Založ si blog

Plagiát, kompilát a funkcionársky salamiát

Pri tvorbe literatúry aj vedeckých diel možno používať pomocné pramene. Humorne sa hovorí, že ak opisujete z jednej knihy, ide o plagiát. Ak opisujete z dvoch kníh, ide o esej. Ak opisujete s troch kníh, je to doktorská dizertačná práca. Pri opise zo štyroch kníh vzniká piata vedecká kniha.

Plagiát je dokument, ktorého obsah vznikol prebratím práce iného autora (autorov) a jej prezentovaním ako práce vlastnej. Ten, kto sa dopúšťa plagiátorstva, porušuje nielen etické pravidlá, ale aj zákony SR – zákon č. 185/2015 Z. z. Autorský zákon.

Kompilát opakuje informácie prevzaté z iných dokumentov. Od plagiátu sa líši najmä tým, že možno presne identifikovať dokumenty, z ktorých kompilátor čerpal. Autor kompilátu označením citácií deklaruje, že neprezentuje svoje myšlienky a výsledky. Slovo kompilát nemusí vždy iba pejoratívny nádych. Od jednoduchej netvorivej kompilácie sa totiž odlišuje tvorivá kompilácia, pri ktorej autor dospieva k vlastným záverom a stanoviskám.

Takmer všetky záverečné práce študentov majú prvky kompilácie, pretože v prevažnej miere vznikajú sčítaním poznatkov prevzatých z literatúry a len v menšej miere sú výsledkom vlastnej tvorivej práce študenta. To je ale v poriadku, pretože študenti tú literatúru museli prečítať, museli vytvoriť akúsi spájajúcu myšlienku, vlastnou hlavou ju napísať a obhájiť.

Pri písaním svojej knihy s názvom Dejiny Slovenska od Veľkého tresku po veľký tresk som „opisoval“ z 203(!) kníh. Najmenej polovicu z nich som prečítal celú, z niektorých len potrebnú kapitolu/kapitoly a z niektorých len odsek, o ktorom som vedel, že tam je a potrebujem ho. Všetkých 203 literárnych zdrojov som poctivo uviedol v zozname použitej literatúry, ktorý samotný zaberá osem strán z dvestodvadsať stranovej knihy. Knihu som písal vo voľnom čase, popri zamestnaní a jej napísanie mi trvalo vyše dva a pol roka. Nikdy som netvrdil, že je to seriózne vedecké dielo, v každom prípade jeho písanie ma určite obohatilo o mnohé poznatky a prípadného čitateľa azda pobavilo. Dielko získalo pozitívne hodnotenia a sám ho považujem sa jedno z najlepších z mojich desiatich kníh, ktoré mi zatiaľ vyšli.

Preto si nemôžem vážiť ľudí, ktorý svoju záverečnú prácu napísali za pol dňa a aj z tohoto času im väčšinu zabralo štartovanie počítača.

Preto si nemôžem vážiť ľudí ako Boris Kollár, ktorý do svojho plagiátu opísal prácu od svojho odborného školiteľa a opisoval aj z ďalších dvoch zdrojov – samozrejme, bez ich uvedenia a vlastného tvorivého prístupu.

Preto si nemôžem vážiť ľudí ako Igor Matovič, ktorý podľa Hospodárskych novín vo svojej diplomovej práci napísal štyri(!) strany sám a osemdesiat opísal od ekonómov Karásza st., Karásza ml. a Renčka.

Teda napísal… Podľa vlastného priznania mu celý text napísala sestra jeho najlepšieho kamaráta z vysokej školy počas spoločnej dvojtýždňovej dovolenky v Chorvátsku.

Netvrdím, že si niektoré veci nezľahčujem aj ja. Ale len také, za ktoré sa nebudem musieť hanbiť! Posadnutosť politikov (teda treťotriednych  hercov hrajúcich sa na politikov) túžbou mať vysokoškolský titul, hoci ho vlastne k svojmu politikárčeniu nepotrebujú, je hlúpa, komická a trápna.

Jestvuje také slovné spojenie – mať na saláme. Salámisti, to sú ľudia, ktorí nemajú o niečo záujem, resp. majú všetko na háku, teda nerobia si s ničím starosti, hodia ich za hlavu. Ak sú na čele štátu takíto ľudia, mám si ich vážiť?

Môže takýto štát dopadnúť dobre?

Nie je čas dať odpor najavo?

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2121735x
Priemerná čítanosť článkov: 3584x

Autor blogu

Kategórie