Založ si blog

Ako to bolo včera pred DPOH

Bol som sa pozrieť na protest Matice slovenskej pred divadlom DPOH. Išiel som tam na bicykli, takže som musel ostať trochu na okraji diania. S bicyklom pretláčať sa do stredu zhromaždenia je oštara.

Matica slovenská svoje zhromaždenie ohlásila, tak ako to ukladá zákon. To znamená, že na tom istom mieste sa nesmie konať a ani sa nesmie povoliť nijaké iné zhromaždenie.

Zrazu došli dvaja mladíci s bicyklom, na ktorom mali reprosústavu. Myslím, že išlo o tých ľudí, ktorí pri cykloakciách večerného bicyklovania po Bratislave jazdia pred peletónom a púšťajú hudbu. Tentoraz mali so sebou dúhovú zástavu a v momente, keď míting Matice slovenskej začal slovenskou hymnou, spustili svoj reproduktor, z ktorého hlasno zneli akési vtipy o fašistoch v podaní Jana Wericha.

Ich reprosústava bola, žiaľ, omnoho výkonnejšia, ako súprava matičiarska. Evidentne tým narúšali pokojný priebeh ohláseného a povoleného zhromaždenia. Nehovoriac o tom, že pri štátnej hymne má každý vychovaný človek ostať stáť v pozore a sňať z hlavy pokrývku. Táto drzosť mladých progresivistov (a vlastne opäť aj neúcta k slovenským symbolom, akým je aj hymna) pochopiteľne vyvolala nevôľu prítomných účastníkov zhromaždenia, ktoré bolo zvolané okrem iného, práve aj pre znevažovanie, či upozaďovanie slovenských symbolov. Čiže – jasná provokácia!

Niektorí zhromaždení začali protestovať a žiadať, aby mladíci s reproduktorom odišli. Oni však reagovali s nechutnou mierou arogancie a odísť odmietali. Všade naokolo boli policajti, mestskí aj štátni, ale tí sa k činu nemali, hoci evidentne išlo o provokáciu. Keď ľudia videli nečinnosť polície, začali vytláčať mladíkov s reproduktorom a niektorí sa snažili vytrhnúť im káble zo zvukového zariadenia. Pri tom došlo aj k sácačke, ktorá vyvrcholila tým, že mladý progresivista vyťal dve facky akémusi sedemdesiatnikovi, že ten až spadol na zem.  Policajti opäť nijako nezakročili. Proti nehoráznemu rušeniu ohlásenej akcie prišiel k policajtom protestovať aj bývalý premiér SR a právnik Ján Čarnogurský a policajti  na neho takmer použili násilie – pretláčali sa hruďami… To ešte viac pobúrilo ľudí. Až do takej miery, že policajti napokon predsa len a liknavo museli progresivistov s reprákom odviesť do bočnej uličky.

Vzhľadom na liknavosť policajného zásahu voči narušiteľom zhromaždenia, človeku nevdojak napadne myšlienka, či uniformované zložky nemali inštrukciu nezasahovať s cieľom vyprovokovať násilnú reakciu zo strany matičiarov, aby túto následne mohli bohato zúčastnené média široko rozmazávať a označiť za tých zlých, agresívnych práve účastníkov ohláseného zhromaždenia.

O tom, že celé podujatie, nebyť progresivistických provokatérov mohlo prebehnúť pokojne svedčí skutočnosť, že uprostred davu matičiarov stála osamotená mladá žena s krátkymi vlasmi a nad hlavou držala kartón s nápisom: „Stojím za DPOH, stojím za kultúrou.“ Hoci bola z opačného názorového tábora, nikto ju nenapádal, ľudia s ňou len diskutovali a aj to veľmi pokojne bez zvýšených hlasov.

Až po návrate domov som videl video, že nešlo len o jedno ojedinelé napadnutie muža dôchodkového veku. Už identifikovaný násilník Róbert Mihály inzultoval staršieho pokojného muža pred divadlom DPOH pravdepodobne ešte aj pred začiatkom podujatia (súdiac podľa množstva ľudí pred divadlom).

Dvojica s reprosústavou však nebola jediná, ktorá prišla provokovať na ohlásené podujatie. Progresivistov s dúhovými a ukrajinskými zástavami vykrikujúcich vulgarizmy tam bolo viacero. Až po cca dvadsiatich minútach od začiatku mítingu ich policajti predsa len trochu vytlačili a oddelili kordónom. Podujatie sa už skončilo pokojne a kultivovane (aj vzhľadom na prednesené prejavy).

P.S.

Cestou domov som ešte išiel do Petržalky. Na bicykli. Po Štúrovej ulici. Tá bola do polovice zaprataná stojacimi, alebo len pomaly sa pohybujúcimi autami. To tam nikdy nebývalo! Príčinu som zistil, keď som prišiel na Šafárikovo námestie – kam až oko dohliadlo (smerom na Dostojevského rad aj smerom na Vajanského nábrežie) kolóna stojacich áut! Ide o očakávaný dôsledok nedomysleného rozhodnutia progresivistického primátora Valla prebudovať nábrežie pre cyklistov, ktorí tam nie sú. (mimochodom, dostávajú sa ku mne chýry, že sa chystá protest bratislavských motoristov, možno už tento pondelok. Ak nejaký bude, určite sa ho zúčastním hoci sám som cyklista, ktorý tohto roku najazdil už vyše 2 000 km na bicykli)

 

Moje videá spred DPOH:

 

https://www.youtube.com/watch?v=8-cnWU6CFnQ

 

https://www.youtube.com/watch?v=DYyXdL2CgKY

 

https://www.youtube.com/watch?v=KzGVQxHusTA

 

https://www.youtube.com/watch?v=eSThwNWbZm0

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

parlament, fico

Fico sa zúčastní na mierovom summite. Eštok: Ukrajina potrebuje nepretržitú podporu

03.05.2024 14:14, aktualizované: 14:32

Rusko sa na mierovom summite nezúčastní.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2132740x
Priemerná čítanosť článkov: 3597x

Autor blogu

Kategórie