Založ si blog

Príručka samovraha – 50. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Obesenie

 

Flint,  Keith Charles (49) – britský spevák, tanečník a člen hudobnej skupiny The Prodigy. Dňa 4. marca 2019, tesne po 8,10 hod. spáchal samovraždu vo svojom dome v North Ende, neďaleko Great Dunmow v Essexe. Privolané policajné orgány a obhliadajúci lekár Flinta na mieste vyhlásili za mŕtveho, nebolo pochýb, že ide o samovraždu. Flint mal síce v krvi nešpecifikované množstvo kokaínu, alkoholu a kodeínu, ale zahynul v dôsledku obesenia. Krátko predtým ho opustila manželka, japonská DJka Mayumi Kai, s ktorou sa v roku 2006 oženil. Po rozchode s ňou upadol Flint do ťažkých depresií.

 

Halmanová, Anna (14) – poľská žiačka na gymnáziu č. 2 v Gdaňsku. Spáchala samovraždu po tom, ako sa za prizerania celej svojej triedy stala terčom sexuálnej šikany a kyberšikany zo strany piatich spolužiakov. Jej smrť odštartovala jeden z najväčších novodobých škandálov poľského školstva a dala popud na presadzovanie radikálnej školskej reformy v Poľsku.

19. októbra 2006 Annu počas vyučovacej hodiny, po tom, ako učiteľka odišla z miestnosti na viac ako 20 minút, pred zrakmi celej triedy napadli a sexuálne obťažovali štyria spolužiaci. Strhávali z nej oblečenie, ohmatávali ju a predstierali, že ju znásilňujú. Dievčina ich prosila, aby jej dali pokoj, pokúšala sa pred nimi skryť pod lavicu, ale vytiahli ju von. Anna plakala, kričala, a prosila ostatných spolužiakov, aby jej pomohli, ale pomoci sa nedočkala. Piaty žiak nahral väčšinu toho, čo s ňou robili na mobilný telefón a keď končili, povedal Anne, že natočený materiál umiestni na internet, aby si ho mohli všetci pozrieť. Dievča nakoniec ušlo domov a neskôr oznámilo spolužiačke, ktorá za ňou večer prišla, že sa do školy už nevráti, že sa radšej zabije. Spolužiačka neverila, že to myslí vážne, ale Anninej matke predsa len naznačila, že by si s dcérou mala pohovoriť. Neoznámila jej však nijaké podrobnosti toho, čo sa dialo v škole. Matka aj sama tušila, že sa v škole niečo muselo stať, ale nevedela čo a keď sa mimoriadne hanblivej dcéry spýtala, Anna odvetila, že si poradí.

Na druhý deň 20. októbra 2006 Anna spáchala samovraždu – obesila sa na švihadle bez toho aby zanechala vysvetľujúci list na rozlúčku.

Podľa neskorších svedectiev spolužiakov Annu nenapadli v inkriminovaný deň prvýkrát. Triedni grázlici jej strpčovali život už dlhšie a ich počínanie malo vzrastajúcu tendenciu, keď odmietla chodiť s jedným z nich. Pokračovali v šikane dovtedy, kým u nej vypestovali panickú hrôzu, ktorá vyústila do  zmárnenia mladého života.

 

Hercíková, Iva (71) – česká spisovateľka, autorka desiatok románov, noviel a niekoľkých scenárov. V roku 1986 so svojim tretím manželom emigrovala z Československa. Najprv sa usadili na Floride, potom desať rokov žili na Manhattane v New Yorku. Naspäť do vlasti sa vrátila v roku 2000. Striedavo žila v Prahe a Harachove. 27. januára 2007 Hercíková spáchala v Prahe samovraždu obesením. Polícia spočiatku mala pochybnosti, či ide skutočne o samovraždu, pretože spisovateľku našli na zemi v kaluži krvi. Napokon však cudzie zavinenie nezistili. Podozrivé krvácavé zranenie spisovateľke zrejme spôsobil povraz, ktorý sa odtrhol pod váhou jej tela. Dôvodom smutného činu bola vážna spisovateľkina choroba.

 

Hess, Rudolf (93) – Hitlerov priateľ a tajomník. Ako Hitlerov osobný tajomník sa podieľal na písaní vodcovej knihy Mein Kampf. Keď vypukla 2. svetová vojny stal sa ministerským radcom ríšskej obrany a oficiálne ho menovali po Göringovi za druhého nástupcu po Hitlerovi. S vojnou proti Veľkej Británii nesúhlasil a pokúšal sa iniciovať mierové rokovania.

10. mája 1941 odletel bez vedomia ostatných vysokých predstaviteľov Tretej ríše do Veľkej Británie rokovať s britským kráľom Jurajom VI. o prímerí. Z lietadla vyskočil padákom pri Renfrewshire. Po pristátí ho zadržali a uväznili v londýnskom Toweri. Neskôr, až do konca vojny ho väznili v rozľahlom dome na anglickom vidieku. Tu sa pokúsil o samovraždu skokom zo schodiska na prvom poschodí[1].

Norimberský tribunál ho obvinil z prípravy vojny a odsúdil na doživotné väzenie. Vo väzení sa niekoľkokrát márne pokúšal o samovraždu až sa mu vo veku 93 rokov podarilo obesiť na elektrickej šnúre v altánku väzenskej záhrady.

 

Hester, Paul (46) – bubeník rockovej skupiny Crowded HouseV sobotu 26. marca 2005 sa obesil. V ten deň ráno sa vybral von aj so svojimi dvomi psami, ktorých chcel „vyvenčiť“. Keď sa nevracal, začali ho jeho priatelia hľadať. Bubeníkovo telo sa našlo popoludní v parku Elsternwick, neďaleko jeho domu. O osude psov nie je nič známe. Štyri roky predtým sa rozišiel s dlhoročnou partnerkou Mardi Sommerfeldovou, s ktorou splodil dve deti. Jeho dcéry Olive a Sunday mali v čase jeho smrti 5 a 10 rokov. Podľa rodiny a priateľov muzikant nemal s drogami nič spoločné, ale niekoľko rokov trpel depresiami, kvôli ktorým navštevoval terapeuta a bol náchylný na extrémne výkyvy nálad.

 

Hlinka, Miroslav (42) – česko-slovenský hokejový útočník, reprezentant, majster sveta z roku 2002. Hlinka si už dlhšie nerozumel s manželkou, s ktorou mal dve deti. Nasledoval rozvod. Odlúčenie od detí znášal ťažko. Po čase si však našiel priateľku – letušku, s ktorou bol údajne šťastný. Večne usmiaty Miroslav Hlinka však napriek tomu spáchal samovraždu. V banskobystrickom byte, kde bývalý úspešný reprezentant prechodne býval, sa obesil na balkónových dverách. Jeho telo bez známok života našiel hlavný tréner HC´05 Banská Bystrica Miroslav Chudý. Práve on sa s hokejistom ešte pár hodín pred jeho samovraždou rozprával. Počas spoločného rozhovoru písal už Hlinka listy na rozlúčku. Keď sa ho Chudý pýtal, čo si píše, tvrdil, že rieši niečo s právnikom.

 

Hrušková, Miriam (22) – česká speváčka. Jej matka bola Češka a otec Kubánec študujúci v ČSSR. Matka dcéru, kvôli tomu, že ju mala s cudzincom, odložila do detského domova, kde sa jej ujala pani Hrušková, ktorá jej dala domov aj svoje priezvisko.  Nádejná speváčka za svoju krátku kariéru stihla vydať jediný album.

Osudnou sa jej stala láska k jednému technikovi z nahrávacej spoločnosti Supraphon. Keď ju náhle opustil, Miriam rozchod s ním psychicky neuniesla. Dňa 20. apríla 1982 spáchala samovraždu – obesila sa v objekte nahrávacieho štúdia Mozarteum. O poschodie nižšie pod miestnosťou, v ktorej sedával jej technik a opravoval stroje, sa nachádzala malá kúpeľňa. V nej našli speváčku obesenú.

 

Iškariotský, Judáš (?) – jeden z dvanástich apoštolov, ktorý za tridsať strieborných predal Ježiša židovskej veľrade. Keď si neskôr uvedomil, čo spáchal, obesil sa.

 

[1] Očividne by sa mu zišla táto príručka.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2122014x
Priemerná čítanosť článkov: 3584x

Autor blogu

Kategórie