Založ si blog

Zelená zrada

Jediná politická strana, ktorej členom som v živote bol, je Strana zelených. V roku 1989 som ju pomáhal zakladať, v roku 2000 som s ňou skoncoval. Počas toho obdobia bola Strana zelených na Slovensku dve volebné obdobia stranou parlamentnou. Vstúpil som do nej ako zostarnutý sympatizant hnutia hippies s presvedčením, že to je jediná strana, v ktorej sa takto zameraný človek môže angažovať, ak chce niečo presadiť.

Hippies propagovali lásku a mier. Známe je ich heslo Make Love not War a dokonca aj denník N z 24. februára 2022 pripustil, že toto heslo zo 60. rokov je opäť aktuálne.

Hippies síce boli proti systému a mali blízko k anarchizmu, ale aj k socializmu a environmentalizmu. A tí racionálnejší z nich si uvedomovali, že obrovské hapeningy s vôňou marihuany dokážu síce zastaviť odporné americké vojnové dobrodružstvo vo Vietname, ale na presadenie ďalších vecí sa treba angažovať v systéme, v politike.

V roku 1989 som si naivne pri vstupe medzi Zelených predstavoval, že strany tohoto typu sú predsa iné, majú iné priority a iné nastavenie… Spočiatku, krátko po roku 1989 to tak aj fungovalo, len postupom času som prišiel na to, že politika zomelie aj „nepolitickú“ politickú stranu plnú ekologických nadšencov, pretože zaoberať sa len environmentom a vyhýbať sa ostatným, často závažnejším a najmä prudko aktuálnym témam, ktoré práve hýbu svetom, sa nedá!

Počas svojho fungovania v Strane zelených som sa dvakrát zúčastnil zasadnutia vtedajšej Európskej federácie zelených strán – dnes Európska strana zelených. Na týchto stretnutiach som mal možnosť aspoň čiastočne pochopiť, v čo veria a aké názory prezentujú západné – omnoho skúsenejšie strany zeleného typu. Už vtedy som videl nebezpečné náznaky svedčiace o veľkom vplyve (neo)liberalizmu na tieto strany, ale ešte sa to zdalo byť ukočírovateľné. Dnes, keď vidím kam sa zelené strany, a obzvlášť tá nemecká, nasmerovali, zostáva mi rozum stáť. Zelené strany postupom času do svojej agendy púšťali stále viac ústretovosti voči imigrantom, LGBT problematike a vôbec všetkým tým (neo)liberálnym nezmyslom popierajúc logiku prírody. A o tú by malo ísť Zeleným predovšetkým, nie? Ak je raz dané určenie pohlavia prítomnosťou chromozómov X či Y, tak je predsa nad slnko jasnejšie, že nemôžu byť tri a už vôbec nie niekoľko desiatok pohlaví!

Západní Zelení na jednej strane v prírode podporujú zachovanie biodiverzity, teda rozmanitosť prírodných druhov, na druhej strane bezbrehou podporou imigrácie sa usilujú vytvoriť nového multikultúrneho euroobčana – teda potierať tú istú diverzitu medzi ľuďmi, národmi a etnikami. Navyše táto ideológia ani nefunguje, pretože vo väčšine západných krajín vznikajú skôr no go zóny, ako by dochádzalo priateľskému spolužitiu kultúr.

Je priam komické, ako za každú cenu bazírujú na pochybnej dohode Green deal, na neefektívnej a neperspektívnej elektromobilite, ako prijímajú opatrenia umožňujúce pridávať do potravín hmyz a červov (treba predsa obmedziť produkciu hovädzieho mäsa a nahradiť ho bielkovinou z hmyzu, lebo kravy prdia metán a tým vraj ničia klímu)… Pritom im vôbec neprekáža podporovať a eskalovať vojnu na Ukrajine, ktorá spôsobuje určite väčšiu devastáciu životného prostredia, ako prdiaca krava, či malá fiesta spĺňajúca normu Euro VI.

Ak jedným z hlavných problémov dneška je ochrana klímy a životného prostredia, tak predsa nemôžem podporovať vojnu, ktorá spôsobuje okrem ľudských a materiálnych strát aj obrovské straty na životnom prostredí!

Prečítal som si volebný program nemeckých Zelených BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN prijatý pre ostatné voľby, ktoré sa konali koncom septembra 2021.

Stojí tam čierne na bielom:

„Projekt plynovodu Nord stream 2 neprispieva k ochrane klímy, je zameraný proti energetickým a geostrategickým záujmom Európskej únie ohrozuje stabilitu únie a preto musí byť zastavený.“

Takže, keď sa teraz Nemci z núdze vracajú k uhoľným elektrárňam a nakupujú plyn od USA štyrikrát drahšie, je to ekologické, ekonomické a rozumné zároveň?

Ďalej v programe stojí:

„Transatlantické partnerstvo zostáva ústredným pilierom nemeckej zahraničnej politiky, ale musí byť obnovené a európsky formulované.

Takže, európsky formulované partnerstvo znamená, že keď Američania s Britmi vyhodia do vzduchu kľúčový nemecký záujmový a v podstate ekologický projekt Nord stream  a nemecká vláda sa ani len neunúva oznámiť svojmu parlamentu výsledky vyšetrovania príčin výbuchu, pretože je to vraj háklivá vec – to je to európsky formulované partnerstvo alebo poslušné sklapnutie podpätkov pred Američanmi?

V programe sa ďalej píše:

„Naša zahraničná a bezpečnostná politika má za cieľ predchádzať konfliktom, a preto je založená na predvídavosti v súlade s agendou OSN pre trvalo udržateľný rozvoj. Nemecko by sa malo zapojiť do politického zmierňovania konfliktov a do riadenia občianskych konfliktov, stať sa hybnou silou v celosvetovom meradle. Vzhľadom na rastúce vojenské riziká v Európe oživenie kontroly konvenčných zbraní je nevyhnutné. Prvými krokmi by mali byť ďalšie deeskalačné opatrenia v konfliktných zónach a obnovenie dialógu o bezpečnosti a obnovenie kontaktov medzi NATO a Ruskom.“

Takže, predchádzanie konfliktom si Nemci predstavujú tak, že podpíšu Minské dohody, aby – ako priznala Merkelová a po nej aj francúzsky exprezident Hollande, Ukrajina získala čas na lepšie vyzbrojenie sa do plánovanej vojny? A aké deeskalačné opatrenia nemeckí zelení podporili, keď konflikt očividne len eskalujú?

No a vo volebnom programe majú nemeckí Zelení aj toto ultimatívne stanovisko:

„Žiadne nemecké zbrane vo vojnových zónach a diktatúrach! Vývoz zbraní a výzbroje do diktatúr, režimov, ktoré pohŕdajú ľudskými právami, a do vojnových oblastí je zakázaný. Pre redukciu európskeho vývozu zbraní chceme zaviesť spoločnú reštriktívnu kontrolu vývozu zbraní EÚ s vynútiteľnými prísnymi pravidlami a možnými sankciami.“

Problém je, že Zelení prostredníctvom svojich členov vlády, najmä vicekancelára Roberta Habecka a ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej robia pravý opak – eskalujú konflikt a najnovšie schválili aj posielanie tankov Leopard na Ukrajinu. To je zrada programu a cieľov zelenej strany ako vyšitá!

Vrcholom absurdnosti sa však stal výrok „zelenej“ ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej na nedávnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove:

„Zbrane zachraňujú životy!“

Čože???

To je aký oxymoron? A vyslovený človekom vyznávajúcim zelenú filozofiu?

Myslím, že nemeckí Zelení definitívne zabili perspektívu nielen vlastnej, ale aj ostatných zelených strán a podpora tohto politického smerovania bude v budúcnosti už len upadať. Samozrejme, za predpokladu, že nejaká budúcnosť ešte vôbec bude…

P.S. Zelení aj nezelení, nezabudnite, že 3.3. o 17,00 je mierový pochod v Bratislave!

Slavín 24. 2. 2023

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2101227x
Priemerná čítanosť článkov: 3580x

Autor blogu

Kategórie