Založ si blog

Vietnam slovom aj obrazom – 13. časť

Na najzápadnejšom okraji ostrova som objavil úžasnú dedinku, ktorej názov však na žiadnej mape, či geografickej aplikácii neviem dopátrať. Viem akurát povedať, že ňou preteká vodný kanál Cãu Phu Long a hlavná ulica obce sa nazýva v mapách Há Sen. Na vodnom kanáli je učupený malý, ale malebný rybársky prístav, v jeho najtesnejšej blízkosti pozoruhodný trh. Dedinka ešte nie je postihnutá turizmom a mal som pocit, že aj miestni sa na mňa pozerali dosť prekvapene – v duchu: čo mu šibe? Čo tu hľadá? Prečo opustil všetky tie vychytávky v Cát Bà?

Nuž nešibalo mi, a bol som rád, že som dedinku objavil. Nadšene som o nej po návrate porozprával ostatným v našej partii a na druhý či tretí deň sem zamierili aj oni a potvrdili moje pocity. Dedinka sa nachádza neďaleko vysokých betónových stožiarov lanovky spájajúcej ostrov Cát Bà s pevninou, s mestečkom Cát Hai, ktoré je vlastne predmestím Hai Phòngu.

Lanovku s názvom Sun World Vietnamci označujú za najmodernejšiu lanovku na svete. Do prevádzky bola uvedená 6. júna 2020. Trasa trojlanovej lanovky má celkovú dĺžku 3 955 metrov, kapacitu až 4 500 pasažierov za hodinu. Na lane je zavesených 60 kabínok, do každej z nich sa zmestí 30 ľudí. Najvyšší z betónových stĺpov meria 214,8 metra a je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najvyššia veža lanovky. Cestovné stojí 200 000 vietnamských dongov, čo je okolo 8 eur.

Sprievodca cestovky to síce nepriznal, ale z jeho reakcií bolo zrejmé, že o existencii lanovky a ani onej malebnej osady nič netuší, hoci ostrov ako zástupca cestovnej kancelárie navštívil už viackrát.

Lanovka Sun World

Lanovka Sun World

Lanovka Sun World

Lanovka Sun World

Lanovka Sun World

Lanovka Sun World

Náš sprievodca nás však zaviedol do národného parku Vườn quốc gia Cát Bà nachádzajúceho sa v strede ostrova, kde sme mali vidieť endemické opice hulmany zlatohlavé (bielohlavé). To sa nepodarilo, opice majú predsa rozum a nebudú sa zdržiavať zo všetkých ostrovných lesov práve na tom mieste, kde na prechádzkovom okruhu v tvare osmičky, končiacom pri vyhliadkovej veži lomozia desiatky turistov.

Národný park Vườn quốc gia Cát Bà

Národný park Vườn quốc gia Cát Bà

Národný park Vườn quốc gia Cát Bà

Národný park Vườn quốc gia Cát Bà

Národný park Vườn quốc gia Cát Bà

Národný park Vườn quốc gia Cát Bà

Národný park Vườn quốc gia Cát Bà

Navštívili sme aj dve jaskyne.  Tá prvá – Hang Trung Trang nebola ničím výnimočná, ale tá druhá – Han Quan Y bola upravená na pamätník vietnamskej vojny. Pôvodne to bola jaskynná vojenská nemocnica. Vybudovali ju v rokoch 1963 – 1965. Nemocnica zohrala významnú rolu vo vojne so Spojenými štátmi. Dnes si tu možno prezrieť nemocničné izby, operačnú sálu, miestne kino a veliteľskú zasadačku.

Jaskyňa sa nachádza 13 kilometrov od mesta Cát Bà.

V minulosti sa volala po Hung Sonovi, ktorý bol generálom dynastie Tran. Ten sa zapojil sa do bitky na historickej rieke Bach Dang a jaskyňu objavil.

Od roku 1963 do roku 1965, keď americká armáda bombardovala Severný Vietnam vojnovými loďami a lietadlami, jaskyňa slúžila ako vojenská nemocnica. Bolo to miesto, kde sa liečili zranení a chorí vojaci a slúžila aj ako bezpečný úkryt pre miestnych obyvateľov pred americkým bombardovaním a zhadzovaním napalmu. Návšteva jaskyne vám pomôže pochopiť, čo vojna pre Vietnamcov skutočne znamenala, a viac si vážiť život. Nemocničná jaskyňa prestala fungovať v roku 1975, keď sa vojna vo Vietname skončila.

Jaskyňa Han Quan Y

Jaskyňa Han Quan Y

Jaskyňa Han Quan Y

Jaskyňa Han Quan Y

Jaskyňa Han Quan Y

Jaskyňa Han Quan Y

Jaskyňa Han Quan Y

Jaskyňa Han Quan Y

Jaskyňa Han Quan Y

V posledných rokoch sa stala obľúbenou atrakciou pre turistov, ktorí chcú spoznávať historické a architektonické hodnoty jaskyne. V jaskyni pozostávajúcej zo sedimentov tvorených pobrežnými vápencovými horami je viacero stalaktitov. Pri budovaní nemocnice sa použilo pomerne dosť betónu. Nemocnica vznikla prepojením dvoch jaskýň s dĺžkou každej približne 200 metrov. Má dva východy či vchody – západný a východný.  Zóna v strede jaskyne obsahuje tri samostatné poschodia so 17 miestnosťami, kinosálou a obslužnými miestnosťami. Prvé poschodie tvorí 14 obslužných miestností ako sú operačné sály, čakárne a liečebne. Na druhom poschodí je kinosála a čosi ako posilňovňa. Na treťom poschodí sa nachádza uvítacia hala, strážna miestnosť a miestnosť pre slúžiaci personál a dôstojníkov.

Jaskyňa spĺňala počas vojny funkciu dobre vybavenej vojenskej nemocnice, ktorá bola dostatočne veľká na to, aby slúžila stovkám pacientov. Bola inteligentne vybudovaná s dvomi priechodmi z prvého poschodia do druhého a tretieho poschodia, ktoré boli veľmi úzke, aby sťažovali prípadné útočné zámery nepriateľa.

 

(Všetky fotografie sa po kliknutí na ne zväčšia)

Zdroj fotografií: autor textu

 

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

prezidentske volby Ivan Korčok postava

Korčok podporí v eurovoľbách PS, KDH, SaS a Demokratov

30.04.2024 13:14

Vyzvať chce najmä na podporu žien na kandidátnych listinách týchto strán.

Británia Londýn Hainault útok meč zranení

Muž s mečom útočil na ľudí na predmestí Londýna

30.04.2024 12:52

Podľa polície incident zrejme nesúvisí s terorizmom.

lukáš machala

Je podložené, že Zem je guľatá? Boli ste vo vesmíre? Machala chce dať vo verejnoprávnom médiu priestor aj konšpirátorom

30.04.2024 12:37

Machala sa stal známym ako poradca bývalého predsedu NR SR Andreja Danka. Už vtedy bol šíriteľom konšpiračných teórií.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Pamätný deň vstupu do EÚ je 1. mája, slovenský pas patrí k najsilnejším

30.04.2024 12:19

Už je to 13 rokov, čo si pripomíname okrem Sviatku práce aj Deň pristúpenia Slovenskej republiky k Európskej únii.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2130777x
Priemerná čítanosť článkov: 3593x

Autor blogu

Kategórie