Založ si blog

Príručka samovraha – 41. časť

(V texte sú použité poznámky pod čiarou, nachádzajú sa na konci článku)

Ďalším spôsob samovraždy, ktorý by sa vo svojej najčistejšej podobe mohol priradiť do skupiny samovrážd bez pomôcok je smrť podchladením/zamrznutím. Faktom však je, že v čistej podobe je tento druh samovraždy schopný uskutočniť len človek s veľmi pevnou vôľou. Vyzliecť sa a vydržať tú kosu niekde vonku na kopci, kde navyše fúka severák – to je obdivuhodný výkon!

Omnoho jednoduchšie sa pácha samovražda podchladením s použitím pomôcok, či už ide o alkohol alebo o veľkokapacitnú chladničku, či mraziaci box – oba otvoriteľné, pochopiteľne, len zvonku!

Každému je iste jasné, že predpokladom pre úspešné vykonanie samovraždy podchladením bez použitia mraziaceho boxu je vonkajšia teplota vzduchu aspoň -10C. Prvou prekážkou v úspešnom zavŕšení života týmto spôsobom môže byť skutočnosť, že ste sa pri plánovaní termínu samovraždy orientovali podľa meteorologických predpovedí pánov Dr. Jozefa Iľka CSc., či RNDr. Petra Jurčoviča.

Predpovediam príliš neverte, radšej si pred poslednou vychádzkou na vetristý kopec overte teplotu vlastným meraním vzduchu. Pomôže vám obyčajný teplomer, ak ho nemáte poruke, tak posúďte situáciu v zmysle poznatku ruských polárnikov, ktorí tvrdia, že ozajstná kosa je vtedy, keď zamrzne aj vodka.

Pre váš zámer je vyhovujúca každá mínusová teplota, ale samozrejme, čím nižšia, tým lepšie. Nezabudnite ani na chladový efekt prúdenia vzduchu. Čím silnejší vietor, tým vyšší pocit chladu – čiže vo vetristom počasí, je nanajvýš vhodné, aby ste sa motivovali fľaškou čohosi ostrého.

 

Tabuľka prepočtu chladového efektu:

            Súvis medzi chladom a rýchlosťou vetra

Teplota     8     4     0     -4     -8     -12     -16     -20     -24     -28     -32

vzduchu oC

rýchlosť                  Vnímanie chladu (chladový efekt)

vetra

km/hod

10            5     0    -4     -8    -13     -17     -22     -26     -31     -35     -40

20            0   -5   -10   -15    -21     -26     -31     -36     -42     -47     -52

30           -3  -8   -14    -20    -25    -31     -37     -43     -48     -54     -60

40           -5 -11  -17    -23    -29    -35     -41     -47     -53     -59     -65

50           -6 -12  -18    -25    -31    -37     -43     -49     -56     -62     -68

60           -7 -13  -19    -26    -32    -39     -45     -51     -58     -64     -70

70           -7 -14  -20    -27    -33    -40     -46     -52     -59     -65     -72

90 a viac   pri tejto rýchlosti vetra chladový efekt nie je dôležitý

 

V prípade ešte vyšších rýchlostí vetra sa snažte s Riadiacim centrom tornáda dohodnúť na nejakom vyhovujúcom mieste pristátia.

 

Ďalšou prekážkou v tomto druhu samovraždy (v prípade, že nemáte po ruke dostatočne veľkú chladničku, či mraziaci box[1]) je globálne otepľovanie. Roztápanie arktických ľadovcov sa každým rokom urýchľuje, tak dlho neváhajte s vykonaním svojho činu! Alebo sa aspoň zapojte do kampane nejakej uznávanej environmentálnej organizácie bojujúcej proti globálnemu otepľovaniu[2].

Vzhľadom na priebeh ostatných zím na Slovensku je dosť možné, že vo vlasti podmienky na vykonanie samovraždy zamrznutím nebudú vhodné ani v zimných mesiacoch. Ak by sa tak stalo, resp. ak by ste sa rozhodli spáchať samovraždu podchladením v lete[3], možno odporučiť zopár destinácií, kde by ste to mali isté.

Najchladnejším miestom na svete je ruská polárna stanica Vostok v Antarktíde, na ktorej 21. júla 1983 namerali absolútne najnižšiu teplotu na Zemi – 89,20C. Ak by tam v čase vášho príchodu nebolo toľko stupňov, pokojne by ste sa mohli uspokojiť aj s teplotou okolo –500C. Tá tam bude určite, už len preto, že stanica je postavená na ľade hrubom 3 700 metrov. Pre človeka uvažujúceho o skoncovaní so životom z dôvodu insolventnosti však návšteva Vostoku prakticky neprichádza do úvahy. Aj na Slovensku síce jestvuje cestovná kancelária ponúkajúca zájazdy do Antarktídy, ale stojí to nekresťanské peniaze. Nehovoriac o tom, že účastníkov zájazdu vylodia len na pobreží, kde sa trochu pomotkajú, pofotia tučniaky a rýchlo späť do vyhriatej lodnej kajuty. Takíto turisti spoznajú Antarktídu asi tak dôkladne, ako náhodný chodec spozná prezidentku štátu, keď okolo neho v čiernej limuzíne s tmavými sklami a so zapnutým majákom prefrčí 120 kilometrovou rýchlosťou.

Polárna stanica Vostok je od mora vzdialená ešte dlhých 1 260 kilometrov – to by pre vás znamenalo ďalšie výdaje za prenájom psieho záprahu, snežného skútra, či sedemmíľových čižiem. Na druhej strane – možno by ste pre splnenie vášho zámeru so psím záprahom ani nemuseli doraziť do cieľa…

Podobne chladná destinácia je napr. ostrov Ellesmere v Kanade, kde v zime klesá teplota na –400C a 170 tam žijúcich obyvateľov, je schopných prežiť pravdepodobne len preto, že si ráno namiesto čaju dajú dve deci Fridexu.

Samovrahovia túžiaci zamrznúť by mohli vycestovať aj na Sibír, napríklad do dediny Ojmjakon v Jakutsku ležiacej 350 km južne od polárneho kruhu. Tu by ste pri bežnej teplote (-470C) dokonca nevzbudili ani verejné pohoršenie, ak by ste so samovražedným úmyslom vybehli von len v tielku a spodkoch. Ojmjakončania pri tejto teplote bežne chodia von práve takto zaodetí – vedia totiž, že u nich namerali už aj 71,20C (v roku 1926) a preto prekvapivé oteplenie využívajú na očistný kúpeľ  v otvore vysekanom do ľadu miestneho jazera.

Samovražda zamrznutím je na počudovanie obľúbenejšia ako by ste si azda ponajprv mysleli. Iste ste už počuli o prípadoch, keď turisti (napr. v Tatrách) v nepriaznivom počasí vyznačujúcom sa nízkou oblačnosťou či hustou hmlou zamrzli doslova len pár metrov od chaty. Takéto prípady sa s obľubou najmä v bulvárnej tlači prezentujú ako fatálna smola, ktorá údajne postihuje aj skúsených a odolných horolezcov.

Omyl!

Vysokotatranská horská chata sa ani v najhoršom nečase nedá nenájsť!

Kto by už nenašiel objekt, z ktorého doďaleka znie ožranský spev horolezcov a horský vzduch v okruhu dvoch kilometrov od neho je zamorený emisiami pachových čiastočiek borovičky, cibule a klobásy, nehovoriac o následných pachových čiastočkách merkaptánovo-čpavkového typu, ktoré sa šíria pri každom otvorení vchodových dverí. Skutoční odborníci na samovraždy sa nedajú pomýliť – všetky prípady údajného zablúdenia a fatálneho zmrznutia v blízkosti horských chát správne dešifrujú ako úspešne dovŕšené samovraždy podchladením.

[1] Používajte zásadne mraziace zariadenia energetickej triedy A! I keď pravda je taká, že, ak bude váš pokus úspešný – účty za dodávku elektrickej energie už platiť nebudete!

[2] Greenpeace, Deti Zeme, alebo Svetová asociácia výrobcov norkových kožuchov (SAVNK).

[3] To už je aká hlúposť?

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2129804x
Priemerná čítanosť článkov: 3592x

Autor blogu

Kategórie