Založ si blog

Grosser Donnerkogel steig

Na feratový víkend sme vyrážali z Bratislavy na 380 kilometrov dlhú trasu do Gosau za tmy, v čase, keď sa poslední opilci z barov ešte len vracajú domov. To nám zaručilo, že už okolo pol deviatej sme zaparkovali pred údolnou stanicou lanovky v Gosau, aby sme vzápätí pochopili, že to nie je tá pravá. Znovu sme sadli do auta a vyviezli sa ešte cca 300 metrov vyššie a odstavili ho na pomerne veľkom (a bezplatnom) parkovisku pod lanovkou Gosaukammbahn (780 m).

Nástup na feratu sa nachádza asi 20 minút chôdze od hornej stanice tejto lanovky.

Údolná stanica lanovky

Údolná stanica lanovky

(všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

V posádke nášho auta boli aj geroji (či skôr šetrivci), ktorí si to chceli odšliapať po svojich, ale ukázalo sa, že sú v menšine a okrem toho sme nenašli žiaden chodník, ktorí by strminou viedol k hornej stanici lanovky. Ba, naopak objavili sme výstražné tabule oznamujúce, že opúšťať vytýčenú feratu možno len v skutočne núdzových prípadoch, pretože všetky pozemky naokolo sú v súkromnom vlastníctve a ide o poľovné revíry, kde za bezdôvodný vstup do nich hrozí pokuta.

Lanovka Gosaukammbahn jazdí v letnej sezóne od 8,15 do 17,20 (posledná jazda navrch – 16,00, cena lístka za jazdu hore i späť je 14,30 eur)

Ako sa neskôr ukázalo, myšlienka použiť lanovku bola šťastná. Klettersteig Grosser Donnerkogel je skutočne „výživný“ a odčerpá vám dosť síl. Lanovková podpora príde vhod.

Od hornej stanice lanovky vo výške 1 483 m najprv stúpate smerom k chate Gablonzerhütte (1 522 m), pred ňu však odbočíte mierne vľavo a kráčate už viac-menej intuitívne k skale ďalších cca 10 minút.

Nástup na feratu

Nástup na feratu

img_4844

img_4847

Úvodné metre

Úvodné metre

Ferata Donnerkogel steig bola vybudovaná v roku 1964 a rekonštruovaná v roku 2015. Jeho obtiažnosť má stupeň C/D.

Výstup sa dá rozdeliť na štyri časti. Prvá časť sa nazýva Ziehkögel a ide o cca 350 metrov pomerne kolmej steny, ale výdatne zabezpečenej železnými stupmi (stupeň C). Druhá časť  vedie v podstate v traverze pod vrcholom Kleiner Donnerkogel, ide o cca 600 metrov zaistenej cesty stupňa B vedeného miestami v kosodreví. V tretej časti zvanej Donnermandl sa nachádza najnáročnejšia časť feraty, ktorá má obtiažnosť D. Ide o cca 50 výškových metrov vedených na skalný útvar pripomínajúci ihlu. Ak si na tento úsek niekto netrúfa, dá sa sprava obísť jednoduchším terénom. Posledná časť, ktorá už stúpa priamo na Grosser Donnerkogel predstavuje cca 250 metrov zaistenej cesty stupňa C, ktorý postupne prechádza do chodeckého terénu privádzajúceho vás až k vrcholovému krížu vo výške 2054 metrov. Celý výstup trvá cca 3 hodiny.

img_4854

img_4856

img_4858

img_4860

img_4862

img_4864

img_4867

img_4872

Z vrcholu, ale nielen z neho, sa naskytajú krásne pohľady na ľadovcom obdarený masív Dachsteinu a na malebné jazero Vorderer Gosausee v údolí. Ide teda o krajinársky veľmi hodnotnú túru.

Na vrchole je aj priestor na chvíľkové zamyslenie sa, zvlášť, ak si viete z nemčiny preložiť vety napísané na vrcholovom kríži: Čím vyššie vylezieš na horu, tým menšie sa ti budú zdať tvoje starosti. Tam hore sa ti vyjasní myseľ tak, ako nikde inde.

img_4878

img_4881

img_4900

img_4891

 

Pohľad z vrchola na masív Dachsteinu

Pohľad z vrchola na masív Dachsteinu

Zostup z vrcholu vedie po turistickej ceste č. 628 (červeno-bielo-červené značenie). Návrat je dosť nepríjemný a strmý, oplatí sa zobrať so sebou paličky. Na niekoľkých miestach je chodník istený oceľovým lanom. Za vlhkejšieho počasia môže byť nepríjemný.

Po zostupe lanovkou do Gosau sa oplatí urobiť ešte zopár krokov navyše doprava k jazeru Vorderer Gosausee. Okrem toho, že tam sídli sympatický gasthof s čapovaným pivom, jazero s Dachsteinom v pozadí poskytuje scenériu na veľmi romantické fotografie.

Vyznačená cesta

Vyznačená cesta

Horná stanica lanovky

Horná stanica lanovky

Pohľad na Dachstein z brehu jazera Vorderer Gosausee

Pohľad na Dachstein z brehu jazera Vorderer Gosausee

Zdroj piva

Zdroj piva

Keď sme sa dostatočne nakochali krásnymi pohľadmi a najmä, keď sme zistili, že ďalšie pivá by už nabúrali náš rozpočet, sadli sme do auta a smerovali do 64 km vzdialeného Mondsee, kde sme mali naplánovaný nocľah v kempe pred zajtrajšou druhou túrkou. Ale o tej v ďalšom článku…

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2101012x
Priemerná čítanosť článkov: 3579x

Autor blogu

Kategórie