Založ si blog

Kedy konečne pôjdu sedieť M. K. a I. M. ?

Prišlo leto, nastali horúčavy, čísla nakazených sa výrazne zlepšili, média teda začali pristupovať ku covidovej téme spomienkovo.

Iste, všetci máme pandémie už plné zuby, chceme si od nej oddýchnuť. Lenže, nemali by sme zabúdať! Nemali by sme zabudnúť na obozretnosť, pretože indický (delta) variant opäť začne napĺňať nemocnice, nech si o tom myslí, kto chce, čo chce. Najmä by sme však nemali zabudnúť na to, čo sa na Slovensku v minulom roku pri (ne)zvládaní pandémie dialo. Diali sa totiž nehorázne a (ne)ospravedlniteľné veci. Politici sa vyhovárajú, že to bola pre všetkých nová skúsenosť, že sa dosiaľ nikto s ničím podobným nestretol a že podobne to nezvládali aj v iných krajinách dokonca s vyspelejším zdravotníctvom. Nekritické médiá a novinári, ktorí si nezaslúžia meno novinár, to po politikoch úctivo, v predklone alebo s nepochopiteľne privretými očami opakujú. Pravda je však taká, že ľudia so skúsenosťami na Slovensku jestvujú, akurát sa buď do všetkých tých pandemických komisií a konzultačných a poradných výborov nedostali a ak sa aj dostali, tak z nepochopiteľných príčin pod tlakom politikov ustúpili zo svojich odborných stanovísk. A ak sa odborníci podriaďujú politikom – je to zle!

Nepravdivé sú aj ospravedlňujúce tvrdenia politikov, že predsa aj v iných krajinách to dopadlo podobne.

No nedopadlo!

Je plno krajín, kde coronavírus zvládali omnoho lepšie a do dnešného dňa nedosiahli ani tisícku mŕtvych, alebo ju len tesne prekročili – to všetko v protiklade k našim oficiálnym 12 tisícom a neoficiálnym (teda tým, ktorým sa v dôsledku preplnenia nemocníc nedostalo adekvátnej lekárskej pomoci pri iných než covidových ochoreniach) 25 tisícom mŕtvych. Pritom porovnávame výsledky počtom obyvateľov porovnateľných krajín! Hoci Nórsko a Fínsko vlastne porovnateľné ani nie sú, pretože v dvoch aspektoch boli v ešte nevýhodnejšej  pozícii ako my – jednak ich populácia je omnoho prestarnutejšia a preto háklivejšia na covid, jednak majú menej slnečného svitu ako my a ten predsa len aktivitu vírusu trochu tlmí. Naši vládni politici a z nich zvlášť M. Krajčí a I. Matovič majú zodpovednosť za tisíce mŕtvych, pretože nekonali, ako mali konať a ak náhodou aj konali, tak v úplne nevhodnom čase. Čudujem sa, že sa doteraz nevytvorili občianske združenia pozostalých, ktoré by hnali spomenutých politikov pod trestnú zodpovednosť a ktoré by žiadali od vinníkov a od štátu aspoň finančné odškodnenie, i keď peniaze im už ich blízkych nenahradia. O týchto a ďalších okolnostiach, o neuveriteľných pochybeniach, o konkrétnej trestnej zodpovednosti som napísal knižku a verím, že práve ona bude povzbudením pre pozostalých, aby sa nedali učičíkať politikmi a médiami a ich mantrou: veď inak to nešlo. A aby azda našli v mojom texte aj použiteľnú argumentáciu v prípadných súdnych konaniach.

Vyšla mi teda v týchto dňoch moja desiata kniha, tentoraz trochu iná – nahnevaná, reagujúca na to, čo sa na Slovensku odohralo v minulom roku. O trestuhodnom zlyhaní, najmä dvojice M. Krajčí a I. Matovič, ale aj celej vlády pri menežovaní koronakrízy. Nedalo sa nereagovať, lebo ak by mal niekto na Slovensku v týchto dňoch sedieť, tak v prvom rade spomenutá dvojica, ktorá má na svedomí stovky, ba tisíce zbytočne mŕtvych.

Rozhodol som sa knižku propagovať aj takýmto spôsobom, pretože u nás je vraj demokracia, lenže demokracia takého typu, že hlavné knižné distribučné siete a kamenné kníhkupectvá, knižnú produkciu vydavateľstiev s iným názorom, než je ten oficiálny odmietajú rozširovať, a tak sa dá knižka kúpiť len priamo vo vydavateľstve, alebo v niektorých menších knižných e-shopoch.
Jej názov je Defekty slovenskej politiky – kronika jedného roka s pandémiou.

 

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2125085x
Priemerná čítanosť článkov: 3590x

Autor blogu

Kategórie