Založ si blog

Príručka samovraha – 57. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Zastrelenie

(V texte sú použité poznámky pod čiarou. Nachádzajú sa na konci článku)

 

Birch, Bob (56) – americký hudobník a basgitarista. Od roku 1992 bol členom sprievodnej skupiny Eltona Johna. Hral aj v skupine Iron Butterfly, spolupracoval s mnohými hudobníkmi, napr. s B. B. Kingom a Keithom Emersonom. V auguste 2012 si prestrelil hlavu vo svojom dome v San Fernando Valley v Los Angeles.

 

Brabec, Jiří (63) – český klavirista, skladateľ, hudobník venujúci sa najmä štýlu country. Založil skupinu Country beat Jiřího Brabce a bol členom  Country Music Association (CMA). Oženil sa trikrát. Tretie manželstvo so speváčkou Šárkou Rezkovou vyzeralo byť šťastné, oboch ich tešil aj ich štvormesačný syn Dominik. Napriek tomu si hudobník po necelom roku trvania manželstva v prenajatej chate neďaleko Českých Budějovíc svojou legálne držanou zbraňou strelil do hlavy. V deň smrti sa zbalil a bez toho, aby manželke čokoľvek povedal, odišiel neznámo kam. Keď mu zatelefonovala správal sa čudne. Manželke povedal, že sú veci, ktoré žena vedieť nemá. To bolo naposledy, čo s ním hovorila. Potom bol už jeho mobil nedostupný.

Keď ani večer neprišiel domov, obvolala všetkých známych a zalarmovala políciu. Na druhý deň ho našli s prestrelenou hlavou majitelia chaty. Neskôr vyšlo najavo, že Brabec mal obrovské dlhy, ktoré nebol schopný splatiť a išli po ňom vymáhači a vydierali ho. V dlhoch plával už celé roky a Šárke Rezkovej túto skutočnosť pred vstupom do manželstva zatajil. Dokonca sa hovorilo o tom, že bol bielym koňom, ktorý niekomu naletel…

 

Brautigan, Richard Gary (49) – americký spisovateľ zaraďovaný buď do postmoderny alebo k beatnikom.

V mladosti mu diagnostikovali paranoidnú schizofréniu. Prešiel šokovou terapiou, čo ho veľmi ovplyvnilo. V začiatkoch beat generation žil v San Franciscu a napriek tomu, že s týmto hnutím úzko spolupracoval, nikdy sa k nemu neprihlásil.

Brautigan rozdával svoje básne na ulici, čo bolo pre beat generation relatívne obvyklé, ale odmietal sa zúčastňovať verejných čítaní. Svoje básne rozdával vytlačené na balíčkoch so semenami rastlín. Každý človek dostal osem balíčkov semien, na ktorých boli vytlačené básne. Zaujímavosťou je, že neotvorené balíčky sú dnes medzi zberateľmi veľmi cenené a prakticky je nemožné ich zohnať.

Vo svojich dielach (napr. Lov pstruhov v Amerike, V melónovom cukre) na beatnikov zdanlivo nadväzoval, no svojou snovou atmosférou vždy spájal nespojiteľné a lámaním jazyka vytváral nový obraz literárnej skutočnosti.

V roku 1957 sa oženil a v roku 1970 rozviedol, čo zhoršilo jeho depresie. Roku 1972 sa presťahoval z Montany do Pine Creek a od tých čias neposkytol žiadny rozhovor a odmietal účasť na všetkých oficiálnych akciách.

V roku 1984, vo veku 49 rokov, sa Richard Brautigan presťahoval do Bolinasu v Kalifornii, kde žil sám vo veľkom starom dome, ktorý si za svoje príjmy pred rokmi kúpil. Zomrel na následky strelného poranenia hlavy zbraňou Magnum kaliber 0,44. Spisovateľovo telo v značnom štádiu rozkladu našiel 25. októbra 1984 autorov priateľ Robert Yench. Telo ležalo na podlahe obývacej izby, pred veľkým oknom, tienenom stromami, ale z ktorého bol výhľad na Tichý oceán. Kvôli rozkladu tela sa špekuluje, že Brautigan ukončil svoj život o mesiac skôr, 16. septembra 1984, deň po telefonickom rozhovore s kamarátkou Marciou Clayovou (susedia v nedeľu pri sledovaní televízneho prenosu zápasu amerického futbalu počuli krátky, hlasný, výstrelu podobný zvuk).

 

Brodský, Vlastimil (81) – český herec. O jeho smrti rodina ani úrady neinformovali, ale mnohé nasvedčuje tomu, že na chalupe v Slunečnej 20. apríla 2002 ukončil svoj život jediným výstrelom do hlavy.  Podľa informácie jednej z jeho blízkych kamarátok, na chalupe sa zbraň nachádzala – Brodský mal pištoľ, schovával si ju pod vankúšom. To, že si herec pred časom kúpil zbraň, potvrdili i niektorí ďalší jeho priatelia. Údajne ju mal na obranu proti zlodejom, ktorých sa veľmi obával. Herca trápili depresie a zlý zdravotný stav.

 

Burros, Daniel „Dan“ (28) – židovský člen americkej nacistickej strany[1]. Trpel duševnou nestabilitou, ktorá ho doviedla k samovražde niekoľko hodín po tom, ako vyšiel najavo jeho židovský pôvod. Strelil si do hrude a do hlavy, k tomuto činu si pustil hudbu Richarda Wagnera, obľúbeného skladateľa Adolfa Hitlera.

 

Cobain, Kurt (27) – spoluzakladateľ a frontman skupiny Nirvana a jedna z najväčších rockových hviezd 90. rokov 20. storočia.

Z úspešného albumu Nirvany s názvom Nevermind sa predalo viac ako 10 miliónov kusov s tržbou vyše pol miliardy dolárov. Cobain o takomto úspechu ani nesníval. Sláva však mala pre neho hlavne negatívny dopad. Začal brať heroín, podľa jeho slov preto, aby sa zbavil tlaku producentov a kvôli bolesti v bruchu. Jeho utrpenie cítiť v mnohých textoch, ktoré napísal.

Pár dní pred svojou smrťou utiekol z liečebne pre drogovo závislých v Seattle a identifikačnú pásku tohto ústavu mal na ruke ešte aj v momente smrti. 5. apríla 1994 sa hudobník zabarikádoval vo svojej chatke, vložil si do úst skrátenú hlaveň brokovnice a spáchal samovraždu. Cobainovo telo našiel v skleníku jeho seattleského domova elektrikár. Na oboch muzikantových rukách bolo vidno čerstvé vpichy po injekčnej ihle a cigaretová škatuľka plná omamných látok vedľa bezvládneho tela poukazovala na dlhoročný vzťah s drogami. Vyšetrovanie potvrdilo v jeho tele vysokú dávku heroínu a vália.

Po tom, ako sa Kurt zastrelil, mnoho ľudí v USA a v Austrálii spáchalo samovraždu rovnakým spôsobom[2].

 

Dewaere, Patrick (35) – francúzsky herec.

Spolu s Gérardom Depardieu patril v 70. rokoch k najpopulárnejším mladým hercom. Vo svojej generácii bol mimoriadne talentovaný, v rokoch 1977 – 1982 ho päťkrát nominovali na filmovú cenu César v kategórii Najlepší herec. Jeho manželka Elsa, s ktorou sa oženil v roku 1980, ho opustila dva roky po svadbe kvôli jeho priateľovi hercovi Coluchovi[3]. Krátko na to, 16. júla 1982 Dewaere spáchal vo svojom dome v 14. parížskom obvode samovraždu guľkou do hlavy. Použil na to pušku 22 Long Rifle, ktorú dostal do daru práve od Coluchea (vlastným menom Michel Gérard Joseph Colucci).

 

[1] Byť Židom a pritom členom nacistickej strany – z toho musí človeku skutočne švitoriť…

[2] Bolo by zaujímavé vedieť, keby namiesto stlačenia spúšte zabehol stovku za 9,55 s, koľkí by po ňom zopakovali TOTO?

[3] V roku 1980 z recesie kandidoval do funkcie francúzskeho prezidenta. Prieskumy verejnej mienky však začali ukazovať, že má nádej na úspech (výskum pre Le Journal du Dimanche mu prisúdil 16 percentnú podporu). Po tomto zistení z volieb odstúpil naznačujúc, že sa stal objektom vyhrážok.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

special podcast pocuvajte Pravdu novy jzbt6t / Počúvajte Pravdu /

Po 20 rokoch v únii nemôžeme na ňu najmä nadávať, ak ju chceme zmeniť

04.05.2024 06:05

Európska únia sa môže a má kritizovať. U nás však kritika dosahuje absurdné rozmery.

Peter Pellegrini, Andrej Danko

Nebude to boj, ale permanentné napätie. Hlas a SNS sú znova na nože: Fico je ticho, aby koalícia prežila

04.05.2024 06:00

Hlasovanie o Fonde na podporu umenia tretíkrát presunuli. Dôvodom sú spory medzi SNS a Hlasom.

kalifát, demonštrácia, islamisti, moslimovia

Žiadať kalifát nie je trestné, tvrdia odborníci. Aj to je sloboda prejavu

04.05.2024 06:00

Možno zakázať demonštráciu, kde spochybňujú základné práva, alebo by to nebolo demokratické? V Nemecku riešia dilemu, ktorú vyvolalo zhromaždenie moslimských radikálov.

radnica, Banská Bystrica

Vzácny erb na najkrajšom slovenskom námestí sa na svoje miesto nevráti. Mesto má však náhradu

04.05.2024 06:00

Historický skvost zdobil banskobystrickú Radnicu na Námestí SNP viac ako dve storočia. Vlani na jeseň však odtiaľ mestský erb zložili a dnes je už isté, že na pôvodné miesto sa nikdy nevráti.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2133121x
Priemerná čítanosť článkov: 3597x

Autor blogu

Kategórie