Založ si blog

Príručka samovraha – 6. časť

(tento text je vybavený poznámkami pod čiarou)

Najznámejším predstaviteľom kategórie predstieraných samovrážd bola známa americká herečka a sexsymbol 50.rokov Marilyn Monroe. Umelkyňa pred definitívnou a teda úspešnou samovraždou mala niekoľko neúspešných, či lepšie povedané, predstieraných  pokusov. Pojedla nejaké lieky a skôr než mohli začať účinkovať vždy niekomu zatelefonovala, presvedčená, že ju včas nájdu a zachránia. Chcela tak vyvolať súcit a pozornosť. Konšpiračné teórie hovoria o tom, že pri poslednom – tentoraz úspešnom pokuse, herečkin psychiater, konajúci na popud Marilynho milenca – ministra spravodlivosti USA Roberta Kennedyho úmyselne poskytol silné lieky na „predstieranú samovraždu“. Psychiater jej vraj tentoraz predpísal až 60 tabletiek barbiturátu Secundal, ktoré jej domáca nezabudla dať v osudný deň na nočný stolík. Marilyn ich večer v depresii užila s tradičnou dávkou alkoholu. Liek Secundal je pozoruhodný najmä tým, že o ňom nenájdete na googli absolútne žiadnu zmienku, čiže taká bude aj hodnovernosť celej tejto konšpiračnej teórie (hodnovernejšie informácie o herečkinej samovražde nájdete v ďalšom texte.)

 

Náš seriál o samovraždách sa nebude príliš zaoberať ani impulzívnymi samovraždami. To sú také, ktoré vzniknú z náhleho popudu napríklad pri dlhodobých depresiách, keď jedného dňa „kvapne posledná kvapka“. Napríklad, ak ste vášnivým futbalovým fanúšikom a vaše obľúbené mužstvo hrajúce celú sezónu depresívny futbal[1] sa potkýna na spodných priečkach tabuľky a po rozhodujúcom zápase vypadne z ligy (to je tá posledná kvapka).

 

Táto príručka sa tiež nebude zaoberať sebazabitím – ide síce tiež o smrť spôsobenú vlastným pričinením, ale bez predchádzajúceho úmyslu. Ide o také tie nešťastné udalosti…

Známy je prípad futbalistu bratislavského Slovana a madridského Realu Madrid Petra Dubovského. Na dovolenke v Thajsku počas výletu k známym vodopádom odbehol, aby si urobil fotografiu. Pošmykol sa pritom a padol na dno vodopádu. Po páde žil, ale stratil veľa krvi a zdravotnícka pomoc k nemu pre neprístupnosť terénu došla, žiaľ, už neskoro.

Podobný osud postretol aj slovenského himalájistu českého pôvodu (účasť v expedíciách na Annapurna, Lhoce Šar, Dhaulághirí, Kančendženga a Mount Everest) Jindřicha Martiša. Počas trekového zájazdu istej slovenskej cestovnej kancelárie, keď viedol turistov bežnou turistickou cestou do sedla Thorung La, odbehol na chvíľu, aby si urobil fotografiu. Pred zrakmi ostatných sa pod ním odtrhol svah a pád v kamennej lavíne neprežil.

Niektorí ľudia by to kategórie Sebazabitie boli ochotní zahrnúť všetky obete horolezectva, pretože tento šport považujú za nezmyselnú nerozvážnosť hazardujúcu so životom. Autor však tento názor nezdieľa, takže sa obeťami z radov horolezectva zaoberať nebudeme.

Kurióznym príkladom nechceného sebazabitia je mediálne známy prípad čerstvo prijatého astronóma hvezdárne na Lomnickom štíte Jozefa M., ktorý stojac počas obednej prestávky medzi vchodovými dverami observatória a zábradlím vyhliadkovej terasy nerozvážne oznámil kolegom, že si len na chvíľu odskočí domov.

Omnoho typickejším príkladom je opilec, ktorý sa smrteľne poraní pádom. I keď, povedzme si na rovinu, opilcom sa väčšinou nikdy nič nestane.

Ak triezvy inlajnista nechtiac vybočí na dunajskej hrádzi z asfaltového chodníka a vysype sa do priekopy ako ovsené vločky zo zle uzatvoreného vrecúška, skončí s otrasom mozgu, s hĺbkovými, ťažko infikovanými odreninami, s trojitou fraktúrou rebra, vykĺbeným členkom a prasknutým krčným stavcom v dôsledku čoho mu musia na špičkovom neurochirurgickom oddelení vykonať korpektómiu stavca a implantovať expandovateľnú titánovú náhradu vyžadujúcu si polročné nosenie spevňujúceho plastového goliera.

Ak však vybočí po skonzumovaní deviatich borovičiek z dunajskej hrádze totálne opitý inlajnista a jeho pád sa dá pripodobniť len pádu Felixa Baumgartnera[2] na jeho prežite by nestavil deravý groš ani ten najväčší optimista. U tohto alkoholom konzervovaného športovca je však takmer isté, že sa do dvadsiatich sekúnd absolútne nezranený pozviecha, ponaťahuje a zhrozených svedkov nehody prichystaných mu pomôcť, požiada o informáciu, kde by mu naliali ďalšiu borovičku.

 

Táto príručka sa teda bude zaoberať predovšetkým samovraždami plánovanými.

[1]  Herný štýl všetkých  slovenských ligových tímov –  ktoré ho považujú za futbalovú modernu

[2] Rakúšan známy extrémnym skokom s padákom zo stratosféry z kapsuly balóna z rekordnej výšky 38 969 metrov. Stal sa prvým človekom, ktorý počas zoskoku voľným pádom prekonal rýchlosť zvuku.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127101x
Priemerná čítanosť článkov: 3587x

Autor blogu

Kategórie