Založ si blog

Každý jeden sa musí rozhodnúť!

Keď v januári tohto roka v rámci predvolebnej kampane bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), dal vylepiť billboardy so sloganom „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“, druhý prezidentský kandidát, a dnes, žiaľ, už  aj prezident ČR na to zareagoval:

„Strašenie vojnou a mobilizáciou považujem za zbabelosť a zneužívanie strachu.“

Keď Smer zorganizoval 26. januára 2022 protest proti vojne, zdražovaniu a za predčasné voľby, Robert Fico spolu s kolegami mávali pred prezidentským palácom s balónmi v podobe bielych holubíc na znak mieru. Vtedy Blaha vyhlásil, že Slovensku reálne hrozí mobilizácia.

Nato NAKA okamžite potvrdila, že v súvislosti s verejne šírenými informáciami o mobilizácii už začala preverovať podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy.

Uplynul polrok, teda presne ten čas, o ktorom sa humorne zvykne tvrdiť, že to je jediný rozdiel medzi hoaxom a pravdou a 8. júna sa bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen vyjadril, že nevylučuje možnosť, že by niektoré krajiny NATO mohli samostatne vyslať na Ukrajinu svoje pozemné sily, pričom myslel na tzv. koalíciu ochotných, teda východné krídlo NATO pozostávajúce najmä z výrazne nabudeného Poľska, ale aj z Česka, Slovenska, Rumunska a pobaltských štátov.

Niekto môže namietnuť – veď Rasmussen už o ničom nerozhoduje. To je možno pravda, ale tento človek splnil veľmi dôležitú úlohu tzv. pokusného balónika. Bol prvým, kto oficiálne vyhlásil, že východné krídlo NATO by sa svojou živou silou mohlo zapojiť do vojny proti Rusku!

A skúška pokusným balónikom dopadla úspešne!

Nijaké väčšie protesty som nezaznamenal u nás, v Česku, ani v ostatných dotknutých krajinách. Od vládnucich politikov som to ani nečakal, ale desí ma spánok obyvateľov dotknutých krajín. Akosi si stále nepripúšťajú realitu a možné východiská situácie. A ak si ľudia stále neuvedomujú vážnosť situácie, treba im pripomenúť výrok pruského generála a uznávaného vojenského teoretika Carla von Clausewitza, autora klasického diela O vojne, ktorý povedal:

„Strávil som veľa času štúdiom dejín vojny a vždy som videl to isté. Súčasníci si predstavovali vojnu niekedy v neistej budúcnosti, kým vojna bola už za dverami!“

Treba si uvedomiť, že vojna týkajúca sa aj nás je naozaj za dverami!

Treba si uvedomiť, že mier sa dá nastoliť len rokovaniami! Treba si uvedomiť, že ďalšie dodávanie zbraní a eskalácia konfliktu k mieru nevedú!

Treba si uvedomiť, že v nadchádzajúcich voľbách nepôjde o nič iné, len o to, či si zvolíme cestu vojny alebo cestu mieru!

Po veľkolepom sneme strany Hlas, na ktorom sa Pellegrini prihlásil k ďalšiemu dodávaniu zbraní na Ukrajinu a v podpore Ukrajiny v boji „do posledného chlapa“ je jasné komu treba odovzdať hlas. Treba zabudnúť na všetko, čo sme komu v minulosti azda aj mohli vyčítať, pretože to kľúčové, čo rozhoduje o našom spokojnom živote je otázka vojny a mieru. Pri volebných urnách treba mať odvahu a rozvahu. Pretože, ako povedal už spomínaný generál Carl von Clausewitz:

„Sú chvíle, keď najväčšou odvahou je najväčšia múdrosť!“

Slavín 24. 2. 2023

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2131882x
Priemerná čítanosť článkov: 3595x

Autor blogu

Kategórie