Založ si blog

Potulky po Mauritánii 4. časť

Na druhý deň sme zamierili do pobrežnej osady Iwik ležiacej na malom polostrove. Ozdobou osady je v piesku uviaznutá, slnkom a pieskom do alabastrova vypálená, pomerne zachovalá kostra veľryby.

Iwik

V osade Iwik, kde žije morský národ Imraguen – malá etnická skupina živiaca sa rybolovom. V pláne sme mali plavbu k ostrovu Tidra s morskými Berbermi, ktorej cieľom malo byť pozorovanie vtákov a delfínov. Prenajali sme si rybársku plachetnicu aj s trojčlennou posádkou. Treba povedať, že tu nejde o nijakú komerčnú záležitosť pre turistov.

Naša plachetnica sa ešte včera venovala rybolovu a zajtra sa mu bude venovať opäť. Plavba s turistami je len príležitostný „bočák“. Nemožno teda čakať, že na člne budú dodržiavané nejaké bezpečnostné štandardy, ktoré vyžaduje známa britská poisťovacia spoločnosť Lloyd´s, špecializujúca sa na poisťovanie lodí. Nikomu z cestujúcich neposkytli záchrannú vestu, na palube sa nenachádzalo ani záchranné koleso. Pre mňa – certifikovaného neplavca, to bolo dosť stresujúce zistenie.

Posádku loďky tvorili traja bosonohí senegalskí černosi. O černochoch  sa šíri fáma, že len máloktorý z nich vie plávať. Kapitán lode bol oblečený do ťažkej džalaby, ktorá mu siahala od krku až po päty, takže aj keby náhodou vedel plávať, tradičný odev by mu zaručene zabezpečil rýchlejší zostup do hlbín, než sa podaril DiCapriovi vo filme Titanic.

Kapitán

Nad morom vialo čerstvé vetrisko, ktoré hnalo ku brehu spenené vlny – bola ešte šanca, že pre nepriaznivé podmienky sa černošskí námorníci plavby vzdajú. Vidina množstva ľahko zarobených ugíjí (1 euro je cca 40 ugíjí) ich však hnala na more, ako bájna Siréna v gréckej mytológii neodolateľným spevom hnala námorníkov do záhuby.

A tak sme vyplávali na šíre more. Kapitán obsluhoval kormidlo, jeden člen posádky neustále chodil bosými nohami po okraji lode manipulujúc s plachtou a mne bolo záhadou, že neskĺzol do mora. Obsluha plachetnice bola pomerne náročná, zvlášť v silnom vetre. Neraz nás požiadali, aby sme ťahali za plachtové lano aj my. Alebo aby sme sa schovali na dno lode pretože plachtu treba presmerovať z jedného boku lode na druhý. Manévre (a nebolo ich málo) boli pravidelne sprevádzané tým naklonením plachetnice takým spôsobom, že len milimetre nás delili od toho, aby cez palubu začala natekať voda. Pre certifikovaného neplavca to bolo značne stresujúce, zvlášť keď si všimol, že do člna pomerne intenzívne nateká voda aj inými cestami. Pri neprítomnosti záchranných viest, či plávacích kolies jediným dostupným preventívnym opatrením pred námornou katastrofou sa stalo oprášenie otčenáša.

Plavili sme sa už asi dve hodiny, priblížili sme sa k ostrovu Tidra, ale pozorovateľných vtákov sme veľa nevideli. A delfíny žiadne. Kapitán vysvetľoval, že počas silného vetra sú vtáky schované. Malo to logiku, lebo ten uragán (z pohľadu neplavca) bol naozaj mocný a navyše stále naberal na sile. Mali sme sa plaviť ešte k ďalšiemu ostrovu, ale kapitán si asi sám uvedomil, že kraulovať v morských vlnách v ťažkej napitej džalabe po prevrátení lode nie je to pravé orechové a zavelil na návrat k pevnine. Jeho rozhodnutie som kvitoval takmer s potleskom, zvlášť ak tretí člen posádky po celý čas plavby namiesto toho, aby sa venoval navigácii a riadeniu lode varil a nalieval ten ich poldecákový čaj. Hoci vzhľadom k situácii by bol vhodný skôr rum…

Na breh sme dorazili vo zdraví. Akurát rebrík, pomocou ktorého sme pred plavbou nastupovali do plachetnice sa medzitým zlomil a ďalší už nemali. Takže sme pri vyloďovaní skákali obutí do vody a tvárili sa, akoby morská voda v topánkach bola lacnejšou náhradou za prípravok Kawar (pleťové mlieko s minerálmi z Mŕtveho mora, 250 ml za 4,90.-).

Stojac opäť na pevnej zemi sme konečne zbadali aj delfíny, ktoré sme pôvodne mali pozorovať na mori. Ladne skáčuc sa plavili okolo rybárskej osady a vôbec ich nezaujímalo, aký rozruch spôsobili v našich radoch.

 

Zdroj fotografií: autor článku (všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

 

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2101242x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie