Založ si blog

Problémy jednej ulice

Dnešní normalizátori môžu mať v blízkej budúcnosti jeden problém. V Bratislave, v mestskej časti Devínska Nová Ves sa nachádza ulica, ktorá sa volá Charkovská.

Zatiaľ sa jeden a pol miliónové mesto (druhé najväčšie ukrajinské) Rusom nepodarilo dobyť. Vzhľadom na to, že najmenej polovica jeho obyvateľov je ruskej národnosti, mesto určite patrí do záujmovej oblasti ruských stratégov a je otázkou času, kedy sa naň zamerajú.

Prvý problém pre normalizátorov nastane, ak ho Rusi dobyjú. To predsa nebudeme môcť mať v euroatlantickej Bratislave ulicu nazvanú podľa teraz už Rusmi dobytého mesta!

Druhý problém máme už teraz. A čudujem sa, že si to normalizátori ešte nevšimli. Ulica sa volá Charkovská, pretože podľa doterajších slovenských jazykových noriem sa mesto volá Charkov. Lenže vplyvom úslužných proukrajinských normalizátorských trendov sa prepisujú aj slovenské jazykové normy, takže sa čudujem, že sa ulica dosiaľ nepremenovala na Charkivskú – aby sme sa Ukrajincom zavďačili.

Lenže to by zas nehralo dokopy s čoraz rozšírenejším trendom (opäť odporujúcim doterajším slovenským jazykovým normám) písať ruské/ukrajinské mená v anglickom prepise. Čoraz častejšie totiž možno uzrieť v našich médiách ruského skladateľa Piotra Iľjiča Čajkovského uvedeného ako Pyotr Ilyich Tchaikovsky, skladateľa Dimitrija Šoštakoviča ako Dmitri Shostakovich a hoci aj ruského hokejistu Iliu Kovaľčuka ako Ilya Kovalchuk. No a v takom prípade by ulica v Devínskej Novej Vsi mala byť Kharkivská podľa anglickej transkripcie Kharkiv.

Nezávidím obyvateľom tej cca tridsiatky domov v Devínskej Novej Vsi. Výmenu občianskych preukazov kvôli názvu ulice majú takmer istú, len sa ešte agilní normalizátori budú musieť rozhodnúť, ktorú verziu zmeny zvolia.

Zdroj fotografie: autor textu

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100931x
Priemerná čítanosť článkov: 3579x

Autor blogu

Kategórie