Založ si blog

Príručka samovraha – 28. časť

Teraz zopár rád týkajúcich sa dopadliska:

(v texte sa používajú poznámky pod čiarou, nachádzajú sa na konci článku)

Výberu povrchu dopadliska by ste mali venovať náležitú pozornosť. Tak, ako niektorí tenisti uprednostňujú antuku, iní umelý DecoTurf a ďalší zas trávu, aj vy by ste mali uprednostniť betón alebo aspoň asfalt. Najuznávanejší wimbledonský turnaj sa síce hrá na tráve, ale vy sa po ňom opičiť nemusíte. Svieža trávička vyrastajúca zo skyprenej a dažďom zmáčanej zeme môže váš skok nepriaznivo utlmiť a nebude sa stíhať čudovať, ak všetko nevyjde podľa vašich predstáv. Za úplne nevhodné dopadliská sa pokladajú akékoľvek umelé či prírodné vodné plochy[1], areály zberní druhotných surovín – sekcia zberu kartónových škatúľ, či sekcia zberu použitých PET fliaš. Zlý vplyv na kvalitný dopad samovraha majú aj senníky, stohy slamy a vonkajšie skladiská tovaru firmy Rico-Hartmann[2] pripraveného na expedíciu do obchodov a pod.

V mieste odraziska by ste so samotným skokom nemali dlho váhať. K odrazisku treba pristúpiť rázne, mať rozmyslené a pripravené slová, ktoré budete počas letu kričať a vzápätí skočiť.

Iný postup treba zvoliť, ak ste fanúšikom bulvárnych televízií a chcete im poskytnúť dostatok materiálu na to, aby ste sa stali hlavnou hviezdou večerného spravodajstva. Dlhé otáľanie a pózovanie na streche vám váš sen isto splní – televízne štáby stihnú doraziť rýchlejšie ako záchranka, zároveň však riskujete, že k vám pomocou vysokozdvižnej plošiny, alebo požiarneho rebríka vyšlú policajného psychológa, ktorý vás bude presviedčať, aby ste síce skočili, ale radšej s ním na pivo (v krčme vraj spolu preberiete všetko, čo vás kvári). Nedajte sa oklamať, na pivo by vás policajný vyjednávač určite nezobral! Skončili by ste na Cajle[3] a tam zaručene nijaké nepodávajú z prostého dôvodu: v rozpočte ministerstva zdravotníctva nie sú peniaze na lacné a osvedčené lieky, ale len na drahé, s otáznou účinnosťou, ktoré však vedia zabezpečiť solídnu províziu pre všetkých zainteresovaných v dovozovom reťazci.

Ak ste moderný, environmentálne zorientovaný človek, ohľaduplný voči životnému prostrediu – skáčete zásadne oblečený v uzavretom igelitovom vreci určenom na stavebný odpad. Dôvody iste netreba vysvetľovať.

Celosvetovo preslávená skoková destinácia sú útesy La Quebrada v známom mexickom výletnom centre v Acapulcu. Mladí mexickí hľadači perál skáču z kolmých strmých brál pre potechu turistov do morskej zátoky z výšky okolo 40 metrov. Ich zámerom nie je zabiť sa, ale dobre zarobiť. Väčšinou sa im to aj podarí – veď obrovské zaoceánske lode takmer každý deň vypľujú na breh množstvo amerických dôchodcovských manželských párov, ktoré sú za vzhliadnutie dych zatajujúcich skokov ochotné zaplatiť. Ak by ste teda chceli svoj posledný skok uskutočniť za mohutného potlesku pred zrakmi stoviek platiacich divákov, niet nič lepšie ako Acapulco. Výnos zo vstupného vám bude kompenzovať aspoň časť cestovných nákladov do Mexika, ktoré v časoch hospodárskej krízy môžu byť pre vás naozaj determinujúce. Nezabiť sa pri skoku z útesu La Quebrada je totiž umenie – útes je vysoký, oceán v zátoke búrlivý, skaly tvrdé a ostré a vodné víry zradné. Ak to nemáte natrénované ako mexickí clavadistas, vaše šance zabiť sa sú veľmi nádejné.

[1] Pravda, ak nejde o plytkú podažďovú kaluž na betónovom chodníku

[2] Výrobca hygienickej vaty

[3] Pinnelova nemocnica pre duševne chorých v Pezinku

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2120074x
Priemerná čítanosť článkov: 3581x

Autor blogu

Kategórie