Založ si blog

Poučenie z parkoviska, či z krízového vývoja v spoločnosti?

Práve som sa vrátil z nákupu z jedného nemenovaného supermarketu, ktorého názov začína aj končí na písmeno L.

No a uprostred má ID.

Keď som prichádzal k svojmu zaparkovanému autu, stal som sa svedkom tragikomickej situácie. Starší manželský pár s vrchovato naplneným vozíkom práve dorazil k svojmu autu tiež a ostal zarazený.

Dvere spolujazdca boli preliačené a doškrabané!

Najprv úžas, potom zdesenie. Začali sa rozhliadať po parkovisku, či ktosi nevidel incident, pri ktorom im ktosi neznámy nabúral auto. Žiadneho svedka však nikde nebolo. Pán si čupol a pustil sa do podrobného zmapovania napáchanej škody. Pani vytiahla z kabelky mobilný telefón a o čomsi sa vzrušene dohadovala s manželom. Chystali sa privolať políciu na zdokumentovanie škôd, získanie potvrdenia pre poisťovňu a azda aj na podanie oznámenia na neznámeho páchateľa.

Počínanie zúfalých manželov som po očku sledoval počas nakladania nakúpených potravín do auta. Celá scénka trvala asi tri – štyri minúty. Potom sa zrazu na mužovej tvári rozhostil výraz spokojnosti. Všimol si, že hneď vedľa poškodeného auta stojí také isté, nepoškodené.

To ich!

Rovnaký typ auta, rovnaká farba, takmer rovnaké miesto zaparkovania…

Rozhorčenie, vyhecovanosť, túžba po odplate ich opustila tak rýchlo, ako tornádo Moravskú Novú Ves pred rokom.

Stačilo sa len poriadne rozhliadnuť po parkovisku.

A tak som si uvedomil…

Je to presne, ako s tým našim mainstreamovým spravodajstvom – aj v ňom sa hovorí o tej istej udalosti, tej istej osobe, tom istom čine, udalosti na tom istom mieste a je jedno, či sa to týka Fica, Putina, Ukrajiny (dosaď si, čo chceš). Povrchným sledovaním mainstreamu sa väčšina ľudí vie okamžite rozhorčiť na Fica, Putina, ruskú špeciálnu operáciu (dosaď si, čo chceš) a začať vedno so stádom odsudzovať to či ono, hoci vo veci väzí taký malý detail, akým je iné auto (dosaď si, čo chceš).

Hovorí sa tomu manipulácia.

Inými slovami, skôr než sa začneme zavzdušňovať, odsudzovať, angažovať sa, bojovať, mali by sme sa presvedčiť, či sa veci majú tak, ako sú nám mainstreamom, našimi, európskymi, americkými, ukrajinskými, ale aj ruskými politikmi predkladané (dosaď si, čo chceš).

A názor, čo najviac sa blížiaci objektivite (zvlášť v dnešných – opäť cenzúrnych časoch) možno získať len poriadnym rozhliadnutím po „parkovisku informačných zdrojov“, vrátane tých tzv. konšpiračných.

Len toľko som chcel.

Zdroj fotografie: autor textu

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2214709x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie