Založ si blog

Heli-Kraft Klettersteig

(po kliknutí na fotografie sa zväčšia)

Ráno v kempe v Lunz am See sme sa prebudili a sotva sme zbalili stany, začalo pršať. Autom sme sa presunuli do 30 kilometrov vzdialeného Hochkaru a čím viac sme sa k nemu blížili, tým sa počasie zhoršovalo. V duchu sme kvôli nemu už vzdávali náš dnešný úmysel preliezť ferratku Heli-Kraft Klettersteig označovanú stupňom obtiažnosti C/D.

Východisková obec pre túto ferratu je malá obec Lassing. Lyžiari, navštevujúci v zime Hochkar to tu poznajú.

Lesnou cestou sa vyveziete až k hornému parkovisku pri staniciach štvormiestnych sedačkových lanoviek. Dole, pri ceste je tabuľa oznamujúca, že mýto sa na tejto ceste nevyberá, zároveň sa tam však nachádza viacero dopravných značiek zakazujúcich vjazd. Nedbali sme na ne a urobili sme dobre. Nedbal na ne nikto.

Keď sme pri hornom parkovisku na konci lesnej cesty zaparkovali, ešte stále lialo, ale zdalo sa, že sa to trhá. Boli sme tu prví, ale postupne prichádzali ďalšie autá a s nimi aj lepšie počasie. Ľudia však smerovali buď k lanovkám alebo na turistické chodníky. Na ferratu sme sa chystali len my. Smerovníky k ferrate tu nie sú takmer žiadne, takže som sa musel ísť poradiť s obsluhou lanovky. Žena šéfujúca v strojovni sa na mňa pozrela ako na zjavenie: „To chcete ísť v takomto počasí na steig? Veď počkajte kým sa vyčasí!“

Uvedomovali sme si, že mokrá skala nie je nič po čom by sme túžili, ale husté mraky sa rýchlo strácali za hrebeňom hory a z opačnej strany bola už len jasná obloha. Z parkoviska pred lanovkou Draxlerloch (ak stojíte zospodu čelom k nej) sa vydáte doprava k o čosi vyššie položenému parkovisku a potom okolo hotela Almgasthof smerom na juhozápad lesnou cestou. Po chvíli sa vám po ľavom boku otvorí pohľad na stenu, ktorou je Heli-Kraft Klettersteig vedený.

Prvý pohľad na stenu, v ktorej je ferrata Heli-Kraft vedená

Prvý pohľad na stenu, v ktorej je ferrata Heli-Kraft vedená

 

Z lesnej cesty treba odbočiť doľava a vychodenou cestičkou cez suťovisko sa dostať pod skalu. Celá ferrata je vlastne približne 350 metrov dlhým traverzom skalného brala, pričom jej  tvorcovia viedli cestu esíčkovitým spôsobom, aby ste sa čo najviac naliezli. Nástup je pomerne strmý a možno by bol aj technicky náročný, keby v skale nebolo množstvo železa. Dosť dobre som nepochopil označenie ferraty stupňom obtiažnosti C/D. pretože zatlčené železá a kramle  poskytujú takmer nenáročnú „prechádzku“ skalou. Po úvodnom strmšom stúpaní pokračuje cesta dreveným hranolom zaveseným na dvoch lanách, ktorým máte prekonať miesto pod miernym previsom. Brvno sa vám pod nohami hojdá, ale nie je to neprekonateľné. V trase ferraty sa nachádzajú aj dva krátke lanové mostíky.

Šípkou označené zavesené brvno

Šípkou označené zavesené brvno

Množstvo železa v stene

Množstvo železa v stene

Nástup je strmší...

Nástup je strmší…

img_7132

Príjemná ferrata je vedená na severnej strane hrebeňa, takže do steny sa neopiera slnko, preto je vhodné ju absolvovať najmä za horúcich letných dní. Naopak, za zimných podmienok môže byť veľmi nebezpečná.

img_7133

Jeden z troch lanových mostíkov

Jeden z dvoch lanových mostíkov

img_7141

Ďalší lanový mostík

Ďalší lanový mostík

img_7146

img_7147

Po zdolaní feraty sa možno popod lanovku vydať k jej vrcholovej stanici a odtiaľ buď na vrchol Hochkaru (1 808 m.n.m.) označeného krížom alebo opačným smerom okolo telekomunikačnej budovy k novým vyhliadkovým terasám a oceľovému “nepálskemu“ mostu.

Samotné lezenie vám zaberie približne hodinu, prístup k ferrate cca 40 minút, zostup cca 25 minút. Za prelezenie ferraty sa vám horstvo odmení krajinársky zaujímavými pohľadmi z vrchola Hochkaru.

Oceľový "nepálsky" most pri telekomunikačnej budove

Oceľový „nepálsky“ most pri telekomunikačnej budove

img_7160

img_7161

Vrchol Hochkaru 1 808 m.n.m.

Vrchol Hochkaru 1 808 m.n.m.

img_7164

Topografia (napriek tomu, že na www.bergasteigen.com je Heli Kraft Klettersteig klasifikovaný ako C/D v topografickom náčrtku déčko nenajdete):

http://www.bergsteigen.com/sites/default/files/topos/1703_Topo_9fe30e0f-9b84-49e1-b941-f0ed96e78873_heli_kraft_klettersteig_hochkar.pdf

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2121742x
Priemerná čítanosť článkov: 3584x

Autor blogu

Kategórie