Založ si blog

Čiernobiele šialenstvo

Máme tu teraz takú módu, trend či skôr nepísané nariadenie, že treba prehodnocovať a odstraňovať všetko, čo zaváňa rasizmom.

Firma L’Oréal sa rozhodla odstrániť z obalov svojej pleťovej kozmetiky slová ako „biely/bielenie“, „svetlý/zosvetlenie“ či „bledý“.

Diskutuje sa o zmene názvu tradičného hokejového klubu NHL Chicago Black Hawks (Chicagske čierne jastraby).

Chorvátskemu šachistovi Antoniovi Radićovi platforma YouTube stiahla z obehu jeho video popisujúce výhru bieleho nad čiernym, pretože jej algoritmy v ňom rozpoznali údajné prejavy rasizmu. Išlo pritom o popis šachovej partie, v ktorej sa vyskytovali vety ako „biely vždy zvíťazí“…

Takže už aj šach je rasistický…

Neviem, ako sa prekladatelia popasujú s novými prekladmi Karla Maya, pretože sa tam v texte hojne vyskytuje slovné spojenie „bledé tváre“.

Poputuje Karl May na listinu zakázaných autorov?

Alebo Winnetuova priama reč bude po novom znieť:

“Oznamujem vám, že odo dneška je vojna medzi bojovníkmi Apačov a kvôli korektnosti bližšie nešpecifikovanými tvárami (predtým bledými)?“

(Winnetou II. diel., Mladé letá 1965, pôvodný preklad Teofil Ušák)

 

Aby sme však nepoukazovali len na zahraničie. Aj doma máme čo naprávať!

Veď len v zemepisnej oblasti máme 12 obcí s prívlastkom čierny/a/e v názve. Najznámejšie sú Čierna nad TisouČierny Balog. Akú zmenu svojich tradičných a zaužívaných názvov tieto obce zvolia zatiaľ nie je jasné. Obec Čierny Balog, ak nechce prísť o svoju slávu, by sa azda mohla spojiť so spevákom Bercom Baloghom a s jeho súhlasom zmeniť prívlastok „Čierny“ na „Berco“. Po novom by sa obec politicky korektne volala Berco Balog. Tak by sa azda obci podarilo zachovať časť svojej slávy, ale čo s Čiernou nad Tisou?

To však nie sú jediné slovenské geografické problémy! Vo Vysokých Tatrách sa vypína trojica Čiernych veží. V Bratislave developeri postavili kopec vežiakov a všetky sa „nápadito“ volajú tower. Takže aj tatranské Čierne veže by sa v tomto duchu dali azda ľahko premenovať politicky korektne na Tatra Towers.

Čo však s najdlhšou slovenskou riekou? Váh ako je známe vzniká sútokom BielehoČierneho Váhu! A to je hotová katastrofa! Najmä ak Biely Váh je situovaný severnejšie a na mape je teda nad(!) Čiernym Váhom. Premenovať Biely a Čierny Váh opačne by síce tento problém čiastočne riešilo, ale len čiastočne! Korektnejšie by bolo premenovať všetky tri Váhy tak, aby sme si v školských zemepisných učebniciach mohli prečítať ľudskoprávne čistú vetu: Váh č.3 vzniká sútokom Váhu č. 1 a Váhu č. 2.

Nie som si istý, či do kategórie geografických názvov Slovenska patrí aj pojem čierna diera. Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová (českého pôvodu) tak kedysi označila Slovensko. Nevedno, či táto nepresnosť išla na vrub jej nedovzdelanosti (veď najbližšia známa čierna diera je od Zeme vzdialená 1 000 svetelných rokov), alebo jej išlo o čosi iné? Možno len tušiť, že nešlo o nevzdelanosť…

Mimochodom, čierna diera je tiež rasistický názov hoci vznikol z pochopiteľného dôvodu! Tento vesmírny objekt – gravitačný kolapsar má takú hustotu, že gravitačná sila neumožňuje z neho únik akýchkoľvek častíc, ba ani svetla! Ak by novodobí dozorcovia korektnosti trvali na tom, že názov vesmírneho objektu, z ktorého niet úniku treba predsa len premenovať, navrhujem názvy ako Leopoldov, Ilava, Alacatraz alebo Sing-Sing. Odtiaľ sa tiež uniká ťažko…

Ďalšie odporné rasistické problémy sa pomerne husto vyskytujú v slovenskej gastronómii. Veď čierna je káva, chlieb, pivo, ríbezle, korenie aj hrozno.

Svoje slabé miesta má aj medicína. Čierny morčierny kašeľ sú odporne rasistické! Hoci zároveň aj vrcholne demokratické, pretože obe ochorenia postihujú rovnako čiernych aj bielych.

V leteckej terminológii by sa malo prehodnotiť, či sa zapisovaču letových údajov bude aj naďalej hovoriť čierna skrinka. Či to nie je rasistické!? Zvlášť, ak čierna skrinka je VŽDY natretá krikľavo oranžovou farbou a nie je teda v skutočnosti čierna. A to vraj len preto (tvrdia rasisti), aby sa pri leteckej havárii kdesi nad Afrikou zapisovač letových údajov spadnuvší z neba rovno doprostred domorodého trhu v Kinshase ľahšie našiel! Našli by ho medzi toľkými černochmi, ak by bol natretý na čierno?

Mimochodom, slovo černoch sa tiež nemá už po novom používať. Ak ide o černocha v USA má sa hovoriť Afroameričan a ak ide o černocha z Európy, tak Afroeurópan. Len ako sa povie korektne černochovi v Afrike?

Afroafričan?

 

A čo taká kartová hra Čierny Peter? Tá nie je rasistická? Isteže je! Mala by sa premenovať! Alebo aspoň zmeniť farbu. Hra by sa mohla po novom volať napríklad Dúhový Peter. Buď podľa cyklistu Sagana a jeho majstrovského dresu alebo podľa bývalého predsedu vlády s jamkami na lícach?

Nelegálne stavby sa nazývajú čiernymi. To tiež bude musieť skončiť. Pojem čierna stavba je proste nevhodné slovné spojenie! Dokladovať to môžeme napríklad na prípade, ak ide o stavbu vybudovanú u mužského jedinca na základe usilovnej sexuálnej stimulácie osobou (väčšinou) ženského pohlavia. Možno takúto stavbu nazvať čiernou? Rozhodne nie! I keď aj tá môže byť nie celkom legálna… To by však vedeli najlepšie posúdiť ortodoxní kresťanskí talibanci z Matovičovho OĽANO.

V slovenčine sa vyskytuje aj plno ďalších rasistických slovných spojení. Všetko, čo za prvých 100 dní vládnutia urobila Matovičova vláda možno označiť rasistickým slovným spojením čierny humor.

Baníci z Karvinej dolujúci čierne zlato doteraz roky rokúce kašľali od silikózy. V tomto roku kašľú po novom od covidu – 19. Nastali preto pre nich čierne dni a iste majú aj čierne myšlienky.

Majiteľ SBS-ky Bonul Norbert Bödör sa dostal u Matovičovcov na čiernu listinu a preto ho pred pár dňami zatvorili. Jeho zamestnanci, ktorým sa hovorí aj čierni šerifovia ostali existenčne zneistení. Sám Bödör má podľa všetkého čierne svedomie a možno aj čiernu dušu, pretože robil čierne obchody, možno poskytoval aj čiernu robotu, spolupracoval s čiernymi ovcami v polícii a podieľal sa na čiernej ekonomike spríbuznených papalášov. Rasista ako vyšitý!

To všetko sa s nástupom nových vládnych korektorov mení! Čierne sa obieli, aby sa vyhovelo bojovníkom proti rasizmu a Bödör pôjde domov čistý. Ak z vyšetrovacej väzby pôjde firemným autom, mal by si dať pozor, aby to nebola čierna jazda, ak pôjde mestskou hromadnou dopravou, aby nebol čiernym pasažierom.  Bödör možno už aj oľutoval, že neutiekol cez Čierne more do Čiernej Hory a teraz sedí v cele kolúznej väzby, kde môže dlhý čas tráviť maximálne čítaním čiernej knihy kapitalizmu/komunizmu, sledovaním filmu Čierny tulipán s Alainom Delonom, posielaním motákov cez okno pomocou čierneho drozda a môže sa modliť, aby mu niekto do cely nevpustil jedovatú čiernu vdovu. Ak by ho niekto chcel takto spratať zo sveta, dostal by sa jeho prípad v novinách isto do rubriky Čierna kronika.

Ako vidno, máme na Slovensku čo naprávať, je tu veľa rasistického!

Na záver sa nedá nespomenúť slávny portugalský futbalista Eusébio. Ten mal prezývku Čierna perla z Mozambiku. Nikomu to neprekážalo, predpokladám, že ani jemu nie, ale dnes by to bol problém! Antirasistickí korektori by mohli vypustiť prívlastok „čierna“ a z Eusébia by bola len Perla z Mozambiku, ale s tým by zasa mohli mať problém naši Východniari. Nerozumeli by, čo sa stalo, pretože oni hovoria:

„Ja ne perla, to stolička verzla!“

 

 

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2119676x
Priemerná čítanosť článkov: 3581x

Autor blogu

Kategórie