Založ si blog

Návrh víkendového programu č. 5

Prvá oficiálna zaistená cesta (Klettersteig) na Slovensku je Ferrata Horskej záchrannej služby na Martinských holiach. Poskytuje dve trasy stupňa obtiažnosti B a C.

My sme sa rozhodli ich navštíviť presne v ten deň, keď začala dvojtýždňová uzávera cesty pod Strečnom a preto sme do Martina nedorazili autom, ale vlakom – čiže sme sa nedopravili priamo na parkovisko, ktoré sa nachádza v mieste nástupu na trasu, ale len na martinskú železničnú stanicu.

img_6838

Vybudovanie ferraty je iste záslužný čin, ale jej propagácia je žiaľ dosť mizerná. Na železničnej stanici v Martine ani nikde inde po ceste nenájdete žiadny smerový ukazovateľ, upútavku, nič, čo by vás navigovalo k vášmu cieľu. Ak by sme nemali GPS navigáciu a nenaštudovali si doma na mape, kam treba ísť, asi by sme dosť blúdili. Nástup na ferratu, resp. turistický chodník vedúci k nej sa nachádza v mestskej časti Martin – Stráne. Tá je od stanice vzdialená asi 4 kilometre, takže peši sa trmácate po asfaltkách cca hodinu. Druhou okolnosťou, ktorá podľa mňa obmedzuje návštevnosť ferraty je skutočnosť, že dostať sa do východzieho miesta mestskou hromadnou dopravou je prakticky nemožné. Autobus tam chodí tak štyri krát za deň, aj to nie z vlakovej či autobusovej stanice. Mestská hromadná doprava však asi bude celoplošný martinský problém, súdiac aspoň podľa toho, že jednotlivé mestské spoje sú na všetkých linkách také riedke ako zuby vyslúžilého celoživotného poctivého žuvača listov koky.

img_6839

Problém s propagáciou bude ale asi aj inde. Hoci v deň našej nedeľnej a prázdninovej návštevy bolo krásne počasie, veľa ľudí sme na ferrate nestretli. S radosťou sme to, samozrejme, ocenili, na druhej strane budovateľov ferraty a majiteľov novovybudovaného Wellness penziónu Ferrata umiestneného hneď  pri nástupe na turistickú značku to asi až tak neteší.

Nuž, ale poďme k veci. Od zastávky MHD v Martine na Stráňach možno vyraziť po starom doprava – to znamená po žltej značke, alebo po novom doľava podľa šípky umiestnenej pod veľkou orientačnou mapou – čo je novšia verzia trasy. Červená značka vás vedie okolo spomínaného penziónu až k ústiu do kaňonu Pivovarského potoka, v ktorom je táto jednosmerná ferrata zasadená.

img_6840

 

Drtička kamenia pri opustenej rudnej bani

Drtička kamenia pri opustenej rudnej bani

 

img_6849

img_6850

 

 

Chodník spočiatku vedie nenáročným terénom niekoľkonásobne prekračujúc potok mostíkmi vybudovanými z dvoch brván pospájanými latami. Vo výške 930 metrov začínajú prvé technické pomôcky a o kúsok ďalej je vhodné miesto na navlečenie sa do ferratového setu.

Ďalšia trasa stupňa obtiažnosti B vedie najmä po ľavej strane Pivovarského potoka a nenáročne traverzuje po skalných stienkach. Zaistená je oceľovým lanom, jedným kovovým rebríkom a občas oceľovými stúpačkami či kramľami. Vo výške cca 1 130 metrov sa ferrata rozdvojuje – vľavo pokračuje béčkovou obtiažnosťou, doprava vedie náročnejšia trasa C. V tomto mieste sa nachádzajú dva drevené stoly s lavicami, poskytujúcimi odpočinok i dostatok času rozhodnúť sa, ktorou trasou ďalej.

Ja som, žiaľ, musel pokračovať ľahšou trasou, lebo som tam bol aj s manželkou (čo už samé o sebe bol malý zázrak, pretože naposledy – pred cca 35 rokmi, keď sme boli na Ostrom Roháči – v tom kratučkom úseku s reťazou, ktorý tam je, dostala hysák a odvtedy sa zaprisahala, že na žiadne takéto „nebezpečenstvá“ so mnou už v živote nepôjde),

S manželkou sme sa teda vydali béčkovou trasou a dcéra s priateľom pokračovali trasou C. Vzhľadom na to, že z miesta, kde sa obe trasy rozdeľujú možno značnú časť trasy C posúdiť vizuálne i vzhľadom na dcérino a priateľovo neskoršie hodnotenie sa nazdávam, že nielen trasa B, ale aj trasa C je z hľadiska obtiažnosti mierne nadhodnotená, čo však neznamená, že nemôže byť nebezpečná.

Vedeli to (alebo podceňovali) aj turisti, ktorých sme stretli. Ich vybavenosť ferratovými setmi bola tak 50 : 50 a to aj u tých, ktorí sa vydali na ťažšiu trasu C.

Je pravda že ani ja som sa na béčkovej trase všade neistil (manželke som to prikázal, aby jej to dodalo aký-taký pocit istoty, i keď nedodalo), ale práve tu sa po pár minútach ukázalo, že ani zdanlivo ľahké stienky s nevysokou výškou netreba podceňovať. Jeden z dvojice neistiacich sa mladíkov, ktorí išli pred nami a ktorý v rozhovore s nami pár minút predtým spomínal, že ani zďaleka nie sú na svojej prvej ferrate, sa v klzkom žľabe pošmykol a zletel dolu kamenným korytom minimálne tri metre. Padol do jazierka plného ľadovej vody. Našťastie, jeho jedinou ujmou bolo to, že sa skrz-naskrz premočil. Zo stredu jazierka však trčala ostrá skala a keby padol trochu nešikovnejšie mohlo to skončiť veľmi smutne…

img_6852

img_6854

img_6857

Obe trasy sa vo výške 1 250 metrov opäť spájajú a starou lesnou cestou sa dá dostať na hrebeň Martinských holí a v neďalekej chate sa občerstviť pivkom. Návrat je pomerne nezáživnou trasou po žltej značke do miesta, z ktorého sme vyšli (k zastávke takmer nechodiacej MHD).

To, že Ferratu HZS možno najviac odporučiť práve začínajúcim „ferratárom“ najlepšie dosvedčuje skutočnosť, že ju bez nejakých väčších problémov dokázala prejsť moja manželka, ktorá vyše 30 rokov tvrdila, že už nikdy viac! Takže odporúčam ako príjemný výletík – pre niekoho maximálne adrenalínový, pre iného len s jemnou príchuťou adrenalínu.

img_6858

img_6860

img_6863

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2126752x
Priemerná čítanosť článkov: 3586x

Autor blogu

Kategórie