Založ si blog

Príručka samovraha – 53. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Obesenie

 

Svoboda, Adam (41) – český hokejový brankár. Mimo vlasti pôsobil na klubovej úrovni v Rusku, Nemecku, Švédsku a Kazachstane. V reprezentácii zohral 32 zápasov. Stal sa majstrom sveta vo Viedni a strieborným medailistom z Rigy.

12. januára 2019 Svoboda v protismere so svojim volvom narazil do felície. Slávny gólman nadýchal 1,8 promile a aj s vodičom druhého auta skončil v nemocnici.

Vedenie klubu HC Dynamo Pardubice po tejto udalosti s okamžitou platnosťou odvolalo Svobodu z funkcie trénera brankárov A tímu. Skončil aj ako manažér českej hokejovej reprezentácie do 18 rokov.

S kariérnymi následkami dopravnej nehody sa nedokázal vyrovnať. Dňa 7. mája 2019 spáchal samovraždu obesením vo svojom byte. Správa o samovražde bola prekvapujúca, pretože Svoboda bol vždy známy ako optimistický a veselý človek, ktorý okolo seba šíril dobrú náladu.

 

Šalgovič, Viliam (70) – slovenský a česko-slovenský politik, člen Komunistickej strany Slovenska, jeden z hlavných predstaviteľov konzervatívneho prúdu v KSČ, člen kolaborantského prosovietskeho krídla v strane v čase invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska. Navyše bol aj agentom KGB (tajná služba bývalého Sovietskeho zväzu) a podieľal sa na príprave spomínanej invázie v roku 1968.

Na prvomájových oslavách v Bratislave v roku 1987 sa stala na tú dobu nevídaná vec. Na tribúnu s najvyššími predstaviteľmi Komunistickej strany Slovenska začali lietať a dopadať pokazené vajcia. V prvom rade medzi predsedom vlády Slovenskej socialistickej republiky Petrom Colotkom a predsedníčkou Slovenského zväzu žien Elenou Litvajovou stál Viliam Šalgovič. Jedno vajce ho trafilo priamo do tváre a rozplesklo sa mu na saku. Šalgovič vzápätí odišiel do reštaurácie Veľké srdce, nachádzajúcej sa za tribúnou, kde mu sako očistili. „Atentátnika“ – vysokoškolského študenta Vladimíra Červeňa polícia okamžite zaistila. Šalgovič sa počas vyšetrovania o skutku vyjadril:

Spočiatku som si myslel, že ide len o mladícku nerozvážnosť, ale nie – páchateľ často prerušuje štúdium a je pod vplyvom západného rozhlasu a filmov o terorizme.“

Po novembrových udalostiach v roku 1989 odišiel Šalgovič zo všetkých politických funkcií a stiahol sa do ústrania. Z obáv pred dôsledkami svojich činov (preukázateľná vlastizrada) sa 6. februára 1990 obesil v pivnici svojho domu na Mudroňovej ulici v Bratislave.

 

Williams, Robin McLaurin (63) – americký herec, komik a spevák. Svetovú popularitu mu priniesol film Dobré ráno, Vietnam. Trikrát ho nominovali na Oscara, toto ocenenie získal v roku 1997 sa vedľajšiu rolu vo filme Dobrý Will Hunting. Získal tiež dvakrát Cenu Emmy, štyrikrát Zlatý glóbus a päťkrát Cenu Grammy.

Bol veľkým fanúšikom počítačových hier, svoju dcéru Zeldu pomenoval podľa postavy z hernej série The Legend of Zelda.

Jeho osobný život bol komplikovaný. Trikrát sa oženil. Takmer štyridsať rokov bojoval so závislosťou od drog a alkoholu a trpel depresiami. Od roku 1982 podstúpil najmenej desať odvykacích pobytov. Všetko bolo márne. K alkoholu sa vždy vrátil.

K tragédii sa začalo schyľovať v roku 2014. Priatelia a spolupracovníci si všimli, že Williams prestáva byť sám sebou. Začal zabúdať, jeho výkony prestali byť vtipné a pri nakrúcaní si nebol schopný zapamätať vetu. Na kolegov bol nepríjemný. Menil nálady. Chudol. K jeho depresii prispela tiež povinnosť platiť obrovské alimenty.

Williams to všetko ťažko niesol. Navyše vyšetrenie u lekára potvrdilo nepríjemnú diagnózu –  Parkinsonovu chorobu v prvom štádiu. Doktor predpovedal, že Williamsa čaká ešte desať „dobrých rokov“, ale Williamsa to zdrvilo.

Dňa 11. augusta 2014 v Paradise Cay v Kalifornii okolo siedmej večer miestneho času ho našli v jeho dome mŕtveho. Príčinou smrti bolo udusenie v dôsledku obesenia. Podľa pitvy v deň smrti nebol pod vplyvom alkoholu ani drog. V krvi mu našli len antidepresíva, kofeín a levodopu – liek na liečbu Parkinsonovej choroby.

V noci pred smrťou herec vložil niekoľko náramkových hodiniek do ponožky a odovzdal ich osobe, ktorej meno nebolo zverejnené. Obával sa o ne a chcel, aby boli v bezpečí. Potom zavolal manželke a povedal je, že jej v kníhkupectve kúpi časopisy. Po návrate domov jej ich dal a podľa manželkiných slov vyzeral byť v poriadku. Viackrát vošiel a vyšiel zo spálne, kde sa prehrabával v skrini. Neskôr odišiel so svojim iPadom a hercova manželka si myslela, že si chce na mobile niečo prečítať. Považovala to za dobré znamenie, pretože Robin nič nečítal a ani nepozeral televíziu už celých šesť mesiacov. Zo spálne odišiel okolo 22,30 hod. a to bolo naposledy, čo ho videla. Na druhý deň, teda o dvanásť hodín neskôr, verila, že manžel ešte spí a odišla z domu. Asi o 11,45 hod. sa hercov asistent znepokojil. Najprv vložil pod dvere spálne lístok, potom vylomil zámku. Komika našiel obeseného na ráme vstavanej skrine oblečeného v dlhom čiernom tričku a čiernych džínsoch. Na hercovom zápästí si všimol rezné rany, ale na ruke chýbal prsteň aj hodinky. Telo objavil v spálni patriacej jeho nevlastnému synovi, ktorý bol práve na návšteve u svojho otca. Williams zvykol nocovať v samostatnej spálni, pretože jeho spánok bol kvôli Parkinsonovej chorobe nepokojný, úzkostný a často hovoril zo sna. Vyšetrovatelia neďaleko hercovho tela na stoličke našli jeho osobné predmety vrátane iPadu a dvoch druhov antidepresív: mirtazapene a seroquel. Našli aj gravírovaný vreckový nôž so zaschnutými stopami čohosi červeného, čo sa neskôr potvrdilo ako Robinova krv. Nôž pochádzal z Williamsovej zbierky nožov. Vedľa stoličky stál pár čiernych tenisiek a v pravej z nich našli zastrčený pár čiernych ponožiek. Vo vrecku džínsov mal peňaženku.

V čase, keď dorazila polícia, herec bol už zjavne mŕtvy. Záchranári nevykonávali už žiadne pokusy o jeho oživenie a za čas smrti vyhlásili 12,02 hod.

Napriek dlhej a dobre zdokumentovanej histórii hercovej depresie, manželka aj asistent zhodne tvrdili, že Robin nikdy nehovoril o samovražde a ani hercovo konanie nič také nenaznačovalo. Svoj dávkovač liekov si aj deň predtým naplnil ako zvyčajne, ale lieky zostali nedotknuté. Na hercovom mobile ostali otvorené webové prehľadávače na stránkach s informáciami o liekoch…

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

Mária Kolíková

Kolíková návrh na svoje odvolanie vníma ako výkrik koalície: Kto sa nám postaví, pôjde dole

02.05.2024 17:57

Koaliční poslanci Kolíkovej vyčítajú aj to, že podpísala podnet na generálnu prokuratúru týkajúci sa zmeny štatútu SIS.

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2132300x
Priemerná čítanosť článkov: 3596x

Autor blogu

Kategórie