Založ si blog

Príručka samovraha – 88. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Udusenie v igelitovom vrecku

 

(V texte sú použité poznámky pod čiarou. Nachádzajú sa na konci textu)

 

Bacharach, Nikki (41) – dcéra skladateľa Burta Bacharacha. Bacharach sa stal majiteľom Oscara za hudbu k filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. K jeho najznámejším hitom patrí pesnička What´s New, Pussycat?, ktorú spieval Tom Jones. Skladateľova dcéra trpela niekoľko rokov Aspergerovým syndrómom. Samovraždu spáchala 4. januára 2007 v noci vo svojom byte v Thousand Oaks v Kalifornii udusením pomocou plastového vrecka a hélia.

 

Crutchley, John Brennan (55) – americký únosca, a násilník prezývaný „Washingtonský vampír“, podozrivý z vraždy viac ako 30 žien a dievčat. Svoje obete zväzoval, injekčnou striekačkou im odoberal krv, aby ju potom vypil. Krv mu mala dodávať silu pravdepodobne aj k ďalšiemu zločinu, ktorým obšťastňoval svoje obete – k znásilneniu. Napriek tomu, že Crutchleymu žiadnu vraždu nikdy nedokázali (súdili ho len za znásilnenie a únos) dňa 30. marca 2002 spáchal vo väzení samovraždu. V cele ho našli mŕtveho s igelitovou taškou na hlave[1].

 

Kosinski, Jerzy (58) – poľsko-americký spisovateľ, dvakrát prezident amerického P.E.N. klubu. Na konci života trpel mnohými chorobami a čelil útokom novinárov, ktorí ho obviňovali z plagiátorstva.

3. mája 1991 spáchal vo svojom byte na Manhattane samovraždu pomocou plastovej nákupnej tašky, ktorú si nasadil na hlavu, omotal a zadusil sa. Nahé telo našla spisovateľova manželka Katherina von Fraunhofer-Kosinski vo vani do polovice naplnenej vodou. Noc pred činom strávil spisovateľ na knižnej akcii v Mestskom dome. Pôsobil veselým dojmom a bol veľmi spoločenský.

 

Plynom

 

Crevel, René (34) – francúzsky surrealistický básnik a spisovateľ. Keď sa 16. júna 1935 dozvedel, že trpí tuberkulózou obličiek, teda chorobou, o ktorej sa domnieval, že je z nej už vyliečený, nasledujúcu noc po užití liekov na spanie spáchal vo svojom byte samovraždu plynom. Na jeho osudné rozhodnutie malo vplyv aj znechutenie nad rozpormi medzi surrealistami a komunistami.

Zanechal len stručný odkaz: „Prosím, spáľte ma! Zhnusenie!“

 

Delp, Bradley E. (55) – americký hudobník najviac známy ako frontman rockovej skupiny Boston. V piatok 9. marca 2007 ho našla jeho snúbenica Pamela Sullivanová v jeho dome na Academy Avenue v Atkinsone, v štáte New Hampshire mŕtveho. Toxikologické vyšetrenie ukázalo, že zomrel na otravu oxidom uhoľnatým. Podľa polície sa spevák zatvoril v kúpeľni, utesnil všetky prístupy, kadiaľ by do miestnosti mohol prúdiť čerstvý vzduch a zapálil dva grily na drevené uhlie[2]. Okrem toho do kúpeľne zaviedol aj hadičku namontovanú na výfukové potrubie svojho auta. Na tričku mal pripnutý lístoček s nápisom: „Som osamelá duša.“ V pracovni zanechal štyri zalepené obálky adresované svojim deťom, bývalej manželke Micki, svojej snúbenici a ďalším adresátom, ktorých úrady nezverejnili.

 

Plath, Sylvia (31) – americká poetka, spisovateľka. Trpela depresiami, ktorých záchvaty boli čoraz častejšie. Koniec nastal, keď zistila, že manžel ju podvádza s poetkou Assiou Wevill.
11. februára 1963 počkala, kým deti popoludní zaspia, otvorila na ich izbe okno, potom v kuchyni utesnila dvere, pustila si plyn a hlavu strčila do plynovej rúry. Mala 31 rokov. Ešte aj dnes sa ozývajú hlasy obviňujúce manžela Teda Hughesa z jej smrti. Ted s oboma deťmi, ktoré mal so Sylviou, krátko žil so svojou milenkou Assiou a splodil s ňou ďalšie dieťa. S Assiou však nevydržali dlho spolu, Ted od nej odišiel. Opustená Assia spáchala v roku 1969 samovraždu podobne ako Sylvia – zjedla plnú tubu práškov na spanie, pustila v kuchyni plyn a potom si ľahla ku spiacej dcérke. Obe ich našli mŕtve.

 

Sexton, Anne (46) – americká poetka, získala Pulitzerovu cenu za poéziu v roku 1967. V jej poézii sa zjavovali témy naznačujúce samovražedné tendencie. Samovraždu spáchala v zatvorenej garáži udusením výfukovými plynmi svojho auta.

 

Švec, Otakar (62) – český sochár. Jeho najznámejšími dielami sú pieskovcová socha Karla IV. v Karlových Varoch, plastiky T. G. Masaryka a monumentálny pomník J. V. Stalina  na Letnej v Prahe.

Otakar Švec bol mimoriadne nadaný sochár a už v 20. rokoch minulého storočia dostal možnosť portrétovať prezidenta Tomáša Garrigue Masaryka. Jeho prvým významným dielom sa stal Sluneční paprsek – Motocyklista, futuristická socha jazdca na motocykli z roku 1924.

Švec, ktorý bol žiakom Josefa Myslbeka a Jaroslava Štursu sa v roku 1949 prihlásil do súťaže na Stalinov pomník. Mal vtedy už 57 rokov a údajne očakával, že dielo takých ozrutných rozmerov komisia neschváli. Megalomanskí ideológovia 50. rokov však boli opantaní vidinou najväčšej sochy sovietskeho vodcu v Európe a Švec súťaž vyhral.

Tým si podpísal ortieľ smrti.

Okrem večných zásahov zo strany mocenského aparátu sa okamžite dostal pod drobnohľad Štátnej bezpečnosti. Sochár si začal budovanú megalomanskú ohavnosť vyčítať, lenže peniaze z honoráru boli silnejším argumentom. Navyše spočiatku podľahol ilúzii spoločenského uznania za toto dielo. Za sochu dostal 2,5 milióna korún, čo bola v tých časoch čiastka načisto nevídaná. Objednávka Stalinovho pomníka bola pochopiteľne zviazaná politickými záujmami, sochár musel ustupovať požiadavkám komunistov, ktorí do prípravy diela nekompetentne zasahovali. Výsmech okolia a priateľov a nátlak papalášov neuniesla Švecova manželka Vlasta Fleková, ktorú trápilo aj to, že sochárovi peniaze pomotali hlavu, začal piť a obháňať ženy. 20. apríla 1954 sochárova o šestnásť rokov mladšia a mimoriadne pekná manželka spáchala samovraždu.

Sochár sa po smrti manželky zrútil. Netrvalo dlho a i on si 3. marca 1955 siahol na život. V kuchyni si pustil plyn. Dvere utesnené zvnútra zrolovanými dekami, uspávacie prášky na stole, vypnutý rozvod elektriky, pustený kohútik plynového sporáku jednoznačne ukazovali na samovraždu. Mŕtveho ho našli až po mesiaci od pravdepodobného času úmrtia. V byte ešte stále unikal plyn a telo našli policajti v štádiu značného rozkladu. Nachádzalo sa na rovnakom gauči v kuchyni neďaleko plynového sporáku, na ktorom pred rokom ležala jeho žena Vlasta, keď rovnakým spôsobom dobrovoľne odišla zo života (prášky na spanie, alkohol a otrava svietiplynom.)

Otakar Švec nemal potomkov a všetok svoj majetok odkázal nevidomým vojnovým veteránom, gesto malo byť poctou aj jeho bratovi, ktorý padol v 1. svetovej vojne. Vo svojom závete napísal:

„Odcházím za svou ženou Vlastou a veškerý svůj majetek odkazuji včetně poslední splátky za pomník Stalinův v Praze osleplým ve válce vojínům. Činím tak po zralé úvaze a přeji si, aby to bylo také vykonáno… Tuto závěť píši beze svědků, abych na sebe neupozornil. Obnos na prostou kremaci vezměte z peněz u mne nalezených, ostatní nechť je zaplaceno z mého zbývajícího konta za pomník Stalinův.“

Krátko po smrti sochárov ateliér zlikvidovali eštebáci, ktorí sa zároveň postarali o to, aby sa na sochára zabudlo. O jeho smrti nevyšiel v tlači ani riadok. Správa o samovražde autora monumentálneho Stalinovho pomníka by sa stala neželanou škvrnou nadchádzajúcej udalosti. Švec totiž spáchal samovraždu tesne predtým, než sochu 1. mája 1955 komunisti slávnostne odhalili.

Socha našťastie špatila Prahu len sedem rokov.

 

Toole,  John Kennedy (31) – americký spisovateľ známy najmä ako autor románu A Confederacy of Dunces, v českom preklade: Spolčení hlupců.

Román dokončil v roku 1967 a ponúkol ho vydavateľstvu Simon and Schuster. Redaktorov však text nezaujal. Toole po odmietnutí knihy prepadol depresii, ktorá vyvrcholila 26. marca 1969. V ten deň spáchal samovraždu pomocou záhradnej hadice pripojenej cez okno na výfuk svojho auta.

Veci nájdené v spisovateľovom automobile naznačovali, že Toole sa nachádzal na veľkom cestovateľskom výlete. Prešiel Kaliforniou, kde navštívil sídlo rodiny Hearstovcov, potom zavítal do mesta Milledgeville v štáte Georgia. Tu sa s najväčšou pravdepodobnosťou pokúsil navštíviť farmu Andalusia, domov zosnulej spisovateľky Flannery O’Connorovej, hoci jej dom nebol prístupný verejnosti. Počas tejto cesty krížom cez Spojené štáty sa zastavil pred mestom Biloxi v štáte Mississippi a tu spáchal samovraždu. Policajti, ktorí ho našli, uviedli, že jeho tvár nejavila známky utrpenia. Obálka objavená v aute bola adresovaná „mojim rodičom“.

 

[1] Ďalší argument pre ekologických aktivistov usilujúcich sa zákaz takýchto tašiek!

[2] Zvláštna záľuba grilovať steaky v kúpeľni…

Ach to zlé, zlé Russko. ..

27.03.2024

Smeru a aj prezidentskému kandidátovi Pellegrinimu opozícia a médiá vyčítajú, že sú vraj proruskí. Nuž na úvod si povedzme, že vo svete vždy jestvovali, jestvujú a asi aj budú jestvovať veľmoci. A tie vždy mali svoje veľmocenské záujmy. Menšie štáty sa im niekedy viac, inokedy menej podriaďujú. Ako som už napísal v jednom z predchádzajúcich článkov – [...]

Slovakia first, či last?

25.03.2024

Admin bez vysvetlenia zrušil tento môj príspevok, tak ho dávam znovu… Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku [...]

Slovakia first, či last?

24.03.2024

Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota na Hviezdoslavovom námestí v roku 2014 vybrali za prezidenta proamerického A. Kisku (momentálne zatiaľ neprávoplatne odsúdeného), Ak nám marketingové agentúry a ľudia spoza plota v roku 2019 vybrali za prezidentku proamerickú porušovateľku Ústavy Z. Čaputovú a napriek tomu veľké množstvo ľudí v roku 2024 aj do tretice [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 587
Celková čítanosť: 2100430x
Priemerná čítanosť článkov: 3578x

Autor blogu

Kategórie