Založ si blog

Kedy konečne pôjdu sedieť M. K. a I. M. ?

Prišlo leto, nastali horúčavy, čísla nakazených sa výrazne zlepšili, média teda začali pristupovať ku covidovej téme spomienkovo.

Iste, všetci máme pandémie už plné zuby, chceme si od nej oddýchnuť. Lenže, nemali by sme zabúdať! Nemali by sme zabudnúť na obozretnosť, pretože indický (delta) variant opäť začne napĺňať nemocnice, nech si o tom myslí, kto chce, čo chce. Najmä by sme však nemali zabudnúť na to, čo sa na Slovensku v minulom roku pri (ne)zvládaní pandémie dialo. Diali sa totiž nehorázne a (ne)ospravedlniteľné veci. Politici sa vyhovárajú, že to bola pre všetkých nová skúsenosť, že sa dosiaľ nikto s ničím podobným nestretol a že podobne to nezvládali aj v iných krajinách dokonca s vyspelejším zdravotníctvom. Nekritické médiá a novinári, ktorí si nezaslúžia meno novinár, to po politikoch úctivo, v predklone alebo s nepochopiteľne privretými očami opakujú. Pravda je však taká, že ľudia so skúsenosťami na Slovensku jestvujú, akurát sa buď do všetkých tých pandemických komisií a konzultačných a poradných výborov nedostali a ak sa aj dostali, tak z nepochopiteľných príčin pod tlakom politikov ustúpili zo svojich odborných stanovísk. A ak sa odborníci podriaďujú politikom – je to zle!

Nepravdivé sú aj ospravedlňujúce tvrdenia politikov, že predsa aj v iných krajinách to dopadlo podobne.

No nedopadlo!

Je plno krajín, kde coronavírus zvládali omnoho lepšie a do dnešného dňa nedosiahli ani tisícku mŕtvych, alebo ju len tesne prekročili – to všetko v protiklade k našim oficiálnym 12 tisícom a neoficiálnym (teda tým, ktorým sa v dôsledku preplnenia nemocníc nedostalo adekvátnej lekárskej pomoci pri iných než covidových ochoreniach) 25 tisícom mŕtvych. Pritom porovnávame výsledky počtom obyvateľov porovnateľných krajín! Hoci Nórsko a Fínsko vlastne porovnateľné ani nie sú, pretože v dvoch aspektoch boli v ešte nevýhodnejšej  pozícii ako my – jednak ich populácia je omnoho prestarnutejšia a preto háklivejšia na covid, jednak majú menej slnečného svitu ako my a ten predsa len aktivitu vírusu trochu tlmí. Naši vládni politici a z nich zvlášť M. Krajčí a I. Matovič majú zodpovednosť za tisíce mŕtvych, pretože nekonali, ako mali konať a ak náhodou aj konali, tak v úplne nevhodnom čase. Čudujem sa, že sa doteraz nevytvorili občianske združenia pozostalých, ktoré by hnali spomenutých politikov pod trestnú zodpovednosť a ktoré by žiadali od vinníkov a od štátu aspoň finančné odškodnenie, i keď peniaze im už ich blízkych nenahradia. O týchto a ďalších okolnostiach, o neuveriteľných pochybeniach, o konkrétnej trestnej zodpovednosti som napísal knižku a verím, že práve ona bude povzbudením pre pozostalých, aby sa nedali učičíkať politikmi a médiami a ich mantrou: veď inak to nešlo. A aby azda našli v mojom texte aj použiteľnú argumentáciu v prípadných súdnych konaniach.

Vyšla mi teda v týchto dňoch moja desiata kniha, tentoraz trochu iná – nahnevaná, reagujúca na to, čo sa na Slovensku odohralo v minulom roku. O trestuhodnom zlyhaní, najmä dvojice M. Krajčí a I. Matovič, ale aj celej vlády pri menežovaní koronakrízy. Nedalo sa nereagovať, lebo ak by mal niekto na Slovensku v týchto dňoch sedieť, tak v prvom rade spomenutá dvojica, ktorá má na svedomí stovky, ba tisíce zbytočne mŕtvych.

Rozhodol som sa knižku propagovať aj takýmto spôsobom, pretože u nás je vraj demokracia, lenže demokracia takého typu, že hlavné knižné distribučné siete a kamenné kníhkupectvá, knižnú produkciu vydavateľstiev s iným názorom, než je ten oficiálny odmietajú rozširovať, a tak sa dá knižka kúpiť len priamo vo vydavateľstve, alebo v niektorých menších knižných e-shopoch.
Jej názov je Defekty slovenskej politiky – kronika jedného roka s pandémiou.

 

 

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2214667x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie