Založ si blog

Príručka samovraha – 7. časť

(text je zaopatrený poznámkami pod čiarou)

Plánované samovraždy

 

Predpoklady pre úspešné vykonanie samovraždy.

Na úspešnú realizáciu samovraždy sú potrebné tri veci:

  • samovrah,
  • jeho pevné rozhodnutie
  • vhodná pomôcka/pomôcky.

 

Z týchto troch komponent, nech to znie akokoľvek neuveriteľne, sa dá najľahšie zohnať potrebná pomôcka. Popchnúť potenciálneho adepta samovraždy k pevnému rozhodnutiu sa dá napríklad istou formou šikany, či psychického vydierania. Kľúčový komponent pre vykonanie samovraždy je však samotný samovrah – bez neho to nejde! Samovraha ťažko získate presviedčaním, naliehaním, argumentovaním, či príkazmi. Samovrah sa proste musí vyskytnúť. Musí sa rozhodnúť sám od seba.

Samovraha vám nikto nedodá, ani keby ste zaplatili hocikoľko peňazí[1]. Samovrahom sa môže stať len ten-ktorý konkrétny človek, ktorý sa tak slobodne rozhodne.

 

Dôvody samovraždy

Ide o takú komplikovanú multifaktoriálnu záležitosť, že ak by sme sa jej chceli zodpovedne venovať, vyžadovalo by si to napísať samostatnú vedeckú prácu s odhadovaným rozsahom niekoľkých stoviek strán. Dôvodov, kvôli ktorým sa človek rozhodne spáchať samovraždu môže byť milión. Aby sme však túto tému celkom neobišli, spomeňme aspoň zopár príčin, ktoré sa vyskytujú najčastejšie.

 

Príčiny samovraždy:

 

  • vyhodili ma z práce

(týka sa aj workoholických IT-čkarov, ktorých pred polnocou len na pár okamihov vyhodí z kancelárie upratovačka, aby mohla dať do poriadku ten svinčík, ktorý tam od rána vytvorili)

 

  • manžel/ka mi je neverná

(no to už je čo za novina???)

 

  • dostal/a som päťku

(hm… ide o to, či ste školák alebo krasokorčuliar)

 

  • nie som pekný/á

(aj ty?)

 

  • nikto ma nemá rád

(kúp si psa!)

 

  • som taký sáááám!

(prejdi sa lužným lesom v povodí Dunaja po dlhotrvajúcich lejakoch, určite budeš mať bohatú spoločnosť)

 

  • sekíruje ma manželka

(rozveď sa alebo sa s dôverou obráť na p. Zsuzsovú)

 

  • mám duševné problémy

(obráť sa na ministra financií, je skúsený, poradí ti)

 

  • trpím smútkom a depresiou z toho, že za ten svet nemôžem ráno pred odchodom do práce nájsť druhú ponožku

(vyzuj si aj tú prvú!)

 

  • mám problém s návykovými látkami

(obráť sa na Sulíka, ten ti ich legalizuje)

 

  • a 2 586 ďalších dôvodov…

 

V roku 2018 spáchalo na Slovensku samovraždu 533 ľudí, čo je takmer 1,5 prípadu na deň[2]. Z tohto počtu bolo 425 mužov a 108 žien. V porovnaní so svetom, kde je pomer dokonaných samovrážd medzi mužmi a ženami približne tri ku jednej, na Slovensku dokoná život 4-krát viac mužov než žien[3].

Zo spôsobov realizovania samovraždy si Slováci najčastejšie vyberajú obesenie – 60,4 percent, potom skok z výšky – 13,1 percenta a zastrelenie – 10,2 percenta. Len 5 percent siahne po otrave liekmi. Ak viac našich spoluobčanov siahne po zbrani ako po liekoch, logicky z toho vyplýva, že zbrane sú u nás dostupnejšie ako medikamenty[4]. Je to čudné, pretože v Ústave Slovenskej republiky sa nachádza paragraf 40, ktorý hovorí: „…občania majú právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť…“ ale nikde nenájdete paragraf: „…občania majú právo na bezplatné poskytnutie zbrane…“

[1] Azda len dve firmy: Al-Kajda a ISIS. by to dokázali, tie sa na také veci špecializujú…

[2] Názorne to dokazuje neprofesionálnu prácu našich súkromných televízií a bulvárnych denníkov, ktoré napriek úpornej snahe, nedokážu spravodajsky pokryť ani zlomok z tohto obrovského počtu a musia zvyšný čas spravodajskej relácie dopĺňať správami o dopravných haváriách, požiaroch, výbuchoch plynu a DOKONCA niekedy aj drobnou spravodajskou informáciou z diania v parlamente alebo vo vláde.

[3] Vstúpiť do svedomia by si mali najmä slovenské ženy ako iniciátorky a motivátorky chlapských samovrážd – viď ďalšie strany

[4] Je to na zamyslenie pre zdravotné poisťovne, ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo vnútra. (to všetko len za predpokladu, že sa tam má kto zamyslieť)

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2125054x
Priemerná čítanosť článkov: 3590x

Autor blogu

Kategórie