Založ si blog

Príručka samovraha – 75. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Skok z okna

 

Capucine 62) – francúzska herečka a modelka, vlastným menom Germaine Lefébvre. Väčšinu svojho života trpela bipolárnou poruchou. Svoj život ukončila dobrovoľne v roku 1990 skokom z 8. poschodia z okna svojho bytu v Lausanne vo  Švajčiarsku. Susedia uviedli, že viedla samotársky život so svojimi tromi mačkami, sotva niekedy opustila byt a väčšinu času trávila čítaním.

 

Caragonne, George (30) – americký autor komiksov a spoluzakladateľ časopisu Penthouse Comix magazine. Vo štvrtok 20. júla 1995 prišiel do hotela Marriott Marquis na Times Square, kde sa opýtal hotelového poslíčka:

„Je pravda, že toto je najvyšší hotel na Times Square?“

Keď poslíček prikývol, Caragonne sa vyviezol výťahom na najvyššie – 45. poschodie, odkiaľ interiérové átrium poskytuje pôsobivý výhľad na vstupnú halu. Caragonne si do uší vložil walkmanové slúchadlá, zapol si obľúbenú kazetu piesní z filmov o Jamesovi Bondovi ​​a skočil. Preletel vzduchom 152 metrov a jeho telo vážiace viac ako 180 kilogramov pristálo na bufetovom stole obklopenom početnými hotelovými hosťami. Hoci nikto z nich neutrpel nijaké zranenie, mnoho svedkov vrátane niekoľkých detí utrpelo silnú emočnú traumu vyžadujúcu si niekoľkoročnú liečbu.

 

Cieslar, Jiří  (54) – český filmový a literárny kritik a vysokoškolský pedagóg. Od roku 1995 viedol Ústav filmových štúdií Filozofickej fakulty Karlovej univerzity. Bipolárnou afektívnou poruchou trpel  od svojej puberty. 16. januára 2006, tri týždne pred svojimi 55. narodeninami spáchal samovraždu skokom z okna.

Jan Rejžek ho po smrti označil za najväčšieho českého filmového kritika.

 

Dubán, Dodo (39) – spevák a gitarista skupín Money FactorTublatanka. Po tom, čo ho opustila operná speváčka Jana Šomóšiová, s ktorou žil takmer osem rokov, trpel depresiami. Pár dní pred smrťou vraj fajčil jednu cigaretu za druhou a bol často zamyslený. V podvečer 25. apríla 2003 vyskočil z okna svojho bytu na siedmom poschodí na Hraničnej ulici v bratislavskom Prievoze. Dubánovo telo našli ležať pred domom. S ťažkými zraneniami ho previezli do nemocnice. Tam na následky zranení zomrel. Správa o jeho smrti zastihla jeho kolegov z Tublatanky na zvukovej skúške pred večerným koncertom, ktorý následne zrušili.

 

Hrabal, Bohumil (83) – slávny český prozaik, jeden z najvýznamnejších a najosobitejších spisovateľov druhej polovice 20. storočia. V čase, keď bol ťažko chorý a osamotený ukončil svoj život skokom z okna na piatom poschodí Ortopedickej kliniky nemocnice na Bulovke, kde si liečil problémy s chrbticou.

Ráno, v deň samovraždy za spisovateľom prišiel primár ortopedickej kliniky s otázkou – ako sa vyspal?

Hrabal len zavrčal: „Vyspal… vyspal… dnes na mňa Hlaváček máva…“

„Čože?“ zareagoval primár.

„Hlaváček na mňa máva, volá ma k sebe.“ zopakoval Hrabal.

(Básnik a maliar Karel Hlaváček bol spisovateľov kamarát a z Hrabalovho okna v nemocnici bolo skutočne vidieť na libeňský cintorín, kde bol pochovaný.)

Počas obednej pauzy primár musel odbehnúť kamsi mimo kliniku. Hrabal ostal v izbe na 5. poschodí úplne sám. Keď sa primár  vracal späť na kliniku odrazu sa ozvala tupá rana a tri metre pred jeho autom dopadlo telo. Ležalo tvárou k zemi, ruky vzpažené a bolo to spisovateľovo telo. Primár vyskočil z auta a utekal k Hrabalovi. Naložili ho na nosidlá a zaniesli dnu, ale všetky oživovacie pokusy boli márne. Slávny spisovateľ bol na mieste mŕtvy.

Podľa niektorých vypadol z okna, keď kŕmil vtáky.

 

Koršunovova, Ruslana (21) – kazašská supermodelka, tvár časopisov VogueElle. Dňa 28. júna 2008 vyskočila z balkóna svojho bytu nachádzajúceho sa na deviatom poschodí na Water Street na Manhattane. Jej kamarátka, ukrajinská modelka Anastazia Drozdova spáchala v roku 2009 samovraždu za podobných okolností – obe navštevovali sedenia moskovskej organizácie Rose of the World (vytvorenej podľa vzoru organizácie Lifespring). Organizácia mala rozvíjať osobnosť svojich klientov. Jej kontroverzné metódy boli predmetom mnohých súdnych procesov, pretože spôsobovali mentálne poškodenie účastníkov. Priatelia oboch žien pozorovali zmenu ich chovania po tom, ako boli niekoľko mesiacov pod vplyvom tejto organizácie.

Vyskytli sa aj špekulácie, že smrť Koršunovovej bola v skutočnosti vražda spáchaná okruhom osôb nútiacich modelky k prostitúcii. Experti však prípad uzavreli ako samovraždu.

 

Krošinová, Marina (47) – sovietska profesionálna tenistka, ktorá aktívne súťažila v rokoch 1972–1989. Počas svojej kariéry na okruhu WTA vyhrala tri turnaje vo štvorhre, vždy spoločne s krajankou Oľgou Morozovovou.

V roku 1970 si zahrala finále juniorky dvojhry vo Wimbledone a v roku 1971 ju vyhrala. V nasledujúcej sezóne 1972 zvíťazila na amatérskych majstrovstvách Európy v single a to isté zopakovala aj v roku 1977. V rokoch 1973–1975 a 1979 sa stala majsterkou Sovietskeho zväzu v ženskej dvojhre. V 70. rokoch ju na konci roku štyrikrát klasifikovali ako sovietsku jednotku.

Dňa 4. júla 2000 spáchala samovraždu skokom z okna svojho bytu na ôsmom poschodí na Gorkého ulici č. 125 v Kyjeve. Bola namieste mŕtva.

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2132572x
Priemerná čítanosť článkov: 3596x

Autor blogu

Kategórie