Založ si blog

Ficova osudná chyba

Dvojkoľajnosť Smeru a tým pádom aj nepredvídateľná budúcnosť tejto strany je ťažkou chybou Roberta Fica.

Pod dvojkoľajnosťou rozumiem súčasný stav, keď Fico povie, že americký zásah v Iráne bol jednoznačným porušením medzinárodného práva a aktom nedôvery a pohŕdania USA voči ostatným partnerom v NATO a Pellegrini povie, že treba zachovať chladnú hlavu a rokovať.

Dvojkoľajnosť vidím aj v tom, že Pellegrini podľa vlastných slov je pripravený po voľbách spolupracovať aj s Kiskovými „žaluďmi“, čo sa Ficovi iste nepáči.

Dvojkoľajnosť bolo možné pozorovať aj pri mnohých personálnych otázkach.

Nepochopiteľný je aj postoj Smeru k svojmu ministrovi zahraničných vecí v demisii (už tento stav je absurditou), ktorý vyjednáva obrannú zmluvu s USA obsahujúcu zriadenie dvoch amerických vojenských základní na území Slovenska a ktorý sa vyjadril, že takýto dokument stačí schváliť vo vláde bez odsúhlasenia Národnou radou.

Vzhľadom na to, že práve dnes na prípade Iraku vidno, ako ťažko sa dá Američanov a ich základní zbaviť (keď iracký parlament pred pár dňami odhlasoval požiadavku odchodu amerických vojsk z Iraku, prezident Trump sa začal vyhrážať sankciami, aké „ešte Irak nezažil“ a finančnými pokutami) je omnoho dôležitejšie dôkladne zvážiť a najlepšie priamo odmietnuť ich zriadenie na Slovensku. Toto je podľa mňa kľúčová otázka týchto volieb!

Smer aj v tejto otázke vajatá a preto nemôže čakať, že ho voliči s vlasteneckým cítením (a najmä pamätajúci si ruské vojenské základne u nás) budú podporovať.

Ak predseda Smeru, chce naďalej miešať varechou v politike (a ja si myslím, že chce) zvolil načisto nevhodnú predvolebnú taktiku. Mnohí sympatizanti Smeru ostali zneistení a nevedia, čo môžu od stále najsilnejšej strany očakávať. Aj preto badať pokles preferencií Smeru a ich presun k tzv. vlastenecky orientovaným stranám, kam s trochou predstavivosti môžeme zarátať až sedem z kandidujúcich, i keď väčšinou marginálnych politických strán. Prípadne presun medzi nevoličov.

Smer síce najbližšie parlamentné voľby takmer určite vyhrá, ale nie je vôbec isté, či dvojka na kandidátnej listine – Robert Fico prekrúžkuje jednotku – Petra Pellegriniho. A aj keby sa tak stalo a novú vládu by skladal Fico na základe tej rétoriky a konania, ktorá ho odlišuje od Pellegriniho, je otázne, či Pellegrini s vidinou predčasných volieb (alebo aj v záujme ich vyprovokovania) by zo Smeru aj s partiou sebe oddaných ľudí neodišiel tváriac sa, že on je ten „lepší“ Smer. Čiže, ak by sa aj Ficovi nejakým zázrakom vzhľadom na predpokladaný povolebný pat podarilo zostaviť vládu, po Pellegriniho odchode s najväčšou pravdepodobnosťou stratí väčšinu.

Myslím si, že toto všetko mal Fico vyriešiť ešte pred týmito voľbami. Ak by to urobil, vyčistil by stôl a vedel by, s čím a s kým môže rátať. A jednoznačná „vlastenecká“ rétorika a zbavenie sa nedôveryhodných Pellegriniho/Lajčáka by mu prinavrátila aj nemálo voličov.

Zdá sa však, že Fico sa prerátal a v konečnom dôsledku, keď nie vo februárových, tak v následných septembrových predčasných sa vlády ujme koalícia terajších opozičných strán, ktorých Smer vo volebných šotoch nazýva „škôlkari“.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2126782x
Priemerná čítanosť článkov: 3586x

Autor blogu

Kategórie