Založ si blog

Z Amritsaru do Péšávaru – 4. časť

Zo Zlatého chrámu sa presúvame k Jallianwala Bagh (Pomník mučeníkov). Ide o pamätník národného významu nachádzajúci sa v historickej záhrade zachovanej na pamiatku tých, ktorí boli zabití pri masakre v Jallianwala Bagh.

Strom v záhrade Jallianwala Bagh

Masaker sa udial 13. apríla 1919, teda v časoch, keď Indiu ovládali Briti. Na ten deň pripadol jeden z najväčších indických sviatkov Baisakhi a plukovník britskej Indickej armády Reginald Dyer dal vzhľadom na spoločenskú a politickú situáciu za pomoci bubnov a mestských hlásnikov na devätnástich miestach v meste a v jeho okolí vyhlásiť stanné právo. V rámci neho zakázal opustiť mesto bez povolenia, zakázal zhromaždenia viac ako štyroch ľudí a zároveň oznámil, že každého človeka, ktorý sa bude pohybovať po uliciach po dvadsiatej hodine zastrelia.

Tento oznam hlásnici rozširovali v čase veľkého hluku a tepla, navyše minuli kľúčové miesta, takže informácia sa po meste veľmi nerozšírila. Plukovníka Dyera následne o 12,40 hod. informovali, že v Jallianwala Bagh sa bude konať politické zhromaždenie. V čase, keď tam dorazili Dyerove vojská, v záhrade sa nachádzalo okolo 20 000 ľudí, išlo o zmes rečníkov, mužov, žien a detí vrátane hinduistov, sikhov, moslimov aj kresťanov. Mnohí z nich prišli z vidieka a o vyhlásenom stannom práve nič nevedeli.  Dyer nariadil svojim jednotkám, aby začali strieľať do davu. Vypálených bolo približne 1 650 nábojov, ktoré zabili či zranili množstvo ľudí.

Jallianwala Bagh je verejne prístupná záhrada s rozlohou asi 28 000 metrov štvorcových, ohraničená múrom s piatimi úzkymi vchodmi, čiže nešťastníci nemali veľmi kam pred streľbou ujsť. Kanonáda trvala asi desať minút a smerovala k nezahradeným východom, ktorými sa civilisti pokúšali uniknúť. Množstvo ľudí v hrôze naskákalo do studne nachádzajúcej sa v záhrade. Podľa britských údajov bolo zabitých 379 ľudí a okolo 1200 zranených. Indické zdroje uvádzajú vyše tisíc zabitých. Brutalita britskej armády ohromila celú Indiu a spôsobila v indickej verejnosti stratu viery voči zámerom Spojeného kráľovstva. Nasledovalo liknavé a nedostatočné vyšetrovanie incidentu. Indov naštvalo aj ocenenie, ktoré za svoj čin dostal plukovník Dyer od britskej Snemovne lordov. Sám Reginald Dyer, ktorý velil zásahu, neskôr vyhlásil, že streľba „nemala za účel rozohnať ľudí, ale potrestať Indov za neposlušnosť.“
Celá udalosť zosilnila hnev más. Presvedčila aj Mahátma Gándhího o potrebe bojovať za nezávislosť a viedla k vzniku Indického hnutia za nezávislosť.

pamätník Jallianwala Bagh

pamätník Jallianwala Bagh

Múr budovy v Jallianwala Bagh , v ktorom zostali dodnes zachované otvory po streľbe

Jediná úzka ulička, ktorou mohli ľudia utekať pred streľbou

pamätník Jallianwala Bagh

V parku Jallianwala Bagh

Za amritsarský masaker sa otvorene neospravedlnil bývalý britský premiér David Cameron počas svojej návštevy Indie v roku 2013. Britská kráľovná Alžbeta II. položila v roku 1997 na mieste tragédie veniec, ale jej manžel, princ Philip vyvolal pohoršenie, keď vyhlásil, že indické odhady počtu obetí sú „veľmi prehnané“.

Až na sté výročie masakry, 13. apríla 2019, britský vysoký komisár pre Indiu Dominic Asquith položil veniec k pamätníku amritsarského masakru a označil tieto udalosti za „hanebné“. Zopakoval tak slová, ktoré pred niekoľkými dňami vyslovila premiérka Theresa Mayová v britskom parlamente:

„Hlboko ľutujeme, čo sa stalo, ako aj spôsobené utrpenie.“

Išlo o jeden z najhorších zločinov koloniálnej vlády Británie, za ktorý sa Londýn dovtedy ešte plne neospravedlnil.

Dnes sa v areáli s rozlohou 7 akrov (28 000 m2) nachádza múzeum, galéria a niekoľko pamätných objektov. Spravuje ho Jallianwala Bagh National Memorial Trust. Areál bol zrekonštruovaný v rokoch 2019 až 2021.

 

Päť minút chôdze od smutne presláveného Jallianwala Bagh stojí na kruhovom objazde, mieste stretávania sa hlavných amritsarských ulíc, jazdecká socha maharadžu Ramdžít Singha, prezývaného aj Lev z Pandžábu. Bol to sikhský bojovník, zakladateľ a prvý vládca Sikhskej ríše.

Pamätník maharadžu Ramdžít Singha

Pamätník maharadžu Ramdžít Singha

Pred odchodom na indicko-pakistanskú hranicu si ešte dávame vo vychytenej reštike obed. Poriadna porcia jedla s názvom Deluxe Thali s plackami a zeleninovou oblohou stála 290 rupií (cca 3,25 eura)! Ak by sa vám čakanie na jedlo zdalo pridlhé, prinesú vám zábavku na skrátenie dlhej chvíle – jednoduché drevené hlavolamy, ktoré treba zložiť to požadovaného tvaru. Vyriešenie hlavolamu netrvá dlho, ale platí to aj pre čakanie na jedlo.

 

Hlavolam v reštike

Hlavolam v reštike

Hlavolam v reštike

Na ulici predávaná sladká pochúťka v alobalovom tanieriku.

Budhistický chrám so svastikou v Amritsare

Svastika v Amritsare

Svastika v Amritsare

Amritsar

Amritsar

Amritsar

Amritsar

Amritsar

Amritsar

Amritsar

Elektroinštalácia v Amritsare

Amritsar

jedna z amritsarských uličiek

Zdroj fotografií: autor textu

(všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2128752x
Priemerná čítanosť článkov: 3590x

Autor blogu

Kategórie