Založ si blog

Paradoxy cestovania

 

Pred pár dňami som bol v Etiópii. V deň odletu z krajiny sme sa v reštaurácii na brehu jazera Tana, v meste Bahir Dar vďaka zapnutému televízoru dozvedeli o parížskej masakre z 13. novembra, pri ktorej zahynulo 129 a zranených bolo 352 ľudí. Samozrejme, všetkých nás to ohúrilo i vydesilo. V lietadle smerujúcom domov nikto z nás nemal najlepšie pocity, napriek tomu, že let bol pokojný.

Päť a pol hodiny letu do Istanbulu bolo o čom premýšľať – dnešný svet je plný paradoxov. V Etiópii nie je žiadnou zriedkavosťou zbadať na ulici chlapa s omotanou handrou na hlave a s kalašnikovom v ruke. Dvaja takíto týpkovia strážili napríklad náš hotel v Gondare. A neboli jediní, v centre mesta sa promenovalo na uliciach viacero civilov so zbraňami. Ďalší dvaja nás vo funkcii skautov sprevádzali počas treku Simienskými horami. Viacerí chlapi s kalašnikovmi postávali v 80-tisícovom Debarku pred správou Národného parku Simien mountains a uchádzali sa o možnosť sprevádzať turistov. V Etiópii sa skrátka nikto nepozastavuje nad tým, keď na ulici zbadá človeka so samopalom.

Predstavte si, že by sa náš skaut (viď. foto) alebo, ktosi jemu podobný, s handrou omotanou okolo hlavy a s kalašnikovom v ruke prechádzal v Paríži po Champs-Elysées

Inokedy rušná ulica by bola okamžite ľudoprázdna, ak pravda nerátam príslušníkov špeciálnej protiteroristickej jednotky na obrnených transportéroch, ktorí by sem zakrátko istotne dokvitli.

Pritom aj v Etiópii žijú moslimovia. Je ich okolo 34 percent. A kresťanov okolo šesťdesiat.

Etiópia je sekulárny štát a terorizmus tam takmer nepoznajú.

SONY DSC

Náš skaut

Aby sme sa z Adis Abeby dostali do Prahy, museli sme v Istanbule prestúpiť na iné lietadlo. Ja som sa však na Atatürkovom medzinárodnom letisku s našou partiou rozlúčil. Popoludní za mnou mala priletieť manželka s ďalším manželským párom, aby sme v Istanbule strávili štyri dni.

Vymedzený istanbulský čas uplynul ako voda a my sme sa chystali na návrat domov.

Deň pred odletom som sa na internete dočítal, že na Atatürkovom medzinárodnom letisku zatkli osem podozrivých členov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí plánovali ilegálne odcestovať do Nemecka.

Týždeň po našom návrate z Istanbulu vybuchla pri stanici metra Bayrampaša v čase dopravnej špičky rúrková bomba a zranila päť ľudí.

Môj synovec je momentálne na dovolenke v Thajsku – pred dvomi dňami thajská polícia oznámila, že dostala varovanie od ruskej tajnej služby FSB týkajúcom sa desiatich Sýrčanov, ktorí údajne chystajú útoky v Thajsku. Vraj sú napojení na Islamský štát.

Nuž a tak sa pýtam: Dá sa v tomto poondiatom svete ešte vôbec cestovať? Alebo budeme všetci ľapieť doma na ritiach?

 

A ešte jeden paradox z dní minulých – všetci z našej sedemčlennej skupiny do Etiópie viezli v batohoch plynové bomby do varičov. V africkej krajine sa vraj nedajú zohnať, nehovoriac o tom, že na zháňanie sme nemali ani čas. Potrebovali sme ich počas treku Simienskymi horami, aby sme si mohli navariť.

Viem, že bomby – a to ani plynové – sa do lietadla brať nesmú. Lenže ľudia cestujúci na expedície do hôr to tak bežne robia.

Pri odbavovaní v Prahe ani v Istanbule kontrola bomby neodhalila. Všetky bomby nám kompletne odhalili a zhabali až na letištiatku v 15-tisícovej etiópskej Lalibele, kde nefungoval ani len pás na výdaj batožín, nieto plno ďalších bežných letiskových vymožeností. Aj skener lalibelského letiska určite nepatril k najmodernejším. Nehovoriac o zaškolenosti lalibelských bezpečákov oblečených v teplákových súpravách či zodraných oblekoch po staršom bratovi.

Ako je možné, že pri všetkých tých európskych najmodernejších protiteroristických opatreniach v Prahe aj v Istanbule prešla cez kontrolu batožina siedmych ľudí obsahujúca desať plynových bômb?

 

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100835x
Priemerná čítanosť článkov: 3579x

Autor blogu

Kategórie