Založ si blog

Ačohentizmus a dvojakometrizmus

Tak sa nám tu rozmohol taký nešvár… ačohentizmus. Ačohentizmus je charakterizovaný ako spôsob diskutéra nezvládajúceho argumentovať, odkloniť pozornosť na niečo iné. Hovorí sa, že je to nástroj lenivého diskutéra. Možno by však bolo lepšie povedať, že ide o nástroj nedostatočne argumentačne fundovaného diskutéra.

Klasickým a teraz aktuálnym príkladom je, keď teraz niekto rieši problematiku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine a ačohentista povie: a čo Amíci v Iraku?

Ačohentizmus sa v sporoch používa na získanie prevahy tak, že na obvinenie reaguje odbočením k nejakej inej poburujúcej zlej veci, aj keď tá s pôvodným obvinením nesúvisí: „No dobre, a čo hento?“

Americký muzikant Brett McCracken tvrdí, „že v skutočnosti môžeme kritizovať aj ruskú vojenskú operáciu aj počínanie Amíkov v Iraku. Je však rozdiel medzi tým, keď pripustíme nebezpečenstvá oboch a budeme poukazovať na obe, a tým, keď použijeme jedno na zľahčovanie závažnosti druhého. Schopnosť všímať si problémy na všetkých stranách je múdrosťou.“ (výrok je mierne upravený bez straty jeho zmyslu a výpovednej hodnoty)

Brett McCracken hovorí, že ačohentizmus je prejavom hlúposti.

Ja dodávam, že len keď diskutujeme o nebezpečenstvách jednej aj druhej vojenskej akcie môžeme sa v poctivej diskusii dobrať aj ich k ich príčinám. A to je pre pochopenie vzniku problému podstatné!

Popri už všeobecne zavedenom termíne ačohentizmus by sme mali začať používať aj nový termín dvojakometrizmus. Na prvý pohľad ide o tú istú problematiku, len s iným názvom. Nie je to však tak! Ačohentizmus hovorí „a oni zas urobili toto“, a pritom príčiny vzniku oboch udalosti sú úplne odlišné, ale dvojakometrizmus hovorí „oni aj tamtí urobili to isté, ale jedno mainstream/politici posudzujú inak, ako to druhé.“

Typickým a aktuálnym príkladom dvojakometrizmu je terajšia odveta amerických jednotiek na území Iraku a Sýrie. Američania, v momente keď niekto zaútočí na americkú základňu, ktorá nie je na území Spojených štátov, ale v Jordánsku a zomrú tam traja ľudia, majú právo zaútočiť na územie cudzích krajín? To nie je problém útočiť na Irak a na Sýriu a zabiť tam vyše tridsať ľudí? Argument, že išlo o cielený americký útok na príslušníkov nejakých milícií neobstojí, pretože zároveň išlo o útok na zvrchované územie cudzieho nezávislého štátu! Americké tvrdenie, že nedošlo k úmrtiam civilných osôb výrazne spochybňujú úlomky rakiet viditeľné v civilných štvrtiach. A navyše, prečo by sme im mali veriť? Koľkokrát nám už Američania klamali!?

Ak ukrajinských občanov ruskej národnosti osem rokov masakrovala armáda vlastnej vlády (ak nechcem napísať azovci a podobne sebranky), tak Rusi nemajú právo zakročiť na obranu svojich? Majú ho len Američania?

Ak majú právo jedni, tak aj druhí! Alebo naopak – majú právo obaja alebo nikto?

V tomto prípade, keďže príčiny sú rovnaké, ide o nehorázny dvojakometrizmus a nie o ačohentizmus.

Ačohentizmus je znakom diskutérskej hlúposti a lenivosti, dvojakometrizmus, resp. jeho odhaľovanie je znakom osvietenosti.

 

Úvaha o mieri

15.06.2024

Pred pár rokmi som čítal seriózny článok o tom, ako akísi vedci zisťovali, ktorý spôsob defekácie je najlepší – čupiačky alebo posediačky. Neviem, či to boli americkí vedci, lebo tí zistili aj to, že koho v noci svrbí riť, tomu ráno smrdia prsty… Pre náš účel nie je dôležité akej národnosti boli vedci, ktorí to zisťovali. Podstatné je, čo zistili. A [...]

Porušovanie volebného zákona? Z čej strany?

11.06.2024

V rôznych druhoch volieb som sa doteraz zúčastnil práce v okrskovej volebnej komisii asi desaťkrát. Vždy to bolo v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Nikdy som však nemusel ísť za voličmi z prenosnou urnou. Až v týchto eurovoľbách to vyšlo na mňa. Okrem viacerých súkromných bytov som navštívil aj dve zariadenia pre seniorov, či lepšie povedané – domovy [...]

Voľby a hlavné mesto

10.06.2024

Tak, ako v prezidentských voľbách aj v eurovoľbách som bol v okrskovej volebnej komisii v bratislavskom Starom Meste. Výsledky hlasovania v tomto okrsku v oboch prípadoch boli pre človeka môjho zmýšľania mierne deprimujúce. V prezidentských voľbách, čo bola vlastne konfrontácia koalície a opozície, získal v „mojom“ okrsku P. Pellegrini približne 20 percent hlasov a I. [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

V českom vojenskom priestore explodovala munícia, na mieste sú zranení

17.06.2024 12:33

K explózii došlo vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá neďaleko Olomouca.

koronavírus nemocnica čína wuchan lekári doktor pacient

Japonsko hlási rekordný nárast smrteľnej bakteriálnej infekcie. Experti nevedia zistiť príčinu epidémie

17.06.2024 12:23

Odborníci zatiaľ nedokázali zistiť, čo je príčinou stúpajúceho počtu prípadov.

Forró, Pellegrini

Pellegrini oslovil lídra Maďarskej aliancie Krisztiána Forróa. V paláci má vzniknúť nový poradcovský tím

17.06.2024 12:15

Nový prezident uviedol, že chce zostaviť nový poradcovský tím pre národnostné menšiny. Maďarská aliancia pre Pravdu potvrdila, že Pellegrini oslovil lídra strany Krisztiána Forróa.

Generálna prokuratúra

V minulom roku narástol počet obžalovaných mladistvých aj mladistvých recidivistov

17.06.2024 11:37

Po ôsmich rokoch vyznačujúcich sa trendom poklesu trestných stíhaní mladistvých v roku 2023 generálna prokuratúra zaznamenala jej nárast o 4 percentá.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 603
Celková čítanosť: 2174819x
Priemerná čítanosť článkov: 3607x

Autor blogu

Kategórie