Založ si blog

Tip na bezcoronavírusový výlet v Bratislave č. 3

V týchto dňoch sa máme zdržiavať čo najviac doma a nekontaktovať sa zbytočne s ľuďmi. Lekári nám pritom radia, aby sme išli do prírody, pretože vplyvom slnečného žiarenia vytvorený vitamín D je veľmi dobrý na podporenie imunity proti coronavírusu. Za týchto okolností je dosť problém nájsť v Bratislave prírodnú lokalitu, kde nestretnete nikoho, alebo len minimum ľudí.

Obľúbené výletné lokality Bratislavčanov (Železná studnička, Koliba, Kamzík, Kačín, dunajská hrádza…) sú plné ľudí a coronavírus sa tu musí rozhodovať na koho skočí s takým potešením, s akým sa ženy Borisa Kollára v zlatníctve rozhodujú po akom šperku za odmenu siahnu.

Dnešný tip na výlet, na ktorom by sme nemali stretnúť veľa ľudí a teda by sme sa ani nemali nakaziť covidom sa týka bratislavskej lokality Biele skaly nachádzajúcej sa v masíve Devínskej Kobyly v bratislavskej mestskej časti Dúbravka.

Východiskom pre túto túru je areál firmy Technické sklo zaoberajúcej sa výrobou a predajom laboratórneho, dekoratívneho a technického skla. Doviezť sa sem dá autobusom č. 20, ktorý premáva medzi Devínskou Novou Vsou a lamačským Tescom. Ak prídete vlastným autom, dá sa zaparkovať na viacerých miestach Agátovej ulice.

Priamo od Technického skla vedie zelená značka smerujúca do Dúbravky. Vy však po nej cez Veľkú lúku pôjdete len chvíľu. Veľká lúka, známa aj ako Villa Rustica je archeologická lokalita, kde sa našlo viacero pamiatok z rímskych čias.

balnea Villa Rustica

balnea Villa Rustica

Po necelom kilometri chôdze dorazíte k zvyškom rímskeho súkromného kúpeľa tzv. balnea označeného názvom Villa Rustica nachádzajúcim sa vo výške 210 m.n.m. Ide o základy budovy s rozmermi 13,2 x 11,2 metra rozčlenenej do viacerých miestností. Lokalita bola v roku 1990 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Tu môžete ešte stále naďabiť na väčšie množstvo ľudí, pretože pamiatka je dosť navštevovaná a na priľahlej lúke zvyknú Dúbravčania športovať.

Ak však pokračujete po zelenej ďalej a po cca 100 metroch odbočíte doprava a pokračujete touto odbočkou popri niekoľkých záhradkárskych domčekoch, dostanete sa do masívu Devínskej kobyly a do spleti neznačených lesných chodníčkov, kde je frekvencia ľudí už značne znížená a pri dobrej konštelácii okolnosti sa vám môže stať, že nestretnete vôbec nikoho! Vzhľadom na množstvo „divokých“ chodníkov sa dá presný prístup k lokalite Biele skaly popísať slovne len ťažko. Ideálne je postupovať podľa niektorej z navigácií: (GPS: N 17.00318336487    E 48.19150161743). Výhodná je napr. aplikácia S batohom cez hory. Všetky druhy signálov sú v tejto lokalite uspokojivé. A ak navigáciu nemáte, zostáva vám len dúfať, že nejakého miestneho človeka predsa len stretnete a ten vám poradí.

Biele skaly sú malebným údolíčkom medzi skalami (pôvodne to bol vraj kameňolom). Miesto pôsobí veľmi romantickým dojmom. Nečudo, že si ho obľúbili trampi. Postavili tu sedem veľkých vyrezávaných totemov. Okrem toho tu vybudovali aj lavičky, ohniská a rebríky pre lepšiu dostupnosť. Nachádza sa tu aj pseudokrasová jaskyňa a neďaleko aj studnička.

 

Celá túra vám zaberie 1-2 hodiny (podľa toho ako budete blúdiť, resp. či sa dobrovoľne vyberiete preskúmať aj iné chodníky. Po solídnych lesných chodníkoch a cestách nevyžadujúcich si nijakú mimoriadnu fyzickú zdatnosť našliapete okolo 5 kilometrov s veľmi znesiteľným prevýšením. A k tomu bonus – s covidmi by ste sa tu nemali stretnúť. .

(všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

zdroj fotografií: autor textu

 

 

 

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127134x
Priemerná čítanosť článkov: 3587x

Autor blogu

Kategórie