Založ si blog

Istanbulské sklamanie

V Istanbule som bol dvakrát. V roku 2008 a pred mesiacom.

Slávny Veľký bazár ma pred siedmimi rokmi uchvátil. Trhovníci nás lákali k tovaru s naliehavosťou, akú pociťuje človek, ktorý na kilo čerešní vypije liter mlieka. Vychvaľovali svoj tovar, ako politruci Sovietsky zväz. Ťahali nás k svojmu stánku ako burlaci na Volge lode. Postupne klesali s cenou, ako podvodníci vo verejnej súťaži o štátnu zákazku. Boli hluční, prekrikovali sa, usilovali sa upútať zákazníka tak, ako niektoré postavičky z nášho parlamentu. A keď nás už vtiahli do svojho stánku, usadili nás, ponúkli chutný čaj a začali predvádzať svoj tovar. Skrátka, malo to tam grády, atmosféru!

Teraz sme sem zavítali opäť. Nie kvôli nákupu. Zorientovaný turista vie, že Veľký bazár nie je súci na nakupovanie – všetko je tam predražené a kvalita biedna. Ak vám ide o nákupy, určite lepšie pochodíte na druhej strane Zlatého rohu, v štvrti Beyoğlu. Veľký bazár sa oplatí navštíviť len kvôli atmosfére – tak aspoň radia všetky najznámejšie bedekre.

Pri tohtoročnej návšteve nás čakalo trpké sklamanie. Tržnica pripomínala nákupnú galériu Bory mall týždeň po Novom roku. Minimum návštevníkov, predavači bez záujmu, ticho, takmer nikto nás neoslovoval, neťahal, nepresviedčal, skrátka nuda.

„Čo sa stalo?“ vŕtalo mi v hlave.

Potom som pochopil. Všetci trhovníci mali v rukách mobily! Niektorí aj dva. To pred siedmimi rokmi nebolo. Intenzívne sa venovali mailovaniu, chatovaniu, sociálnym sieťam a bohvie (Aláh?) čomu všetkému ešte.

Nazdával som sa, že neopakovateľný svet orientálneho trhu je večný, omnoho večnejší ako družba so Sovietskym zväzom.

A ono nie!

Mobily a sociálne siete majú silnejšiu moc, ako tradícia a biznis. Položia na lopatky aj to, čo bolo na Oriente najtypickejšie a najzaujímavejšie.

IMG_2959

Koreniny však majú stále rovnako intenzívne vône.

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2125145x
Priemerná čítanosť článkov: 3590x

Autor blogu

Kategórie