Založ si blog

Ďalšia hanba verejnoprávneho rozhlasu

Včerajší deň, 21. september, bol Medzinárodným dňom mieru. Zároveň aj Svetovým dňom Alzheimerovej choroby. Čo myslíte, čomu sa venovali vo verejnoprávnom rozhlase?

„Populárnej“ chorobe sa venovali do sýtosti, ale akosi som nezaznamenal, že by pripomenuli Medzinárodný deň mieru. Pritom, čo je dnes aktuálnejšie ako mier? Vo verejnoprávnom rozhlase asi trpia práve spomínanou chorobou a na jestvovanie slova mier dokonale zabudli.

Pritom sa  nielen na celom svete, ale aj v Bratislave konali mierové pochody. Ten bratislavský smeroval spred prezidentského paláca, cez Úrad vlády až k Ministerstvu zahraničných vecí. Tam všade dnes sedia poslušní vykonávatelia americkej politiky, ktorí namiesto tlaku na mierové rokovania podporujú dodávanie zbraní pre pochybný Zelenského režim.

Na pochode odzneli veľmi fundované a kultivované vystúpenia. Keďže som sa zúčastnil aj protestu deň predtým, teda toho, ktorého účastníkov označila TV Markíza za dezolátov, môžem porovnávať. Hoci obe akcie výrazne požadovali zastavenie dodávania zbraní a najmä ukončenie vojenského konfliktu, ten včerajší bol kultivovanejší a fundovanejší. Prejavovalo sa to nielen vo vystúpeniach rečníkov ale aj v reakciách početného obecenstva. To však neznamená, že účastníci jedného alebo druhého podujatia boli dezoláti. A ak sa s takýmto označením mainstreamové médiá stotožňujú, potom ja sám som hrdý dezolát.

Okrem E. Chmelára na podujatí vystúpil bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN a exminister zahraničných vecí Českej republiky Jan Kavan, bývalý podpredseda federálnej a expredseda slovenskej vlády Ján Čarnogurský, bývalý predseda Národnej rady a bývalý veľvyslanec na Ukrajine Jozef Migaš, šéfka ukrajinskej Medzinárodnej ženskej ligy za mier a slobodu Nina Potarská, bývalý poslanec Národnej rady a novinár Karol Farkašovský. E. Chmelár prečítal aj posolstvo predsedu Ukrajinského pacifistického hnutia a čerstvého držiteľa prestížnej medzinárodnej Mierovej ceny Seana MacBridea Jurija Šeljaženka, ktorému Zelenského režim nepovolil pricestovať do Bratislavy.

Účastníci si teda mohli vypočuť aj dvoch ukrajinských mierových aktivistov zastupujúcich tú časť ukrajinskej spoločnosti, ktorá rozhodne nie je nadšená Zelenského politikou bojovať v prospech amerických záujmov do posledného Ukrajinca. Pretože, aj také názory sa na Ukrajine vyskytujú, vôbec nie sú zriedkavé, sú legitímne, akurát, že ich nositelia sú prenasledovaní a perzekvovaní.

Na podujatí vystúpila aj pani Anna Bergerová, ktorá sa s mamou a staršou sestrou v roku 1944 ako 15-ročná pridala k partizánskej brigáde Ľ. Kukorelliho. 93-ročná dáma chodiaca o barlách neváhala zúčastniť sa a prehovoriť. Je smutné, že táto vetchá žena dokázala prísť a mnohí omnoho mladší si nachádzali výhovorky. Priznám sa, že spočiatku som bol skeptický. Obával som sa, že vystúpenie starej účastníčky vojny bude poznamenané senilitou, či spomienkovým skreslením udalostí, ale ostal som zahanbený. Jej vystúpenie bolo skutočne skvelé a v publiku asi najviac zarezonovalo.

Je veľkou hanbou, že slovenský verejnoprávny rozhlas v Medzinárodný deň mieru nepriniesol priamy prenos z tejto akcie. A nielenže nevysielal udalosť naživo, ale tak, ako ostatné mainstreamové médiá venoval tejto udalosti len okrajovú jednovetovú informáciu (ak vôbec!). To všetko v časoch, keď doťahujúce sa dve jadrové mocnosti v zástupnej vojne Ruska a USA na Ukrajine sa začínajú vyhrážať použitím jadrových zbraní. Kedy inokedy hovoriť o mieri, ak nie teraz?

Lenže slovenské médiá a aj slovenskí politici zjavne trpia Alzheimerom. Na slovo MIER zabudli.

Len aby sme na to nedoplatili všetci…

Zdroj fotografií: autor textu

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2122439x
Priemerná čítanosť článkov: 3585x

Autor blogu

Kategórie