistený kovovým rebríkom.

Nástup do Pittetalersteigu

Nástup do Pittetalersteigu

IMG_2435

 

K Pittentalersteigu sa dostanete diaľnicou A2. Odbočíte z nej na exite Seebenstein a namierite si to do východiskovej obce Gleissenfeld. Je paradoxom, že keď som sa sem po takmer 20 rokoch vrátil, blúdil som nielen na asfaltke, ale aj v lese pri hľadaní nástupu na steig. Fakt, že som tu už raz bol, mi vôbec nepomohol.

Po opustení diaľnice a prekonaní železničnej trate treba odbočiť doprava na cestu, ktorá vás zavedie do Gleissenfeldu. V samotnej obci je už všetko dobre značené a ľahko sa dostanete na parkovisko pri moste cez riečku.

Z parkoviska sa vydáte už peši po moste a zanoríte sa do lesa. My sme sa zanorili a hľadali pri tom odbočku k nástupu na steig tak intenzívne, že sme vyliezli v podstate až na vrchol a keď sme tam stretli dvoch chlapíkov s klettersteigovými setmi, ktorí práve vyliezli navrch a pýtali sa ich na cestu k nástupu, tak sa na nás dívali ako na debilov. Odbočku sme skrátka nenašli!

Na 610 metrov vysoký Türkesturz, na vrchole ktorého sa nachádza umelá zrúcanina, sme fakticky vyliezli v ten deň dvakrát, pretože po zlezení späť do Gleissenfeldu sme sa tou istou cestou vydali na vrch znovu.

IMG_2441

IMG_2447

IMG_2450

IMG_2453

 

Takže pozor! K nie veľmi výrazne značenej odbočke doprava k nástupu na feratu prídete cca po 15 minútach stúpania v lese. Ak idete dlhšie ako štvrťhodinu a ešte stále ju hľadáte – ste zle!

Zaistená cesta Pittetalersteig bola vraj vybudovaná už v roku 1926, ale neskôr musela byť ešte dobudovaná, vzhľadom na moju skúsenosť z roku 1996. Na vrchole sa nachádza umelá zrúcanina Türkensturz z roku 1826.

Náročnosť trasy býva popisovaná ako ťažká, prevýšenie cca 70 metrov, hore a dole zbehnete za dve hoďky.

IMG_2455

Pohľad zo steny na Gleissenfeld

Pohľad zo steny na Gleissenfeld

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2124188x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie