Založ si blog

Príručka samovraha – 54. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Obesenie

 

Zvláštny druh obesenia zvolili David Carradine a Michael Hutchence:

 

Carradine, David (72) – americký herec, ktorého preslávili role majstrov bojových umení, hlavný predstaviteľ seriálu Kung – Fu.

Počas svojho života sa dostal viackrát do konfliktu so zákonom, či už išlo o krádež v obchode, útok na policajta, vedenie automobilu pod vplyvom alkoholu, alebo prechovávanie marihuany.

V roku 1974, na vrchole popularity seriálu Kung Fu, herca opäť zatkli. Tentoraz za vlámanie a výtržnosti. Pod vplyvom meskalínu sa Carradine začal túlať nahý po štvrti Laurel Canyon. Vlámal sa do susedovho domu, rozbil okno a porezal si ruku tak, že zakrvácal majiteľovi nehnuteľnosti celý klavír. Zároveň v dome obťažoval dve mladé ženy, pričom jednu údajne napadol vypytujúc sa jej, či je čarodejnica.

Polícia páchateľa vypátrala sledovaním krvavej stopy, ktorá viedla až k hercovmu domu. Keď sa zistilo, že  v dome, do ktorého sa vlámal nič nechýba, obvinenie z vlámania poškodení susedia stiahli, zostalo len obvinenie z výtržnosti. Carradine sa neodvolal a dostal podmienečný trest. Z ublíženia na zdraví ho mladá žena neobvinila, ale zažalovala ho požadujúc odškodné za psychickú ujmu vo výške 1,1 milióna dolárov. Súd jej priznal sumu 20 000 dolárov.

Podľa hercovej exmanželky bol Carradine posadnutý neobvyklými autoerotickými praktikami. Pravidelne sám seba priväzoval v spálni, na koni jazdil zásadne bez sedla a len v plavkách, aby zvýšil sexuálne potešenie a v jeden večer, keď mali pozvaných priateľov sa David priviazal v pivnici a trval na tom, že tam zostane. Exmanželka mu bola nútená do pivnice nosiť jedlo a víno. Až po niekoľkých hodinách sa herec odviazal a išiel si užiť párty s priateľmi.

Carradine zomrel 3. júna 2009. Jeho telo našli v šatníku v hotelovej izbe v Bangkoku. Ruky mal zviazané nad hlavou a visel za ne v skrini. Bol nahý, jeden povraz mal omotaný okolo krku a druhý okolo pohlavného orgánu. Oba povrazy boli zviazané dokopy a telo zavesené v skrini. Jestvuje podozrenie, že sa v osudnom okamihu oddával sexuálnym praktikám založeným na pridúšaní sa, ale neodhadol správnu mieru. O hercovi je známe aj to, že v minulosti sa pokúšal sám seba utopiť v bazéne. Jeho bývalá manželka Marina Anderson potvrdila, že herec obľuboval extrémne nebezpečné zvrhlé chúťky a práve kvôli tomu sa s ním rozviedla.

 

Hutchence, Michael (37) – hudobník a spevák skupiny INXS. Okolnosti jeho smrti nie sú úplne jasné dodnes. 22. novembra 1997 sa na mieste činu, v sydneyskom hoteli Ritz-Carlton v izbe č. 524 našiel opasok, ktorý znamenal, že sa Hutchence obesil. Súdny lekár uviedol, že dôvodom jeho smrti bola samovražda, nenašiel sa však list na rozlúčku a tak ako v predchádzajúcom prípade sa objavili špekulácie, že k samovražde došlo následkom udusenia počas čudnej sexuálnej aktivity spočívajúcej na sado-masochistickom pridúšaní sa. Opaskom totiž nemal omotaný len krk, ale aj genitálie a spevák bol nahý.

Hutchence však trpel aj depresiami. V decembri 1995 mu londýnsky lekár Dr. J. Borham predpísal Prozac na liečbu tohto problému. Posledný Hutchenceov recept na Prozac mal dátum 1. novembra 1997, teda tri týždne pred smrťou.

 

Znížením alebo prerušením prítoku kyslíka do mozgu sa dá údajne zažiť nezvyklo intenzívne sexuálne vzrušenie. Len vo Veľkej  Británii umiera každý rok na následky takýchto praktík okolo dvesto ľudí (mužov aj žien). Zdá sa teda, že v záchvate „autoerotického pridúšania sa“ sa obaja umelci náhodne uškrtili.

 

Je otázne, či do tejto kategórie nepatril aj ďalší samovražedník:

 

Boudník, Vladimír (42) – český grafik a maliar, predstaviteľ aktívnej a štrukturálnej grafiky. Založil vlastný umelecký smer, tzv. explozionalizmus. Bol posadnutý experimentmi, ktoré nerobil len v umení, ale aj na sebe za cenu vlastného zdravia. Málo spal, jedol len chlieb a pil pivo. Chcel všetko zažiť na vlastnej koži. Pokusne sa dokonca vešal.

Deň po vernisáži v kaviarni Viola ho našli v jeho byte mŕtveho. Príčinou smrti bola údajne samovražda, ale niektorí jeho priatelia s tým nesúhlasia – išlo vraj o nepodarený pokus o tzv. stranguláciu. Bol obesený na kľučke, týmto priškrtením sa však uvádzal do extatických a inšpiratívnych stavov, ale tiež si týmto spôsobom vylepšoval svoj sexuálny život…

 

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2122463x
Priemerná čítanosť článkov: 3585x

Autor blogu

Kategórie