Založ si blog

Chripôčkari všetkých krajín, choďte už do riti!

Na facebooku mi ešte stále chodia „materiály“ spochybňujúce význam rúšok, spochybňujúce nebezpečenstvo covidu a zaručene pravdivé informácie o zveličovaní nebezpečnosti nákazy úplatnými lekármi, ktorí, samozrejme, majú za vykázané covidové prípady peniaze navyše. Dokonca mám aj zopár známych, ktorí ešte stále neveria.

Nuž, včera a dnes som bol manželke vypomôcť v lekárni. Včera po skončení šichty okolo 19,00 sme ešte boli odniesť nášmu známemu, lekárovi-špecialistovi morfium. Z pochopiteľných príčin nebudem v tomto príspevku hovoriť mená, ani názvy pracovísk. V tomto prípade išlo o pracovisko vysoko špecializované, disponujúce zopár lôžkami na jednodňovú chirurgiu. Z „centra“ toto pracovisko včera prinútili prijať troch pacientov s covidom v terminálnom štádiu. V podstate ich poslali na toto pracovisko umrieť. Pracovisko je to síce vysoko špecializované, ale rozhodne nevybavené a nepripravené na prijímanie covidových pacientov. Nemajú prístroje na pľúcnu ventiláciu a nemajú dokonca ani morfium! Na čo sa používa morfín, to vie azda každý. V medicíne má v podstate len jedno určenie. Ubezpečujem vás, že je to veľmi zvláštny pocit niesť niekomu morfín, ako akt posledného milosrdenstva a netušiť, či sa ten človek dožil dnešného rána.

Počas dnešnej mojej výpomoci v lekárni prišiel si vyzdvihnúť akési lieky iný náš známy lekár. Tak isto vysoko špecializovaný, z pracoviska venujúceho sa reprodukčnému poradenstvu, ale disponujúceho zopár lôžkami na jednodňovú hospitalizáciu. Aj im „z centra“ prikázali prijať covidového pacienta – tentoraz gravidnú nešťastnicu napojenú na kyslík. Odmietli ju.

Na prvý pohľad to vyzerá neľudsky, lenže kyslíková terapia neznamená, že pacientovi nasadíte na tvár masku a otočíte ventil. Kyslík je dobrý pomocník, ale treba s ním vedieť pracovať, mať s ním skúsenosti. Pretože rovnako ako môže pomôcť, môže pri nesprávnej aplikácii totálne rozvrátiť acidobazickú rovnováhu. To už vôbec nehovorím o prístrojoch na pľúcnu ventiláciu, ktorých ovládanie nespočíva ani zďaleka len v schopnosti stlačiť tlačidlo off/on.

Ak z onoho „centra“ riešia rozmiestňovanie covidových pacientov už takýmto spôsobom – aký ešte potrebujete väčší dôkaz o tom, že naše zdravotníctvo je v kolapse?

Lekár, ktorý odmietol gravidnú pacientku navyše spomenul, že v rodine má všeobecnú lekárku pracujúcu v okrese Nitra. Povedal, že sa telefonicky(!) stará o 1800 (!) covidových pacientov.

Doma sa mi to rozležalo v hlave – možno to číslo trochu prestrelil, možno som mu ja celkom neporozumel. Ale ak by sa starala aj len o 180 covidových pacientov, aj tak by to bola katastrofa! Predstavte si, že by len 10% z nich (reálne číslo) náhle potrebovalo akútnu pomoc, sanitku, lôžko… Koľko takých všeobecných lekárov s ďalšími 180 covidovými pacientami v okrese Nitra je? A nielen v Nitre! Kde zobrať toľko sanitiek, lôžok a najmä lekárov a sestričiek?

Ešte stále vám nezapína?

Že vy predsa ten covid nedostanete, lebo ste nikdy neboli chorý?

No dobre.

Lenže stačí, že dostanete obyčajný, banálny slepák, rohovkový vred, zlomíte si nohu alebo hocičo, čo je za normálnych okolností relatívne ľahko vyriešiteľné a práve vás chripôčkarov nebude mať s tou banalitou kto odviezť do nemocnice, kto ošetriť a v konečnom dôsledku možno aj zachrániť! A to len a len pre vašu blbosť!

Takže choďte s tým chripôčkárením konečne do riti!

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127967x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie