Založ si blog

Volebný manuál – 3. časť

Téza:

Škoda hlasu, aj tak sa do parlamentu nedostanú.

Podľa čoho si človek vytvorí takýto názor?

Podľa prieskumov verejnej mienky zisťujúcich volebné preferencie obyvateľstva?

Ostatné prezidentské voľby, v ktorých vďaka raketovému vzostupu zvíťazila dovtedy neznáma Z. Čaputová sú jasným dôkazom, akú úžasnú moc ma manipulácia voličov prostredníctvom fixlovaných prieskumov verejnej mienky, keď podpora neznámej osoby z Pezinka zo dňa na deň raketovo stúpla bez toho, aby sa udialo čosi zásadné, čo by mohlo takú zmenu spôsobiť (viac o spôsoboch manipulácie s mienkou voličov sa možno dočítať napr. v knižke Ignacia Ramoneta: Tyranie médií).

Pri rozhodovaní komu hodiť hlas sa teda nemožno spoliehať na hodnovernosť prieskumov politických preferencií obyvateľstva.

Nevoliť podľa zverejňovaných politických preferencií by sme však mali aj z dôvodov pragmatických. Chceme predsa aby v parlamente rozhodovali tí, ktorí sa najviac približujú nášmu videniu sveta a nie takí, o ktorých neskôr po voľbách v krčme opovržlivo budeme hovoriť: volil som menšie zlo.

Ak by sme všetkých tých, ktorí odmietajú dať hlas menšej strane s údajne nízkymi voličskými preferenciami zlúčili do jednej strany, ktorú by sme nazvali hoci Strana stratených hlasov, som presvedčený, že taká strana by vyhrala voľby!

A ak by sa strana, ktorú ste volili, napokon predsa len do parlamentu nedostala, jej percentá by sa prerozdelili v prospech víťazných strán v tom pomere a poradí v akom by sa umiestnili vo voľbách. Asi každý volič má rebríček aspoň troch strán, ktoré by teoreticky volil, ak by nemohol voliť tú svoju. Ak sa niekto obáva, že „väčšinu“ z „prepadnutého“ hlasu by mohla dostať strana, ktorej by ten hlas v žiadnom prípade nechcel dať, tak v týchto voľbách to nebude vôbec také jednoznačné. Poradie na prvých troch miestach (a teda politické strany, ktoré si z „prepadnutého“ hlasu najviac prerozdelia) by vedela odhadnúť asi len Sibyla. Táto neistota – komu „prepadnutý“ hlas prospeje a komu nie, je v týchto voľbách silným argumentom v prospech toho, aby sa voliči tentoraz až tak neobávali „následkov“ toho, že dali hlas strane, ktorá by sa teoreticky do parlamentu nemusela dostať. Inými slovami to, ktoré strany „prepadnutý“ hlas najviac zužitkujú je tentoraz doslova lotéria. A istota je len voľba tej strany, ktorá vás svojim programom naozaj najviac zaujala a pritom nie je isté, či sa do parlamentu dostane.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2123887x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie