Založ si blog

Poučenie z parkoviska, či z krízového vývoja v spoločnosti?

Práve som sa vrátil z nákupu z jedného nemenovaného supermarketu, ktorého názov začína aj končí na písmeno L.

No a uprostred má ID.

Keď som prichádzal k svojmu zaparkovanému autu, stal som sa svedkom tragikomickej situácie. Starší manželský pár s vrchovato naplneným vozíkom práve dorazil k svojmu autu tiež a ostal zarazený.

Dvere spolujazdca boli preliačené a doškrabané!

Najprv úžas, potom zdesenie. Začali sa rozhliadať po parkovisku, či ktosi nevidel incident, pri ktorom im ktosi neznámy nabúral auto. Žiadneho svedka však nikde nebolo. Pán si čupol a pustil sa do podrobného zmapovania napáchanej škody. Pani vytiahla z kabelky mobilný telefón a o čomsi sa vzrušene dohadovala s manželom. Chystali sa privolať políciu na zdokumentovanie škôd, získanie potvrdenia pre poisťovňu a azda aj na podanie oznámenia na neznámeho páchateľa.

Počínanie zúfalých manželov som po očku sledoval počas nakladania nakúpených potravín do auta. Celá scénka trvala asi tri – štyri minúty. Potom sa zrazu na mužovej tvári rozhostil výraz spokojnosti. Všimol si, že hneď vedľa poškodeného auta stojí také isté, nepoškodené.

To ich!

Rovnaký typ auta, rovnaká farba, takmer rovnaké miesto zaparkovania…

Rozhorčenie, vyhecovanosť, túžba po odplate ich opustila tak rýchlo, ako tornádo Moravskú Novú Ves pred rokom.

Stačilo sa len poriadne rozhliadnuť po parkovisku.

A tak som si uvedomil…

Je to presne, ako s tým našim mainstreamovým spravodajstvom – aj v ňom sa hovorí o tej istej udalosti, tej istej osobe, tom istom čine, udalosti na tom istom mieste a je jedno, či sa to týka Fica, Putina, Ukrajiny (dosaď si, čo chceš). Povrchným sledovaním mainstreamu sa väčšina ľudí vie okamžite rozhorčiť na Fica, Putina, ruskú špeciálnu operáciu (dosaď si, čo chceš) a začať vedno so stádom odsudzovať to či ono, hoci vo veci väzí taký malý detail, akým je iné auto (dosaď si, čo chceš).

Hovorí sa tomu manipulácia.

Inými slovami, skôr než sa začneme zavzdušňovať, odsudzovať, angažovať sa, bojovať, mali by sme sa presvedčiť, či sa veci majú tak, ako sú nám mainstreamom, našimi, európskymi, americkými, ukrajinskými, ale aj ruskými politikmi predkladané (dosaď si, čo chceš).

A názor, čo najviac sa blížiaci objektivite (zvlášť v dnešných – opäť cenzúrnych časoch) možno získať len poriadnym rozhliadnutím po „parkovisku informačných zdrojov“, vrátane tých tzv. konšpiračných.

Len toľko som chcel.

Zdroj fotografie: autor textu

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127274x
Priemerná čítanosť článkov: 3587x

Autor blogu

Kategórie