Založ si blog

Príručka samovraha – 55. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Zastrelenie

 

Ace, Johnny (31) – vlastným menom John Marshall Alexander Jr., americký rythm and bluesový spevák.

Počas Vianoc v roku 1954 vystúpil v Houstone v Texase. Cez prestávku medzi jednotlivými časťami koncertu sa v zákulisí hral s revolverom kalibru 22. Podľa členov jeho kapely to bola spevákova častá zábavka. Ešte väčšiu pasiu mu vraj robilo strieľanie z auta do dopravných značiek. Hovorilo sa o ňom, že obľubuje ruskú ruletu. Rozumnému človeku je jasné, že tento koníček sa nedá pestovať dlhodobo. A tak údajne aj skončil v Houstone spevákov život.

Lenže, podľa basgitaristu Curtisa Tillmana, člena sprievodnej skupiny speváčky Big mama Thorton, ktorý bol svedkom udalosti, to bolo inak. Johnny Ace sa údajne počas koncertnej prestávky hral so svojou zbraňou a niekto mu povedal, aby si dával pozor. Ace na to odpovedal, že zbraň nie je nabitá, namieril na seba a stačil spúšť. Bola nabitá…

 

Adams ml., Robert (57) americký politik a diplomat z Pennsylvánie. Od 20. júla 1889 do 1. marca 1890 pracoval v neobvyklej funkcii ministra Spojených štátov pre Brazíliu.

Zastrelil sa 1. júna 1906 po tom, ako pri burzových špekuláciách prišiel o veľké majetky.

 

Alexander, Dave (73) – americký bluesový klavirista a spevák. Dňa 8. januára 2012 ho našli v jeho dome v Marshalle v Texase mŕtveho so strelným poranením, ktoré si zjavne spôsobil sám.

 

Allende, Salvador (65) – čilský lekár, ľavicový politik a obľúbený prvý socialistický čilský prezident. Do funkcie ho zvolili v roku 1970. Na čele puču podporovaného Američanmi, ktorý ho zvrhol stál generál Augusto Pinochet. Ten nastolil tvrdú pravicovú diktatúru, počas ktorej bolo zavraždených alebo zmizlo niekoľko tisíc ľudí.

Allende sa zastrelil počas prevratu v roku 1973 v prezidentskom paláci La Moneda. Spáchal samovraždu v bezvýchodiskovej situácii počas obliehania prezidentského paláca Pinochetovými vojskami, pričom údajne použil pušku AK-47 (Kalašnikov), ktorú mu daroval Fidel Castro. Zastrelil sa dvomi ranami z útočnej zbrane držanej medzi nohami a nastavenej na automatickú streľbu.

Allende krátko pred smrťou vyhlásil, že je pripravený radšej zomrieť, ako by sa mal vzdať armáde.

 

Allilujevová, Naděžda Sergejevna (31) – druhá žena sovietskeho vodcu Josifa Stalina.

Nadežda, ktorá sa do Stalina zamilovala už ako pätnásťročná, mu v roku 1921 dala syna Vasilija a v roku 1926 dcéru Svetlanu. Domácnosť sa rozrástla aj o Stalinovho syna Jakova, ktorý dovtedy žil u rodičov svojej matky v Gruzínsku. Výchova detí však nebolo to, čo by Nadeždu príliš zaujímalo. Nikdy sa nenaučila variť, jedlo im nosili zo spoločnej kremeľskej jedálne. Hádky boli v Stalinovej rodine na dennom poriadku. Keď vypukol na Ukrajine hladomor, obvinila Nadežda Stalina z tyranie.

9. novembra 1932 vo Vorošilovom byte v Kremli oslavovali Stalin, Molotov, Mikojan so svojimi manželkami a ďalšími neidentifikovanými osobami výročie októbrovej revolúcie. Nadežda sedela oproti Stalinovi. Stalin si na večierku mocne uhol a flirtoval s manželkou generála Jegorova. O tom, čo sa dialo ďalej jestvuje viacero verzií.

Podľa jednej, žiarliaca Nadežda Stalina napomínala. Stalin sa jej smial, hádzal do nej šupky z pomaranča a oklepával na ňu popol z papirosy. Nečudo, že pri prípitku na zničenie menševikov Nadežda svoj pohár nezdvihla.

„Prečo nepiješ?“ oboril sa na ňu Stalin, „hej ty tam, napi sa!“

Rozzúrená Nadežda mu odsekla – Ja pre teba nie som žiadna hej ty – a zdvihla sa od stola. Polina, manželka Vjačeslava Molotova, predsedu Rady ľudových komisárov za Nadeždou vybehla, aby ju odprevadila. Obe ženy niekoľkokrát spolu obišli Kremeľský palác, kým sa Allilujevová nespamätala.

„Keď sa úplne upokojila, išli sme domov spať. Bola som si úplne istá, že všetko je v poriadku.“ povedala Polina.

Bez obáv sa vrátila do sály a Stalinovi povedala, že Nadežda išla spať.

Irina Goguová si na udalosť spomína inak – Stalin údajne ušúľal guľku chleba, vystrelil ju a zasiahol Nadeždu do očí, ktorá na takýto „ázijský žart“ ostro zareagovala. Stalin vyskočil, okamžite telefonoval a zavolal jej auto.

Podľa verzie Allilujevovej dcéry Svetlany opitý Stalin požadoval od svojej ženy, aby si s ním vypila. Nadežda to odmietla a odišla od stola.

Nech už bolo, ako chcelo, fakt je, že ráno našli Nadeždu mŕtvu. Prvá ju objavila pomocníčka v domácnosti Karolína Thielová. Keď zbadala nehybné Nadeždine telo zavolala opatrovateľku. Potom privolali šéfa bezpečnosti Vlasíka. Ten zase zavolal Stalina, ktorý už medzitým bol na svojej dači pri Moskve. Ruský vodca sa hneď vrátil do Kremľa.

Podľa Svetlany Allilujevovej jej matka Nadežda ležala v krvi blízko svojej postele, v rukách mala malú pištoľ Walter, ktorú jej kedysi priviezol z Berlína jej brat Pavel Allilujev. Prvú lekársku správu o Nadeždinej smrti podpísali lekári Konel a Levin. Na Nadeždinom spánku vraj bola popálenina po vstrele a smrť prišla okamžite. Iné verzie (a tie sú vo väčšine) zas tvrdia, že išlo o priestrel srdca. Počas pohrebu už smrtiacu ranu nikto nevidel, takže presné miesto vstrelu zostáva neisté.

Stalin sa Nadeždinho pohrebu nezúčastnil, pretože bol údajne zdrvený a chvíľami dokonca uvažoval o abdikácii. Podľa oficiálneho vyhlásenia Nadežda zomrela na apendicitídu, pretože pre komunistických funkcionárov bola samovražda nemysliteľnou zradou.

Dodnes sa špekuluje či Stalin nedal svoju manželku zabiť.

 

Altamirano, José María Argeudas (58) – peruánsky spisovateľ a antropológ. Zastrelil sa vo svojej univerzitnej pracovni a ako dôvod uviedol rozčarovanie z odumierania domorodej kultúry. Bol to jeho druhý pokus o samovraždu.

 

Anderson, Forrest Howard (76) – americký právnik, politik a sudca, generálny prokurátor a guvernér Montany v rokoch 1969 – 1973. Ku koncu života ho dlhé roky trápili veľké zdravotné problémy, takže by sa azda aj dalo pochopiť, že sa rozhodol skončiť utrpenie samovraždou. Lenže Anderson si 20. júla 1989 strelil do brucha! To už je pre čitateľa tejto príručky menej pochopiteľné…

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

parlament, fico

Fico sa zúčastní na mierovom summite. Eštok: Ukrajina potrebuje nepretržitú podporu

03.05.2024 14:14, aktualizované: 14:32

Rusko sa na mierovom summite nezúčastní.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

NATO aj EÚ ostro odsúdili kyberútoky na Česko a Nemecko. Rusko ponesie následky, vyhlásila Baerbocková

03.05.2024 14:00, aktualizované: 14:31

EÚ je odhodlaná využiť celú škálu opatrení, aby odvrátila, odstrašila a odpovedala na ruské nekalé správanie v kyberpriestore," uviedol Borrell.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2132718x
Priemerná čítanosť článkov: 3596x

Autor blogu

Kategórie