Založ si blog

Boja sa súčasní mocipáni hnevu ľudu?

Pred pár dňami som písal o protestujúcich pred Markízou v Záhorskej Bystrici.TU

Písal som o nich, že sú to takí neškodní, sympatickí exoti.

Zdá sa, že až takí neškodní neboli. Alebo možno aj boli, ale napriek tomu niekomu prekážali.

Minulý piatok som išiel opäť okolo Markízy a štrajkujúci tam už neboli. Stany, lavičky, transparenty, zástavy, všetko bolo preč!

Stáli tam policajné autá a akísi mladí muži na miestach, kde predtým kempovali približne desiati štrajkujúci, rozkladali mobilné zábradlia. Pristavil som sa pri nich a naivne sa spýtal:

„Dobrý deň, čo sa tu bude konať? Prečo tie zábrany?“

Chlapci sa zatvárili rozpačito. Nebolo im do reči. Snažím sa pohnúť ich k reči:

„Bude Deň otvorených dverí Markízy?!

Dobre som pritom vedel, že táto, z nepochopiteľných dôvodov hojne navštevovaná akcia, sa koná každoročne až koncom augusta.

„Nie, nechystá sa Deň otvorených dverí.“ priznal mladík.

„Tak prečo tie zábrany?“ som neodbytný.

„Opýtajte sa tamtoho, to je náš šéf!“

Išiel som teda za chlapíkom označeným za šéfa a pýtam sa ho na to isté – prečo tie zábrany?

On vraj nevie – dostal príkaz.

Z výrazu tváre bolo jasné, že vie, ale dostal zákaz rozprávať…

 

Dnes som išiel okolo Markízy opäť. Celý areál súkromnej televízie je oplotený mobilným plotom a oplotená je aj druhá strana ulice, teda priestor, kde kempovali štrajkujúci.

Chápem, ak si Markíza oplotí svoj pozemok. Je to ich pozemok a ich právo. Ale kto vydal pokyn na oplotenie oproti ležiaceho pozemku? A akým právom?

Na Katastrálnom portáli som si pozrel komu ten pozemok patrí. Patrí presne 1 667 vlastníkom. Drobný, priam minimálny vlastnícky podiel má aj Hlavné mesto SR. Ako humornú vložku vkladám informáciu, že jedna z majiteliek je aj akási pani Šerešová. Pochybujem, že 1 667 vlastníkov dalo súhlas na oplotenie. Zároveň 1 667 vlastníkom ktosi zabránil prístupu na ich pozemok.

Neviem, či protestujúci na pozemku aj prespávali v stanoch, alebo tam pôsobili len cez deň.

Územie Slovenska je z hľadiska ochrany prírody rozdelené do piatich zón. Voľne sa dá bivakovať iba v 1. a 2. ochrannom pásme. Lokalita pri Markíze je zaradená do 1. ochranného pásma. Čiže z hľadiska ochrany prírody štrajkujúci nič neporušili. Ide o to, či tam len štrajkovali (teda kempovali za účelom krátkodobého ukrytia sa pred slnkom) alebo tam aj nocovali. Pretože, ak ide o súkromný pozemok, nocovať tam zo zákona možno len so súhlasom majiteľa. Teda so súhlasom 1 667 majiteľov.

Slovenskí turisti a trampi však dobre vedia, že kempovanie vo voľnej prírode u nás do značnej miery stále funguje na divoko. Teda milovníci nocovania vo voľnej prírode sa na súkromných pozemkoch väčšinou snažia, aby ich nikto nevidel, prístrešok stavajú až po západe slnka a balia ho pred jeho východom. Zároveň dúfajú, že ich nenavštívi lesná stráž alebo stráž prírody a nevypíše im pokutu.

Je otázne, či si štrajkujúci splnili povinnosť oznámiť konanie zhromaždenia obci. V prípade, že úrad oznámenie neprijal alebo ho zamietol, išlo by o neoznámené zhromaždenie a zvolávateľ by sa dopustil priestupku (v prípade fyzickej osoby, s pokutou do 165 eur) alebo správneho deliktu (u právnickej osoby, s pokutou do 663 €) proti zhromažďovaciemu právu.  Zákon hovorí o pokute, ale nie o tom, že štrajkujúcich možno vyhodiť.

Ak povolenie mali a napriek tomu ich niekto odtiaľ vyhodil, mohol urobiť len vtedy ak

– účel zhromaždenia, ktorý bol uvedený v oznámení, smeroval k výzve popierať alebo obmedzovať osobné, politické alebo iné práva občanov pre ich národnosť, pohlavie, rasu, pôvod, politické alebo iné zmýšľanie, náboženské vyznanie alebo sociálne postavenie alebo na podnecovanie nenávisti a neznášanlivosti z týchto dôvodov,

– účel smeroval k výzve dopúšťať sa násilia alebo hrubej neslušnosti, prípadne inak porušovať ústavu a zákony
– zhromaždenie sa malo konať na mieste, kde by účastníkom hrozilo závažné nebezpečenstvo pre ich zdravie
– na rovnakom mieste a v rovnaký čas sa malo podľa skôr doručeného oznámenia konať iné podujatie respektíve zhromaždenie a zvolávatelia sa nedohodli na úprave času konania zhromaždení.

Obec okrem toho môže zakázať zhromaždenie vtedy, ak sa má konať v mieste, kde by potrebné obmedzenie dopravy a zásobovania bolo v závažnom rozpore so záujmom obyvateľstva.

 

Nič z toho, čo by v zmysle zákona mohlo brániť konaniu štrajku som však na tomto mieste nepozoroval, čiže nebol dôvod zakázať ich štrajk.

 

Dnes je teda Markíza oplotená ako jadrová elektráreň a priľahlé pozemky tiež. Na všetko dohliada esbéeskár. Zaujímalo by ma kto esbéeskára a prenájom oplotenia platí a dokedy to bude trvať?

 

Z uvedeného však vyplýva jeden dôležitý poznatok:

Niekomu prekáža desať pokojne štrajkujúcich ľudí, ba dokonca sa očividne hŕstky štrajkujúcich bojí! A ak sa niekto bojí pár ľudí, ktorí štrajkujú na odľahlom mieste, kde si ich okrem pár okoloidúcich cyklistov, zamestnancov a návštevníkov Markízy nikto iný ani nevšimne, tak si predstavte, keby ich bolo o čosi viac, boli by o čosi hlučnejší a nekempovali by ukrytí v poli na okraji Bratislavy, ale pod sochou partizána na námestí SNP alebo na Hlavnom námestí.

Kedy ľudia pochopia, že štrajk má zmysel?

Vo Francúzsku to vedia, v Nemecku to vedia, vedia to po celom svete, len Slovensko je zaspaté a aký-taký štrajk sa tu udeje len vtedy, keď je verejnosť niekoľko dní vopred masírovaná mainstreamovými médiami a tie naivným ovčanom účasť na štrajku naordinujú.

Čiže naivní a zmanipulovaní ľudia na Slovensku štrajkujú len vtedy, keď to zorganizujú mocní vo svojom vlastnom záujme a nie vtedy, keď je to potrebné v záujme obyčajných ľudí. A ak píšem o obyčajných ľuďoch, tak rozhodne nemám na mysli tých Matovičových. Mám na mysli tých ľudí, ktorým prekážajú mafiáni a dizertační podvodníci vo vedení štátu, rušenie sociálnych výdobytkov, fiktívny boj proti korupcii, demontáž národného štátu, zvyšujúca sa militarizácia a bezostyšné pchanie sa Spojeným štátom do zadku.

PREDTÝM:

 

 

 

TERAZ:

 

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2119620x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie