Založ si blog

Roman Kaliský a jeho storočnica

Včera sa na pôde Matice slovenskej konalo Spomienkové kolokvium k stému výročiu narodenia novinára, spisovateľa a kultúrneho dejateľa Romana Kaliského.

Dnes by sa táto významná slovenská osobnosť dožila sto rokov. Roman Kaliský (aktívny účastník SNP, v ktorom bol zranený) dlhé roky pracoval v novinách, vo filme aj v televízii až kým ho odtiaľ na začiatku normalizácie nevyhodili a nasledujúcich dvadsať rokov zabezpečoval živobytie pre svoju rodiny v rozličných robotníckych profesiách.  Po novembri 1989 sa nakrátko stal riaditeľom Slovenskej televízie a vrátil sa k novinárčine.

Je smutné, že dnešné mienkotvorné médiá si takmer nevšimli jeho storočnicu. A ak predsa, tak len veľmi okrajovo.

Je to však celkom pochopiteľné. Roman Kaliský sa výrazne pričinil o vznik samostatnej Slovenskej republiky. Bol spoluautorom návrhu Deklarácie Slovenskej národnej rady o štátnej suverenite Slovenskej republiky, ba dokonca sa s ním uvažovalo na post prvého prezidenta samostatného Slovenska. Bol to on a ľudia okolo neho, kto prišli s myšlienkou osamostatnenia sa a politici už len vykonali to, čo bolo potrebné motivovaní jeho nadšením, presvedčením a argumentáciou.

No a to všetko sú dôvody, prečo naše média jeho storočnici venujú minimálnu pozornosť. Národné cítenie, obhajoba národných záujmov, preferovanie Slovenska pred nadnárodnými záujmami to sa dnes skrátka nenosí. Dnes je in slepo vykonávať pokyny skutočných miestodržiteľov moci spoza plota ambasády a správať sa neochvejne proeurópsky a proatlanticky až do vlastnej záhuby.

Bolo mi cťou stráviť s R. Kaliským onen historický okamih – polnoc 1. 1. 1993 ma námestí SNP a pripiť si s ním na úspešnú cestu nového štátu. Do akej miery je úspešná je otázne…

Je smutné, že Roman Kaliský nás v roku 2015 opustil, ale pre neho je šťastie, že sa nedožil toho, čo sa so Slovenskom deje dnes.

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

 

Zdroj fotografií: autor textu

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2214990x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie