Založ si blog

Každý jeden sa musí rozhodnúť!

Keď v januári tohto roka v rámci predvolebnej kampane bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), dal vylepiť billboardy so sloganom „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“, druhý prezidentský kandidát, a dnes, žiaľ, už  aj prezident ČR na to zareagoval:

„Strašenie vojnou a mobilizáciou považujem za zbabelosť a zneužívanie strachu.“

Keď Smer zorganizoval 26. januára 2022 protest proti vojne, zdražovaniu a za predčasné voľby, Robert Fico spolu s kolegami mávali pred prezidentským palácom s balónmi v podobe bielych holubíc na znak mieru. Vtedy Blaha vyhlásil, že Slovensku reálne hrozí mobilizácia.

Nato NAKA okamžite potvrdila, že v súvislosti s verejne šírenými informáciami o mobilizácii už začala preverovať podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy.

Uplynul polrok, teda presne ten čas, o ktorom sa humorne zvykne tvrdiť, že to je jediný rozdiel medzi hoaxom a pravdou a 8. júna sa bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen vyjadril, že nevylučuje možnosť, že by niektoré krajiny NATO mohli samostatne vyslať na Ukrajinu svoje pozemné sily, pričom myslel na tzv. koalíciu ochotných, teda východné krídlo NATO pozostávajúce najmä z výrazne nabudeného Poľska, ale aj z Česka, Slovenska, Rumunska a pobaltských štátov.

Niekto môže namietnuť – veď Rasmussen už o ničom nerozhoduje. To je možno pravda, ale tento človek splnil veľmi dôležitú úlohu tzv. pokusného balónika. Bol prvým, kto oficiálne vyhlásil, že východné krídlo NATO by sa svojou živou silou mohlo zapojiť do vojny proti Rusku!

A skúška pokusným balónikom dopadla úspešne!

Nijaké väčšie protesty som nezaznamenal u nás, v Česku, ani v ostatných dotknutých krajinách. Od vládnucich politikov som to ani nečakal, ale desí ma spánok obyvateľov dotknutých krajín. Akosi si stále nepripúšťajú realitu a možné východiská situácie. A ak si ľudia stále neuvedomujú vážnosť situácie, treba im pripomenúť výrok pruského generála a uznávaného vojenského teoretika Carla von Clausewitza, autora klasického diela O vojne, ktorý povedal:

„Strávil som veľa času štúdiom dejín vojny a vždy som videl to isté. Súčasníci si predstavovali vojnu niekedy v neistej budúcnosti, kým vojna bola už za dverami!“

Treba si uvedomiť, že vojna týkajúca sa aj nás je naozaj za dverami!

Treba si uvedomiť, že mier sa dá nastoliť len rokovaniami! Treba si uvedomiť, že ďalšie dodávanie zbraní a eskalácia konfliktu k mieru nevedú!

Treba si uvedomiť, že v nadchádzajúcich voľbách nepôjde o nič iné, len o to, či si zvolíme cestu vojny alebo cestu mieru!

Po veľkolepom sneme strany Hlas, na ktorom sa Pellegrini prihlásil k ďalšiemu dodávaniu zbraní na Ukrajinu a v podpore Ukrajiny v boji „do posledného chlapa“ je jasné komu treba odovzdať hlas. Treba zabudnúť na všetko, čo sme komu v minulosti azda aj mohli vyčítať, pretože to kľúčové, čo rozhoduje o našom spokojnom živote je otázka vojny a mieru. Pri volebných urnách treba mať odvahu a rozvahu. Pretože, ako povedal už spomínaný generál Carl von Clausewitz:

„Sú chvíle, keď najväčšou odvahou je najväčšia múdrosť!“

Slavín 24. 2. 2023

Správa o ceste do Ruska – 10/10

20.07.2024

Keďže sme dnešný deň strávili oddelene a kľúč od ubytovania sme mali len jeden, dohodli sme sa, že sa večer stretneme v pouličnej reštaurácii oproti nášmu ubytovaniu. Prišiel som prvý, Ľubka tam ešte nebola. Objednal som si pivo a pozoroval traktor s cisternou a chlapa s wapkou, ktorý umýval tlakom vody chodník a okraje cesty. Nie som si celkom istý zmyslom tohto [...]

Správa o ceste do Ruska – 9/10

19.07.2024

Na druhý deň sme sa s Ľubkou rozdelili. Ja som chcel vidieť námorné múzeum v Kronštadte, ona skôr obchody. Najskôr sme však zašli na spoločné raňajky do sympatickej „raňajkárne“. Výber pečív, koláčov, zákuskov a nápojov tu bol veľmi bohatý. Lúskali sme nápisy v azbuke na vývesnej tabuli a viacerým ruským názvom sme nerozumeli. Ochotná predavačka sa nám [...]

Správa o ceste do Ruska – 8/10

17.07.2024

Dnes som dal Ľubke na výber, buď návšteva letnej rezidencie ruských imperátorov v Carskom sele, kde v Katarínskom paláci sa nachádza známa Jantarová komnata alebo návšteva honosnej rezidencie ruských cárov na brehu Fínskeho zálivu Peterhof. Obe lokality sú už trochu vzdialenejšie (cca 30 km) z centra Petrohradu a okrem mestskej dopravy treba použiť aj maršrutku. Ľuba [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 613
Celková čítanosť: 2215022x
Priemerná čítanosť článkov: 3613x

Autor blogu

Kategórie