Založ si blog

Domyslel to Bill Gates?

Voľakedy, za minulého režimu sa predávali výrobky, ktoré možno neboli dizajnovo a ani technicky celkom na vrchole, ale mali jednu nespochybniteľnú kvalitu – vydržali fungovať takmer nekonečne.

Automatickú pračku zn. Tatramat sme mali doma neuveriteľných 25 rokov a opravár sa na jej útroby pozrel dokopy tuším jedenkrát a aj to vymenil len nejaký káblik za pár halierov (pre mladších – za pár centov). A to tá pračka neslúžila vždy len na pranie…

Keď po 25 rokoch doslúžila, boli sme donútení vymeniť už tri ďalšie.

Ešte stále máme doma chladničku zn. Calex. Nepamätám si, koľko rokov u nás potichu v kúte kuchyne vrčí, ale dlhoooo. Pred rokom prestala fungovať. Zavolal som opravára, nech zhodnotí, či ju ešte opraviť alebo kúpiť novú?

„Čo ste sa zbláznili? Kupovať novú?“ zareagoval tak, akoby dnes zareagoval na otázku, či volil Igora Matoviča.

Vymenil akúsi, opäť párhalierovú súčiastku a začal vysvetľovať:

„Tie nové chladničky sú samá elektronika. Keď sa vám niečo pokazí, tak najčastejšie tá. Elektronika sa nedá opraviť, len kompletne a za draho vymeniť. To už je lepšie kúpiť chladničku novú. Okrem toho každá nová chladnička má v sebe tzv. kazítko (opravár použil iné slovo, tiež začínajúce na „k“ a končiace na „–tko“, len uprostred slova bolo „urví“). A to k….tko zaručuje, že výrobok sa po dvoch, troch rokoch definitívne pokazí a vy si budete musieť kúpiť nový.

A tak je to so všetkými modernými výrobkami. Dnes žiaden výrobok nevydrží 25 rokov. Nie je konštruovaný tak, aby toľko vydržal. Má v sebe zabudované k….tko, ktoré životnosť výrobku od počiatku obmedzuje. Biznis  sa predsa musí točiť. Len neustálou spotrebou a nákupom často nepotrebných vecí sa udržujú pri živote všetky tie nadnárodné korporácie.

Nenásytné firmy potrebujú pre svoje fungovanie stále nové trhy a množstvo kupujúcich – kupujúcich tie isté veci v stále kratších intervaloch. Len si spomeňte, koľko mobilných telefónov ste už vystriedali za cca 20 rokov ich dostupnosti širokým masám…

Pád krajín socialistického tábora bol pre nadnárodné západné firmy požehnaním. Uvoľnili sa im nové trhy a ak aj niektoré konkurenčné firmy na východe vzdorovali, tak ich buď za facku a za prispenia skorumpovaných miestnych politikov odkúpili a presunuli tam výrobu vlastných výrobkov alebo ju rovno nechali skrachovať, lebo aj to bolo pre ne výhodné.

Lenže nové voľné trhy sa už viac-menej minuli a nenávidené Rusko stále vzdoruje!

Keďže žiadne nové trhy nie sú a ani nebudú na obzore, možno ísť len cestou stále väčšej obrátkovosti/frekvencie nakupovania čo najväčšieho počtu ľudí, čo najväčšieho množstva výrobkov, často takých, ktoré ľudia vlastne ani nepotrebujú.

Bill Gates svojho času na konferencii TED naozaj povedal:

„Ak teraz odvedieme vskutku skvelý kus práce na nových očkovacích látkach, zdravotnej starostlivosti, službách reprodukčného zdravia, mohli by sme populáciu znížiť snáď o 10 alebo 15%.

Konšpirátori to doviedli ad absurdum a tvrdia, že cieľ  svetových elít je zredukovanie pozemskej populácie zo 7 miliárd na 500 miliónov ľudí, pričom hlavnou cestou má byť celoplošná vakcinácia možno už vakcínou proti SARS-CoV-2.

Svetové elity, to sú všetci tí pracháči, bankári, majitelia nadnárodných korporácií, ktorým ide predsa v prvom rade o to, aby sa biznis točil. Čím viac konzumentov, tým lepší biznis! Lenže 500 miliónov ľudí spotrebuje 14 krát menej tovarov ako 7 miliárd ľudí. Elity 14 x schudobnejú.

Domyslel to ten geniálny záškodník Bill Gates?

Vie mi to niekto vysvetliť?

Zdroj foto: autor článku

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127769x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie