Založ si blog

Hanba na TA3

Spravodajská televízia TA3 urobila včera záslužný čin v podobe prenosu z pohrebu legendy – Miroslava Žbirku. Tu však všetky pozitíva končia.

Prenos komentoval moderátor, ktorého meno mi, žiaľ, ušlo a ani ho spätne nedokážem dohľadať. Komentoval ho spolu s dvojicou – speváčkou Zuzanou Smatanovou a Jozefom Kollárom, autorom knihy o Žbirkovi vydanej pred 19 rokmi.

Ich komentovanie možno označiť jedným slovom:

Strašné!

Omnoho lepšie by prenos vyznel, keby mlčali.

Plakal by som zo Žbirkovho úmrtia, ale musel som zúriť z toho, ako nedôstojne a katastrofálne to poňali v TA3.

Človek by očakával, že v televízii vyberú moderátora, ktorý má k problematike aspoň nejaký vzťah. Lenže moderátor sa namiesto toho ešte verejne posťažoval, že na Žbirkovom koncerte v živote nebol.

Človek by očakával, že na komentovanie pohrebu vyberú Žbirkovych priateľov, ktorí mali k nemu najbližšie. Neviem posúdiť, či Smatanová s Kollárom patrili k Žbirkovym najbližším, ale z toho, čo som videl, to vyzeralo, že skôr nie. To, čo zo seba vypúšťali bola len znôška trápnych fráz.

Je evidentné, že trojica komentátorov sa na prenos nijako nepripravovala, čo najmä v prípade moderátora TA3 je absolútne nepochopiteľné, neprijateľné a neprofesionálne. Všetci traja to dali na hulváta, v štýle: však niečo už len pokvákame. To bolo v príkrom rozpore s tým, aký Žbirka bol – precízny puntičkár, ktorý sa na každý svoj výkon dlhodobo a dôsledne pripravoval.

Pritom stačilo len trochu prípravy a najmä úprimnosti a emócie. Nedostatok týchto „komodít“ však zo sprievodného slova priam trčal.

Moderátor bol nepripravený, rétoricky i gramatický úbohý. Zbytočným komentom neslušne rušil aj omnoho hodnotnejšie slová, ktoré odznievali v obradnej sieni. Hlavne, že vedel komentovať prezidentku s jej partnerom, aj to so zlou gramatikou. Zuzana Smatanová to zaklincoval prianím úprimnej sústrasti rodine. Je smutné, keď ľudia, ktorí by mali patriť ku kultúrnej elite tohto národa nevedia ani správne kondolovať. Pre tých, ktorí netušia o čom píšem – sústrasť sa nepraje, ale vyjadruje!

Záverečné moderátorove slová: „Želám všetko dobré…“ po ktorých si hneď zbalil papiere, pôsobili akoby práve dočítal správy zo športu.

Dvojica Žbirkovych vraj priateľov sa zmohla len na kopec fráz, vrátane najmenej desaťnásobného nenápaditého opakovania, že spevákova tvorba bude večne živá (koho to len pripomína…?).

Od Žbirkovych priateľov by som očakával, že budú spomínať s hlbokým pohnutím, že bude na nich vidieť, že ozaj smútia, že to bude ÚPRIMNÁ výpoveď, ktorá človeka chytí za srdce. Človek by čakal, že sa na televízne rozlúčenie so Žbirkom pripravia, že na odľahčenie smutných okamihov a na vykreslenie ich vzťahu k spevákovi a bolesti z jeho odchodu spomenú nejaké pozoruhodné a hoci aj humorné momenty ich spoločného vzťahu… Nič také tam nebolo. Len frázy bez náznaku emócie pôsobiace silne nekultúrne.  Keby do televízneho  štúdia dotiahli niektorého z fanúšikov, ktorí nosili sviečky k Žbirkovej lavičke v parku na Račianskom mýte, bolo by v tom viac úprimnosti a emócie.

Bolo to nedôstojné a pred televízorom som sa hanbil ako pes. Neviem si predstaviť, že by si Česi rozlúčku s Gottom takto zmršili.

 

(autorom fotografie je autor textu)

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:22

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127107x
Priemerná čítanosť článkov: 3587x

Autor blogu

Kategórie