Založ si blog

Včerajšia prechádzka po Bratislave

Tak som sa bol včera poprechádzať po našom hlavnom meste. Z avizovaných desiatich spomienkových/protestných aktivít som naďabil na štyri. Na niektoré som prišiel na začiatku, na niektoré ku koncu. Niektorých rečníkov som vypočul do polovice, niektorých od polovice…

Vo všetkých vystúpeniach dominovala corona a nesúhlas s opatreniami proti vírusu. Pritom jestvuje milión iných dôvodov, prečo vyjadriť nespokojnosť s touto vládou. Až som nadobudol dojem – čo by bolo, keby corony nebolo? Resp. čo bude, keď corona časom odznie alebo si na ňu nechtiac budeme musieť privyknúť?

Rečníci, ktorých prvoradým motívom bola vo väčšine prípadov sebaprezentácia a hladkanie si vlastného ega, vykrikovali svoje heslá, väčšinou dosť prostoduché. Kadejaké obskúrne postavičky hecovali hysterickou fistulou zhromaždených. Chápem, že na tribúnach na námestiach nemožno prezentovať nejaké ťažké filozofické úvahy. Rečníci a aj tento druh davu potrebujú najmä volanie „postaviť sa do jedného šíku“ v rámci boja proti síce momentálne rezonujúcemu, ale v podstate nepodstatnému problému. Čo trochu inteligentnejší človek tuší, že za tými, prostému ľudu účelovo nadbiehajúcimi rečami, je intelektuálne prázdno. Čo trochu inteligentnejší človek si musí povedať: veď dobre, ale čo ďalej?

Nevidel a nepočul som všetkých rečníkov, ale ak sa niekde aspoň nejaký náznak intelektuálna, nejakej vízie, či reálneho hodnotenia situácie zjavil, tak to bolo vo vystúpeniach (či sa vám to páči alebo nie) Roberta Fica a najmä Jána Čarnogurského. Vzhľadom na rétorické schopnosti oboch, lepšie vyznievalo vystúpenie toho prvého a myšlienkovo bohatšie bolo vystúpenie toho druhého. Lenže títo dvaja sú už za zenitom. Zmenu, skutočnú zmenu, od nich očakávať nemožno.

Slovensko tak musí čakať na nového Dubčeka. Na človeka, ktorému budú ľudia veriť, že to myslí naozaj, ktorý sa nebude hrdiť falošným dokladom o vzdelaní, ktorý nebude škrečkovať majetky a ktorý bude presadzovať skutočnú radikálnu zmenu – zoštátnenie nakradnutých majetkov, obmedzenie vlastníctva médií súkromnými subjektmi, socializmus s ľudskou tvárou (bez kompromisov), okamžité vystúpenie z militantného a mier ohrozujúceho NATO,  radikálnu reformu Európskej únie a ak by to k nej nesmerovalo, tak vystúpenie aj z nej….

Na takého človeka Slovensko čaká. Napriek hromadnému úniku mozgov zo Slovenska (najnovšie vláda koná tak, aby odišiel aj zvyšok zdravotníckeho personálu), ešte stále tu zostalo zopár jedincov, ktorí by túto úlohu azda mohli zvládnuť. Akurát sa im nechce ísť špiniť do politiky, keď vidia ten hnus, resp. keď vedia, že pri súčasnom volebnom zákone, pri podkupnosti agentúr na prieskum verejnej mienky, skrátka pri nastavení tzv. demokratických pravidiel a pri mainstreamových médiách vo vlastníctve tých, ktorí dosadzujú figúrky na politickú šachovnicu, to nemá šancu na úspech.

To sú tie pravé problémy, kvôli ktorým by ľudia mali ísť do ulíc. Nikto z včerajších rečníkov takéto témy ani len nenaznačoval. Ak by sa vyskytol rečník s takýmito témami, nebolo by v bratislavských uliciach 20 000 ľudí ako včera, ale 200 000.

A s tým by sa už dalo niečo robiť!

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2126659x
Priemerná čítanosť článkov: 3586x

Autor blogu

Kategórie