Založ si blog

Potulky po Mauritánii 14. časť

Po návrate  z púštneho treku sme vyrazili toyotami do mesta Ouadane.

Naši šoféri jazdili po púšti 80-90 kilometrovou rýchlosťou. Vzhľadom na neistý terén sa to zdá byť riskantné, ale pravda je taká, že v prípade pomalšej jazdy by hrozilo zapadnutie auta do piesku. Jazda v piesku má svoje špecifiká výrazne odlišné od jazdy na asfalte a nie všetci ju dokážu bez problémov absolvovať. Aj v našej partii boli zo dvaja, ktorým nepomohol ani kinedryl.

Domáci vodiči vedeli terén skvelo čítať, pretože iná je jazda na náveternej strane duny, teda na tej s tvrdším povrchom a iná na záveternej. Iná je jazda ráno a iná cez pravé poludnie. A najmä je rozumne nejazdiť tesne za sebou, pretože, ak auto pred vami uviazne v piesku, nestihnete už zareagovať a do problematického miesta zahučíte aj vy. Naši vodiči boli šikovní, autá uviazli v piesku len dvakrát.

Na polceste medzi Chinguetti a Ouadane sme sa zastavili v oáze. Zastávka prišla práve vhod, pretože od toľkého nadskakovania na sedadle a trieskania si hlavy o strop auta si treba aspoň na okamih odpočinúť. Oázu som neskôr nedokázal nájsť na mape. Či to bola moja neschopnosť, alebo skutočne ani nie je geografmi zaznamenaná – to neviem. Čo však viem určite, to je poznanie, že voda je pre tento región požehnaním. Oáza s pár biednymi chatrčami vyzerala byť neobývaná, ale po našom príchode sa odkiaľsi vyrojilo zopár žien a detí a vehementné sa nám pokúšali predať suveníry v podobe príveskov, retiazok, náhrdelníkov, sošiek. Všetky tie veci boli očividne už veľmi dlho nepredajné, mali svoju patinu a na svojich kupcov, ktorí sa tu vyskytujú v skutočne obmedzenej miere čakali už poriadne dlho. Zopár ugijí sme tam nechali, ale skôr ako prejav súcitu, než že by nás čosi s ponúkaných vecí zaujalo.

Oáza

Oáza

Oáza

Oáza

Oáza

Oáza

Oáza

Oáza

Oáza

Obyvatelia oázy

Ouadane je malé mesto v púštnej oblasti strednej Mauritánie, ktoré sa nachádza na južnom okraji Adrarskej plošiny, 93 km severovýchodne od Chinguetti. Mesto bolo zastávkou v transsaharskom obchode pre karavány prepravujúce kusy soli z baní v Idjile. Staré mesto, aj keď je v ruinách, je zaradené do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Vzdialená história tohto mesta je neistá, ale je možné, že už v 11. storočí prosperovalo z transsaharského obchodu so zlatom.

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Ouadane

Nocujeme v relatívne slušnom kempe, v priestranných hlinených domčekoch, kde na zemi boli rozprestreté vždy tri matrace. Z hradby okolo kempu, na ktorú sa dalo vyliezť po pár schodíkoch bol pekný výhľad na okolité strechy. Večer, keď sa na Ouadane zniesla tma (pouličné osvetlenie tu nie je), a z rôznych koncov mesta sa začali ozývať muezíni, bola to veľmi pôsobivá scenéria.

Ubytovanie v Ouadane

Ubytovanie v Ouadane

Na streche

Ráno nás zaujal konča našej ulice, kde sme boli ubytovaní, čulý ruch. Pred jedným z domov postávalo množstvo žien a hlasno debatovali. Zašiel som sa tam pozrieť. V otvorených dverách sa činili dvaja muži. Na zemi veľká váha a za ňou obrovská kopa zmrazených rýb. Do Ouadane práve priviezli zásielku z pobrežia. Muži odtrhávali jednotlivé kusy primrznuté k sebe a dávali na váhu. Balíčky rýb, ktoré jednotlivé ženy nakupovali mohli mať 5-7 kilogramov.

Na vedľajšie dvere ktosi vyvesil inštruktážny plagát o covide, ale nevidel som nikoho, kto by si ho čítal. A nemyslím si, že oň nebol záujem len preto, že gramotných je sotva 40% Mauritáncov.  Ženy stojace v rade na ryby nemali na tvárach rúška a ani odstupy medzi sebou. Napriek tomu vyzerali zdravo…

Predaj rýb v Ouadane

osvetový covidový plagát

Ouadane

Ouadane

Zdroj fotografií: autor textu (všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2121796x
Priemerná čítanosť článkov: 3584x

Autor blogu

Kategórie