Založ si blog

Roman Kaliský a jeho storočnica

Včera sa na pôde Matice slovenskej konalo Spomienkové kolokvium k stému výročiu narodenia novinára, spisovateľa a kultúrneho dejateľa Romana Kaliského.

Dnes by sa táto významná slovenská osobnosť dožila sto rokov. Roman Kaliský (aktívny účastník SNP, v ktorom bol zranený) dlhé roky pracoval v novinách, vo filme aj v televízii až kým ho odtiaľ na začiatku normalizácie nevyhodili a nasledujúcich dvadsať rokov zabezpečoval živobytie pre svoju rodiny v rozličných robotníckych profesiách.  Po novembri 1989 sa nakrátko stal riaditeľom Slovenskej televízie a vrátil sa k novinárčine.

Je smutné, že dnešné mienkotvorné médiá si takmer nevšimli jeho storočnicu. A ak predsa, tak len veľmi okrajovo.

Je to však celkom pochopiteľné. Roman Kaliský sa výrazne pričinil o vznik samostatnej Slovenskej republiky. Bol spoluautorom návrhu Deklarácie Slovenskej národnej rady o štátnej suverenite Slovenskej republiky, ba dokonca sa s ním uvažovalo na post prvého prezidenta samostatného Slovenska. Bol to on a ľudia okolo neho, kto prišli s myšlienkou osamostatnenia sa a politici už len vykonali to, čo bolo potrebné motivovaní jeho nadšením, presvedčením a argumentáciou.

No a to všetko sú dôvody, prečo naše média jeho storočnici venujú minimálnu pozornosť. Národné cítenie, obhajoba národných záujmov, preferovanie Slovenska pred nadnárodnými záujmami to sa dnes skrátka nenosí. Dnes je in slepo vykonávať pokyny skutočných miestodržiteľov moci spoza plota ambasády a správať sa neochvejne proeurópsky a proatlanticky až do vlastnej záhuby.

Bolo mi cťou stráviť s R. Kaliským onen historický okamih – polnoc 1. 1. 1993 ma námestí SNP a pripiť si s ním na úspešnú cestu nového štátu. Do akej miery je úspešná je otázne…

Je smutné, že Roman Kaliský nás v roku 2015 opustil, ale pre neho je šťastie, že sa nedožil toho, čo sa so Slovenskom deje dnes.

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

 

Zdroj fotografií: autor textu

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100557x
Priemerná čítanosť článkov: 3578x

Autor blogu

Kategórie