Založ si blog

Návrh víkendového programu č. 4

Ďalší tip na výletík pre Bratislavčanov, ale nielen pre nich poskytuje Malý Dunaj. Malý Dunaj je vlastne 128 kilometrov dlhé rameno svojho väčšieho menovca. Od hlavného toku Dunaja sa oddeľuje pri Slovnafte, meandruje Podunajskou nížinou a ohraničuje najrozsiahlejší riečny ostrov v Európe – Žitný ostrov.

Viaceré agentúry ponúkajú záujemcom splav časti tohto toku.

My sme sa nalodili neďaleko obce Nový Život (miestna časť Eliašovce) pod mostom nesúcim cestu č. 510 z Nového Života do Jelky. Agentúra poskytuje kajaky i väčšie pramice. Samozrejmosťou sú záchranné plávacie vesty. Akurát som nepochopil, prečo za miesto, kde sme sa naloďovali, zvolili tesnú blízkosť kanalizačnej výpuste. Ovzdušie tam pripomínalo ani nechcem napísať, čo… Cyklisti pendlujúci po dunajskej hrádzi z Bratislavy do Rusoviec tú arómu dobre poznajú, pretože cyklochodník vedie v tesnej blízkosti najväčšej slovenskej miešačky hov… (ČOV).

IMG_3720

IMG_3723

IMG_3729

IMG_3732

Ak však disponujete dostatočnými námornícko-dobrodružno-objaviteľskými génmi, ani takýto úvod akcie vás nemôže odradiť. Môže vás to primäť len k tomu, že rýchlejšie vyštartujete po prúde rieky, aby ste sa od zápachu vzdialili.

Malý Dunaj sa krúti úrodným Žitným ostrovom a vy nemusíte pri pádlovaní vynaložiť ani štvrtinovú intenzitu Michala Martikána. Okolo vás sa rozlieha spev vtáctva, a duša sa dostáva do stavu nirvány. Takmer isto uzriete ladne sa vznášajúce volavky, bociany, či lysky a labute. Ak sa zadarí, tak aj nejaké vydry, ondatry či nutrie.

IMG_3744

IMG_3748

IMG_3761

IMG_3765

Ak nie ste trénovaný človek, po troch hodinách liknavého pádlovania predsa len nadobudnete pocit, že by ste si mohli oddýchnuť. Ľudia z agentúry to vedia, a tak na pravom brehu Malého Dunaja pre vás v improvizovanom táborisku už varia guláš a chladia najrozličnejšie tekutiny. Také, ktorým holdujú praví námorníci, ale aj také, aké pijú ľudia typu Dr. Ľubomír Okruhlica, či Dr. Igor Bukovský.

IMG_3788

IMG_3789

IMG_3792

Po lukulských hodoch na brehu Malého Dunaja, čím nemám na mysli komáre, ktoré vás tu môžu hojne atakovať, sa vydáte na zvyšný úsek plavby.

Celkový čas splavovania sa, samozrejme, odvíja aj od vášho vesliarskeho nasadenia. Nikto z účastníkov plavby však netúži zažiť to, čo zažívali trestanci prikovaní k veslám na stredovekých galérach,  takže ležérnym veslovaním úsek do Jelky zvládnete v čistom čase okolo štyroch hodín.

IMG_3766

IMG_3767

IMG_3768

IMG_3769IMG_3778

Miesto pristátia, na rozdiel od miesta štartu, agentúra vybrala omnoho lepšie. V Jelke pristanete na brehu v tesnej blízkosti dvoch výletných reštaurácií neďaleko malebného vodného mlyna.

IMG_3811

IMG_3810

Kolový mlyn v Jelke resp. Némethov mlyn patrí medzi pozoruhodné technické pamiatky a je považovaný za stredoeurópsku raritu. Za bagateľu podobné vstupné (1 euro) si môžete prezrieť jeho interiér a pán s komickým, ale miestne príslušným prízvukom, vám ochotne vysvetlí, čo vás bude zaujímať.

IMG_3805IMG_3809IMG_3812IMG_3813IMG_3815IMG_3816

IMG_3817IMG_3819IMG_3824

Cestou domov (v prípade, že sa vraciate do Bratislavy) odporúčam zastaviť sa na zmrzlinu v Dunajskej Lužnej (blízko pri Hlavnej ceste, oproti pizzérii San Marco). Takú skvelú majú len málokde! Je to vhodná sladká bodka za dnešným skvelým dňom.    

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2124681x
Priemerná čítanosť článkov: 3589x

Autor blogu

Kategórie