Založ si blog

Vietnam slovom aj obrazom – 2. časť

Z letiska sme zamierili rovno do hotela Golden Sun suites na ulici P. Hàng Quat.

Červenú rieku prekonávame po dlhočiznom moste, pretože tok je omnoho širší ako Dunaj v Bratislave (priemerný prietok Červenej rieky v Hanoji je 3800 m³/s a maximálny 35 000 m³/s  oproti Dunaju v Bratislave 2 025 m³/s). Hanoj je od mora vzdialený 175 kilometrov, napriek tomu do mesta môžu vplávať aj námorné lode.

Vchod do trojhviezdičkového hotela je takmer celý zatarasený parkujúcimi mopedmi. Recepčný aj hoteloví zriadenci sú usmievaví a úslužní. Batohy z mikrobusu sú ochotní odniesť nám až do izby. Doslova si ich musíme z ich rúk vybojovať. Na štvrté poschodie si ich chceme vyniesť sami. Nasadáme do výťahu, v ktorom nás upúta tabuľka s upozornením, že nosnosť výťahu je 550 kilogramov alebo 8 osôb. Vietnamský certifikačný úrad majúci v kompetencii výťahy zjavne ako s cestujúcimi rátal len s Vietnamcami, pretože 550 kg delené ôsmimi persónami vychádza na jednu osobu 68,7 kg a takú váhu som mal naposledy na začiatku puberty.

Hotel Golden Sun suites na ulici P. Hàng Quat.

Batohy zanechávame v izbe a okamžite sa vydávame do  ulíc mesta. Presnejšie do jednej z uličiek. Do tzv. Train street, alebo Vlakovej ulice. Býva označovaná ako najnebezpečnejšia, ale zároveň najznámejšia hanojská ulica. Nachádza sa na adrese 5 P. Trần Phú. Doma som totiž vygúglil cestovný poriadok vietnamských železníc a do zotmenia by sme mali stihnúť ešte prechody dvoch vlakov touto ulicou. Lenže orientácia pomocou aplikácie Mapy.cz napriek doma stiahnutej offline mape Hanoja je zložitá. Ukazovateľ smeru nie vždy reaguje presne. Predierame sa ulicami plnými ľudí a preplietame sa pomedzi mopedy často metódou pokusu a omylu. Keď sa konečne blížime k Vlakovej ulici, zisťujeme, že železničná súprava práve mizne v diaľke.

Hanojská Vlaková ulica je známa z videí rozosielaných prostredníctvom e-mailov. Na záberoch vidno ulicu plnú trhovníkov predávajúcich najmä ovocie a zeleninu. Zrazu sa strhne ruch, trhovníci náhlivo spratúvajú stánky rozložené na koľajach a počas minútky je ulička úplne pustá, prispôsobená na prejazd vlaku. A naopak, minútku po prechode vlaku sa všetko vracia do pôvodného stavu.

Pravda je taká, že dnes na tejto ulici nájdete skôr kaviarničky ako trhovníkov. Ulička sa stala turistickou atrakciou, pretože cestovatelia sa sem hrnuli, aby si nakrútili nezvyčajné zábery. Viedlo to až k tomu, že pre ich nepozornosť došlo k viacerým poraneniam, či dokonca úmrtiam nepozorných fotografistov, ktorí skončili pod kolesami vlaku. Zodpovední hanojskí činovníci preto v októbri roku 2019 sem zakázali turistom vstup. Zákaz nemal dlhú platnosť a v roku 2022 sa Vlaková ulička opäť otvorila.

Navštívili sme Vietnam sotva týždeň po tom, ako vietnamská vláda uvoľnila prísne proticovidové karanténne opatrenia, takže nielen tu, ale počas celého nášho pobytu, sme stretávali len minimum zahraničných turistov. Ak by sme navštívili krajinu v plnom rozmachu turistickej sezóny, asi by sme z nej takí nadšení neboli.

Prejazd vlaku v praxi vyzerá tak, že policajti, či prosto ľudia obývajúci ulicu tesne pred príchodom vlaku ručne natiahnu cez hlavnú ulicu kovovú zábranu a píšťalkami vyháňajú ľudí z priestoru, resp. upozorňujú ich, aby sa schovali do bezpečia alebo sa aspoň pritisli k múru. Po prechode vlaku sa všetko okamžite vracia do normálu. Kým sa záľaha mopedistov  uviaznutých za závorou rozplynie, chvíľu to predsa len trvá…

Policajtka uzatvára ulicu tesne pred príchodom vlaku

Policajtka uzatvára ulicu tesne pred príchodom vlaku

Ďalší človek pomáhajúci uzatvoriť ulicu (pred príchodom vlaku pracoval s karbofrézkou obďaleč)

Mopedisti čakajúci pred závorou

Prichádza vlak

Prichádza vlak

Prichádza vlak

Pomocník prichystaný otvoriť závoru hneď po prejazde vlaku

Koniec vlaku je ešte len pár metrov od ulice, ale riava mopedistov sa už opäť pohla.

Koniec vlaku je ešte len pár metrov od ulice, ale riava mopedistov sa už opäť pohla.

Neskôr som zistil, že 5 P. Trần Phú nie je jediná úzka ulička kadiaľ vlak prechádza – smerom k hanojskej železničnej stanici sa nachádza ešte jedna, ale tá už nie je taká známa, komerčne využitá a možno je aj o pár centimetrov širšia.

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zdroj fotografií: autor textu

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2101379x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie