Založ si blog

Tip na bezcoronavírusový výlet v Bratislave č. 2

V týchto dňoch sa máme zdržiavať čo najviac doma a nekontaktovať sa zbytočne s ľuďmi. Lekári nám pritom radia, aby sme išli do prírody, pretože vplyvom slnečného žiarenia vytvorený vitamín D je veľmi dobrý na podporenie imunity proti coronavírusu. Za týchto okolností je dosť problém nájsť v Bratislave prírodnú lokalitu, kde nestretnete nikoho, alebo len minimum ľudí.

Obľúbené výletné lokality Bratislavčanov (Železná studnička, Koliba, Kamzík, Kačín, dunajská hrádza…) sú plné ľudí a coronavírus sa tu musí rozhodovať na koho skočí s takým potešením, ako niektorá zo žien Borisa Kollára v zlatníctve pri výbere šperku za odmenu.

Dnešný tip na výlet, na ktorom stretneme minimum ľudí sa týka lokality Jelení háj, ktorá je súčasťou tzv. Pečnianskeho lesa inak zvaného aj Pečňa. Pečňa bola pôvodne dunajský ostrov a rameno Dunaja, ktoré ho obklopovalo sa nazývalo Pečnianske rameno.

Pečniansky les sa rozkladá na petržalskej strane Dunaja, takže ak nie ste obyvateľom tejto mestskej časti a bývate v niektorej z okrajových štvrtí ľavobrežnej Bratislavy ideálne je priviezť sa autom pod most Lafranconi (na ľavom brehu). Nachádza sa tu veľké terasové parkovisko, kde nie je takmer nikdy problém nájsť voľné miesto.

Na druhý breh Dunaja prejdete po moste, ktorý je dlhý presne 761 metrov. Ak ho prejdete pri ceste tam aj späť dvakrát už len na moste našliapete cca 1,5 kilometra. Ak sa nechcete stretať s množstvom ľudí odporúčam zvoliť mostnú chodníkovú lávku, ktorá je bližšie k Rakúsku. Na nej je cyklistov pre komplikovanejší prístup podstatne menej ako na opačnej lávke a chodcov vlastne tiež – pravdepodobne pre chýbajúci výhľad na mesto.

Po zídení z mosta na petržalskej strane a vystúpení na korunu dunajskej hrádze uvidíte viacero vyšliapaných „živelných“ chodníkov noriacich sa do lokality zvanej Jelení háj. Nájdete tu dokonca aj červenú turistickú značku smerujúcu k rakúskej hranici na kótu s názvom Jelení háj št. hr. Značka kopíruje tok Dunaja a vedie vo vzdialenosti cca 200 od brehu. V lesnom poraste je vytvorených množstvo „živelných“ chodníkov, z ktorých mnohé vedú k rieke a k pomerne rozľahlým štrkovým plážam využívaným Petržalčanmi na piknikovanie a k uzavretejším zákutiam, ktoré zas dobre poznajú miestni rybári.

Pohľad na Dlhé diely

Pohľad na Karloveské rameno Dunaja a hotel Bôrik

Priznávam, že tento približne kilometrový úsek proti prúdu Dunaja až ku kóte Jelení háj št. hr. ešte celkom nespĺňa to, čo som sľuboval – teda bezcovidový bezpečný priestor. Tu ešte treba medzi ľuďmi trochu kľučkovať, ale ak sa od smerovej tabule Jelení háj št. hr. vydáte po štátnej hranici, tu už nestretnete ani nohu. Za predpokladu, že za nohu nebude považovať rakúskeho vojaka unudene patrolujúceho pri vojenskom stane cca 10 metrov od smerovej tabule Jelení háj št. hr.

Stan rakúskych pohraničníkov

 

Hranične kamene sú po celej dĺžke slovensko-rakúskej hranice poctivo osadené, takže hoci je chodník len úzky a nie veľmi prešliapaný nemôže sa vám stať, že by ste omylom zašli do Rakúska a nejaký iniciatívny dobrák by vás potom umiestnil na 14 dní do karantény len preto, že ste boli dva metre v Rakúsku.

Cieľ cca dvojhodinovej vychádzky je prejsť kopírujúc štátnu hranicu až k asfaltovej ceste č. 61 smerujúcej do Wolfstalu a okruh uzavrieť návratom popri dunajskej hrádzi späť k mostu Lafranconi. Je síce možné, že po korune hrádze sa bude preháňať množstvo cyklistov a inlajnistov, lenže vy po nej ísť nemusíte! Hrádza je „z rakúskej strany“ lemovaná pomerne širokým trávnatým svahom a predpolím, kde je chôdza dokonca príjemnejšia ako po asfaltovom povrchu hrádze a navyše riziko tesného stretnutia s inými ľuďmi je tu minimálne.

Chodník po línii slovensko-rakúskej hranice

Chodník po línii slovensko-rakúskej hranice

Chodník po línii slovensko-rakúskej hranice

Chodník po línii slovensko-rakúskej hranice

Chodník po línii slovensko-rakúskej hranice

Chodník po línii slovensko-rakúskej hranice

 

Počas chôdze po štátnej hranici naďabíte na viacero odbočiek a ak sa posnažíte, v lese môžete nájsť aj dva betónové bunkre z pevnostného systéme postaveného tesne predtým než Hitler začal 2. svetovú vojnu.

Návrat k autu pochopiteľne opäť po moste Lafrancovi po lávke pre peších orientovanej proti prúdu Dunaja.

 

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zdroj fotografií: autor textu

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2124925x
Priemerná čítanosť článkov: 3589x

Autor blogu

Kategórie