Založ si blog

Príručka samovraha – 5. časť

ZÁKLADNÉ ROZDELENIE

Na úvod si samovraždy treba rozškatuľkovať. Odborníci (teda tí, ktorí samovraždu nikdy nespáchali, ale mudrujú o nej) ich rozdeľujú na:

  • plánované (bilančné)
  • impulzívne
  • predstierané
  • protestné
  • sebazabitia
  • zvláštne typy samovraždy
  • samovražedné útoky

Vzhľadom na to, že cieľom tejto príručky je posunúť výkon samovražedného úkonu na novú, kvalitatívne vyššiu úroveň, zaručujúcu stopercentnú efektivitu a zamedziť tak dodatočným reklamačným konaniam zo strany predčasne sa tešiacich pozostalých, nebudeme sa v nej zaoberať samovraždami predstieranými. To sú tie prípady, keď niekto oznámi, že sa chystá streliť si do hlavy, ale strelí akurát tak očami po načúvajúcich, aby zistil, aký dojem v nich toto vyhlásenie zanechalo.

Alebo, ak sa niekto vyhráža pustením plynu, pritom je vlastníkom elektrického sporáka.

Je však možné aj to, že človek bez sporáka vyhrážajúci sa pustením plynu to skutočne myslí vážne, ale namiesto verejného rozvodu použije vlastný zdroj plynového média, čo za istých okolností môže byť tiež „smrteľné“, ale väčšinou len pre ostatných prítomných – nie pre samotného producenta plynu.

Prípadne sa takýto predstierajúci „samovrah“ postaví do okna na piatom poschodí a vyhráža sa, že ak sa k nemu jeho milá nevráti, tak skočí – traky od nohavíc má pritom bezpečne prevlečené okolo masívnej trúbky od radiátora.

Majstrom v predstieranej samovražde je známy britský spevák, skladateľ a klavirista Elton John. Divadielko so samovraždou zahral dvakrát – ešte v časoch, keď tajil, resp. nebol si istý svojou homosexuálnou orientáciou.

V prvom prípade si Elton John pustil plyn. Jeho priateľ Bernie Taupin udalosť komentoval nasledovne:

„Jedného dňa vyjdem z izby, schádzam dole do haly a naraz ucítim plyn. Hovorím si, že niekto zabudol vypnúť sporák v kuchyni. Idem do kuchyne a vidím Eltona ako leží na podlahe a má pustenú plynovú trúbu. Mojou bezprostrednou reakciou by malo byť, ach môj bože, on sa chce zabiť! Namiesto toho som sa ale začal smiať, pretože ležal na poduške a ešte si k tomu otvoril okná.“

Druhýkrát britský muzikant čosi podobné predviedol v roku 1975. Pohltal 60 tabliet vália a pred očami svojej matky a starej matky skočil doma do bazéna. O tom, že prežil aj tento pokus svedčí skutočnosť, že si 14. februára 1984 na extravagantnom svadobnom obrade v Darling Point v Novom Južnom Walese v Austrálii zobral za manželku nemeckú zvukársku techničku Renate Blauelovú. Bol to jeho posledný pokus žiť heterosexuálnym životom. Blauelová sa na tretí deň ich medových týždňoch v Saint Tropez pokúsila spáchať samovraždu predávkovaním liekmi, lebo Elton jej údajne oznámil, že ich manželstvo nebude fungovať. Podrobnosti o Blauelovej pokuse o samovraždu nie sú známe, takže ťažko posúdiť, či išlo o seriózny pokus alebo tiež len o predstieranú, demonštratívnu akciu.

Predstieraná samovražda je len nástroj citového vydierania a obeťou nie je samotný aktér, ale jeho okolie. „Samovrah“ si vždy zaistí, aby niekto včas prišiel na miesto činu, našiel ho a zachránil. Zmysel jeho konania je povedať: „Teraz ma to bolí (napr. jemnučko popižlikané žily), ale bolí ma to len preto, že ty si zlý/á.“

Takýchto samovražedných hercov sa neoplatí ľutovať: Naopak, treba s nimi zaobchádzať tvrdo – a ak im, napríklad v dôsledku skonzumovanej zmesky liekov príde nevoľno, nekompromisne ich donútiť, aby to svinstvo okolo toaletnej misy po sebe poupratovali.

Aj v írskej pop music sa vyskytuje jedna postava, ktorá má skúsenosti s predstieranými samovraždami. Sinéad O’Connor zažiarila s pesničkou Nothing Compares 2 U. Získala cenu Grammy.

Neskôr upútavala pozornosť už skôr len škandálmi a pokusmi o samovraždu. Bola štyrikrát vydatá, s tretím manželom sa rozišla už po 16 dňoch. 24. augusta 1990 v Garden State Arts Center odmietla vystúpiť na pódium, potom ako zaznela americká hymna. 3. novembra 1992 na verejnosti roztrhla fotografiu pápeža Jána Pavla II. na protest proti pohlavnému zneužívaniu detí predstaviteľmi cirkvi. To jej však nebránilo na konci deväťdesiatych rokov prijať po šiestich mesiacoch štúdia teológie kňazskú vysviacku od Michaela Coxa, biskupa Ortodoxnej katolíckej a apoštolskej cirkvi. V roku 2017 si zmenila meno na Magda Davitt, vraj aby sa zbavila rodinných prekliatí. Ale asi ani toto meno a ani katolicizmus neboli dosť dobré, pretože v októbri 2018 konvertovala k islamu a prijala meno Shuhada Sadaqat. Okrem toho udala polícii kolegu – muzikanta  Shanea MacGowana (skupiny The Pogues a The Popes) za prechovávanie drog.  Vnímavý čitateľ po predchádzajúcich riadkoch pochopil a nepotrebuje ďalšie vysvetlenia k predstieraným speváčkiným samovraždám.

Sinéad O’Connor sa o samovraždu pokúsila napr. v roku 2015. Na svoj facebookovú stránku napísala:

„Predávkovala som sa! Neexistuje nijaký iný spôsob, ako získať rešpekt.“

Asi s tým predávkovaním dosť otáľala, pretože írska polícia ju stihla nájsť živú v hotelovej izbe napriek tomu, že sa tam ubytovala pod cudzím menom.

Čosi podobné írska speváčka urobila aj v roku 2017. Vtedy na facebooku zverejnila dvanásťminútové znepokojujúce video, v ktorom sa svojim fanúšikom zdôverila, že o tom, že si vezme život, vážne uvažuje už niekoľko rokov.

Írska speváčka mala i niekoľko ďalších podobných „pokusov“ a vyhrážok, čím sa definitívne zaradila do kategórie vyhrážačov a tými sa naša príručka zaoberať nebude!

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2127505x
Priemerná čítanosť článkov: 3588x

Autor blogu

Kategórie