Založ si blog

Z denníka karanténovaného – 5. časť

Odviezol som manželku do práce a vrátil som sa domov. Čo s načatým karanténnym dňom?

Podľa epidemiológov sa máme čo najviac zdržiavať doma, ale iní lekári nám zas radia, aby sme išli do prírody, pretože vplyvom slnečného žiarenia vytvorený vitamín D je veľmi dobrý na podporenie imunity.

Odborníci tvrdia, že ľudské telo vie počas 30 minútového letného opaľovania vyrobiť 10 000 – 12 000 medzinárodných jednotiek I.U. vitamínu D. Problém je v tom, že my, čo máme bledý typ pokožky po 30 minútovom opaľovaní začíname chytať zápach cigánskej udiarne a naša koža začína nadobúdať vzhľad, že by nás ktorýkoľvek režisér westernov okamžite mohol angažovať do komparzistickej skupiny pokrikujúcich členov indiánskeho kmeňa. To v tom lepšom prípade! V horšom prípade, ak by sa Peter Bebjak rozhodol nakrútiť katastrofický film o požiari prešovského paneláka, mohol by nás angažovať do role obete.

Takže pre nás bielokožcov je vhodnejšie dodať si vitamín D vo forme potravy, či lieku. Jedným z prípravkov je napr. Vigantol. Denne sa majú užívať 2 kvapky. Tie obsahujú podľa informácií z letáka 1 000 medzinárodných jednotiek I.U. vitamínu D. Z toho vyplýva, že ak sa oddáte na 30 minút slneniu a vaše telo počas tej polhodinky vytvorí 10 000 – 12 000 medzinárodných jednotiek I.U. vitamínu D, tak ste sa vlastne 10-12x predávkovali! A v takom prípade vigantolový leták odporúča, aby ste zašli za lekárom na kontrolu hladiny kalcia vo vašej krvi, pretože by ste vplyvom predávkovania mohli zvápenatieť a zaradiť sa medzi také pozoruhodnosti našej prírody, akou je Slovenský kras.

Nejasno je aj v ďalšej veci – treba zájsť do Rusoviec na nudistickú pláž a vystaviť na 30 minút slnku aj tie časti tela, ktoré bežne vo vašej kancelárii, počas pietnej rozlúčky so zosnulým, či v oddelení mäsa a mliečnych výrobkov v Metre nevystavujete? Teda, samozrejme, za predpokladu, že nemáte potvrdenú diagnózu F65.2 (exhibicionizmus)! Alebo stačí z okna vystrčiť na pol hodinu malíček ľavej ruky a v pravej zatiaľ držať krígeľ piva, ktorý je zase výdatným zdrojom vitamínu B? Mimochodom, žiaden z odborníkov na covidy v nijakom rozhovore o SARSCoV2 nezdôraznil význam práve tohto vitamínu! A pritom práve vitamín B pôsobí vynikajúco na nervy, ktoré máme počas covidovej hystérie riadne pošramotené.

Dosť bolo teórie!

Na základe odporúčania lekárov som sa rozhodol, že sa idem prejsť do lesa. Vzhľadom na to, že dnes nie je najteplejšie a aj vzhľadom na kliešte číhajúce na turistov ako nemeckí colníci na čínsku zásielku ochranných prostriedkov určenú pre Slovensko ponechávam obnažené len svoje ruky a hlavu. To musí slnku stačiť, nech maká usilovnejšie!

Kliešte môžu prenášať boreliózu a borelióza je jednou z nebezpečných komorbidít, ktoré zhoršujú priebeh infekcie coronavírusom SARSCoV2 – tvrdia odborníci. A práve mesiac apríl je tradične obdobím najväčšieho výskytu týchto drobných hnusných tvorov, ktoré dokážu byť sympatické azda len vtedy, keď si sadnú na niektorého z členov súčasnej vlády.

Vchádzam do malokarpatského lesa, ktorý začína dvesto metrov za našim domom. Chirurgické rúško mám v pohotovostnej polohe, čiže zavesené na ušiach, ale zosunuté na brade. Vyzerám ako prerastené batoľa s podbradníkom v čase kŕmenia. Až na to, že na brade mám narastenú bradu. Tú batoľatá nemávajú. Mimochodom, videl som tabuľku, v ktorej bolo vyobrazených množstvo rôznych typov mužských brád a podľa druhy brady bola vyhodnotená miera ochrany pri aplikácii chirurgického rúška na jednotlivé typy mužského porastu tváre. Tabuľka bola naozaj precízna. Ani som len netušil, že ktosi dokáže rozlíšiť toľko typov brád. Isté je, že čím väčšia brada, tým menšia priľnavosť rúška a tým väčšia možnosť vniknutia covidu. Z pohľadu tejto tabuľky by exposlanec NR SR Martin Poliačik už dávno mal byť na pľúcnej ventilácii!

Kráčam lesom, vdychujem jeho vôňu, vnímam jeho krásu, a najmä – užívam si jeho ticho.

Ale len do chvíle, keď za sebou začujem človeka lapajúceho po dychu ako po dekompresii lietadlovej kabíny. Obzriem sa a vidím bežca. Je oblečený v špičkovom profesionálnom joggingovom oblečení preslávenej značky, obutý v nie najlacnejších bežeckých teniskách so špeciálnou tlmiacou vzduchovou bublinou v podošve, na ruke má špeciálne športové hodinky, ktoré mu odmerajú okrem tepu, dychu, spotreby kalórii aj presný čas jeho blížiaceho sa kolapsu. Bežec k nemu nemá ďaleko. Odfukuje ako parný lokotraktor, v tvári je červený akoby čerpal na slnku vitamín D už najmenej mesiac bez prestávky a vykazuje všetky znaky človeka na pokraji smrti. Jeho dych melúci z posledného potenciálne vyfukuje do prostredia tisíce covidov rýchlosťou 200 km/hod. Ak by boli tie vírusy viditeľné, okolie skapínajúceho bežca by pripomínalo obraz púštnej búrky. Okamžite si nasadzujem rúško a bočím z chodníka hlboko do lesa.

Aby bolo jasné, jestvujú bežci, ktorí bežia akoby nič, takmer sa ani nezadýchajú a ladnosťou pohybu pripomínajú gazelu. Takí nebývajú špičkovo oháknutí a je ich menšina. No a potom sú bežci, a tých je väčšina, ktorí očividne melú z posledného a človek nechápe, prečo si tak ohrozujú zdravie. Fučia ako defekt na pneumatike a tak aj vyzerajú. Tí, sú z hľadiska rozsevu covidov najnebezpečnejší.

Nebezpečnejší z hľadiska nákazového sú však cyklisti. Drvivá väčšina nenosí rúško, alebo ho má zvesené na pol žrde ako zástavy v západných krajinách, keď sa v médiách objavia správy, že Kim Čong-un sa už tri týždne neobjavil na verejnosti. Nenosia rúško na tvári, lebo odborníci povedali, že v lese netreba. S týmto názorom odborníkov sa dá úspešne polemizovať!

Cyklistov totiž rozdeľujeme do troch kategórií:

  1. normálni,
  2. nebezpeční,
  3. ešte nebezpečnejší

Normálni rúško na tvári naozaj nemusia mať.

Nebezpeční sú tí, ktorí si za jazdy každú chvíľu odpľúvajú, ako pakistansky žuvač betelu.

Ešte nebezpečnejší sú tí, ktorí za jazdy každú chvíľu sniakajú. Majú na to prepracovanú techniku, ktorú som vždy obdivoval – jedným prstom pritlačia nosovú dierku na opačnej strane a druhou dierkou mocne vyfúknu…

Pľuvači aj sniakači väčšinou neberú ohľad na to, či je niekto za nimi.

Keď vás takýto cyklista predbehne a vzápätí vykoná niektorý z týchto dvoch obľúbených cyklistických úkonov, je takmer isté, že na tvári vám pristane toľko covidov, ako trinitrotoluénu pri americkom kobercovom bombardovaní Drážďan, ktoré totálne zničilo 39 km² centra mesta.    

Na mojej dnešnej prechádzke lesom ma predbehlo 5 skapínajúcich bežcov a dvanásť cyklistov kategórie 2 a 3.

Domov sa vraciam psychicky zdeptaný a uvažujem, či náhodou prechádzka lesom nie je nebezpečnejšia ako nakupovanie v Tescu, kde to vyzerá tak, že príkaz – 1 nakupujúci na 25 m² pochopili opačne: 25 nakupujúcich na 1 m².

Fotografia uverejnená s láskavým dovolením odborného časopisu Cycling Health Bulletin, v ktorom britskí športoví lekári špecializujúci sa na cyklistiku vo vedeckom článku dokumentujú rozsev covidov-19 značených pre potrebu tohto výskumu pomocou jódových rádionuklidov (červené útvary na fotografii), Vyobrazený stav dokumentuje situáciu po jednom jedinom cyklistovom sniaknutí.

 

 

Zdroj fotografie: autor textu

(fotografia sa po kliknutí na ňu zväčší)

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2126536x
Priemerná čítanosť článkov: 3586x

Autor blogu

Kategórie