Založ si blog

Chripôčkari všetkých krajín, choďte už do riti!

Na facebooku mi ešte stále chodia „materiály“ spochybňujúce význam rúšok, spochybňujúce nebezpečenstvo covidu a zaručene pravdivé informácie o zveličovaní nebezpečnosti nákazy úplatnými lekármi, ktorí, samozrejme, majú za vykázané covidové prípady peniaze navyše. Dokonca mám aj zopár známych, ktorí ešte stále neveria.

Nuž, včera a dnes som bol manželke vypomôcť v lekárni. Včera po skončení šichty okolo 19,00 sme ešte boli odniesť nášmu známemu, lekárovi-špecialistovi morfium. Z pochopiteľných príčin nebudem v tomto príspevku hovoriť mená, ani názvy pracovísk. V tomto prípade išlo o pracovisko vysoko špecializované, disponujúce zopár lôžkami na jednodňovú chirurgiu. Z „centra“ toto pracovisko včera prinútili prijať troch pacientov s covidom v terminálnom štádiu. V podstate ich poslali na toto pracovisko umrieť. Pracovisko je to síce vysoko špecializované, ale rozhodne nevybavené a nepripravené na prijímanie covidových pacientov. Nemajú prístroje na pľúcnu ventiláciu a nemajú dokonca ani morfium! Na čo sa používa morfín, to vie azda každý. V medicíne má v podstate len jedno určenie. Ubezpečujem vás, že je to veľmi zvláštny pocit niesť niekomu morfín, ako akt posledného milosrdenstva a netušiť, či sa ten človek dožil dnešného rána.

Počas dnešnej mojej výpomoci v lekárni prišiel si vyzdvihnúť akési lieky iný náš známy lekár. Tak isto vysoko špecializovaný, z pracoviska venujúceho sa reprodukčnému poradenstvu, ale disponujúceho zopár lôžkami na jednodňovú hospitalizáciu. Aj im „z centra“ prikázali prijať covidového pacienta – tentoraz gravidnú nešťastnicu napojenú na kyslík. Odmietli ju.

Na prvý pohľad to vyzerá neľudsky, lenže kyslíková terapia neznamená, že pacientovi nasadíte na tvár masku a otočíte ventil. Kyslík je dobrý pomocník, ale treba s ním vedieť pracovať, mať s ním skúsenosti. Pretože rovnako ako môže pomôcť, môže pri nesprávnej aplikácii totálne rozvrátiť acidobazickú rovnováhu. To už vôbec nehovorím o prístrojoch na pľúcnu ventiláciu, ktorých ovládanie nespočíva ani zďaleka len v schopnosti stlačiť tlačidlo off/on.

Ak z onoho „centra“ riešia rozmiestňovanie covidových pacientov už takýmto spôsobom – aký ešte potrebujete väčší dôkaz o tom, že naše zdravotníctvo je v kolapse?

Lekár, ktorý odmietol gravidnú pacientku navyše spomenul, že v rodine má všeobecnú lekárku pracujúcu v okrese Nitra. Povedal, že sa telefonicky(!) stará o 1800 (!) covidových pacientov.

Doma sa mi to rozležalo v hlave – možno to číslo trochu prestrelil, možno som mu ja celkom neporozumel. Ale ak by sa starala aj len o 180 covidových pacientov, aj tak by to bola katastrofa! Predstavte si, že by len 10% z nich (reálne číslo) náhle potrebovalo akútnu pomoc, sanitku, lôžko… Koľko takých všeobecných lekárov s ďalšími 180 covidovými pacientami v okrese Nitra je? A nielen v Nitre! Kde zobrať toľko sanitiek, lôžok a najmä lekárov a sestričiek?

Ešte stále vám nezapína?

Že vy predsa ten covid nedostanete, lebo ste nikdy neboli chorý?

No dobre.

Lenže stačí, že dostanete obyčajný, banálny slepák, rohovkový vred, zlomíte si nohu alebo hocičo, čo je za normálnych okolností relatívne ľahko vyriešiteľné a práve vás chripôčkarov nebude mať s tou banalitou kto odviezť do nemocnice, kto ošetriť a v konečnom dôsledku možno aj zachrániť! A to len a len pre vašu blbosť!

Takže choďte s tým chripôčkárením konečne do riti!

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2214784x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie