Založ si blog

Príručka samovraha – 53. časť

Prehľad známych osobností,

ktoré ukončili svoj život samovraždou

 

Obesenie

 

Svoboda, Adam (41) – český hokejový brankár. Mimo vlasti pôsobil na klubovej úrovni v Rusku, Nemecku, Švédsku a Kazachstane. V reprezentácii zohral 32 zápasov. Stal sa majstrom sveta vo Viedni a strieborným medailistom z Rigy.

12. januára 2019 Svoboda v protismere so svojim volvom narazil do felície. Slávny gólman nadýchal 1,8 promile a aj s vodičom druhého auta skončil v nemocnici.

Vedenie klubu HC Dynamo Pardubice po tejto udalosti s okamžitou platnosťou odvolalo Svobodu z funkcie trénera brankárov A tímu. Skončil aj ako manažér českej hokejovej reprezentácie do 18 rokov.

S kariérnymi následkami dopravnej nehody sa nedokázal vyrovnať. Dňa 7. mája 2019 spáchal samovraždu obesením vo svojom byte. Správa o samovražde bola prekvapujúca, pretože Svoboda bol vždy známy ako optimistický a veselý človek, ktorý okolo seba šíril dobrú náladu.

 

Šalgovič, Viliam (70) – slovenský a česko-slovenský politik, člen Komunistickej strany Slovenska, jeden z hlavných predstaviteľov konzervatívneho prúdu v KSČ, člen kolaborantského prosovietskeho krídla v strane v čase invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska. Navyše bol aj agentom KGB (tajná služba bývalého Sovietskeho zväzu) a podieľal sa na príprave spomínanej invázie v roku 1968.

Na prvomájových oslavách v Bratislave v roku 1987 sa stala na tú dobu nevídaná vec. Na tribúnu s najvyššími predstaviteľmi Komunistickej strany Slovenska začali lietať a dopadať pokazené vajcia. V prvom rade medzi predsedom vlády Slovenskej socialistickej republiky Petrom Colotkom a predsedníčkou Slovenského zväzu žien Elenou Litvajovou stál Viliam Šalgovič. Jedno vajce ho trafilo priamo do tváre a rozplesklo sa mu na saku. Šalgovič vzápätí odišiel do reštaurácie Veľké srdce, nachádzajúcej sa za tribúnou, kde mu sako očistili. „Atentátnika“ – vysokoškolského študenta Vladimíra Červeňa polícia okamžite zaistila. Šalgovič sa počas vyšetrovania o skutku vyjadril:

Spočiatku som si myslel, že ide len o mladícku nerozvážnosť, ale nie – páchateľ často prerušuje štúdium a je pod vplyvom západného rozhlasu a filmov o terorizme.“

Po novembrových udalostiach v roku 1989 odišiel Šalgovič zo všetkých politických funkcií a stiahol sa do ústrania. Z obáv pred dôsledkami svojich činov (preukázateľná vlastizrada) sa 6. februára 1990 obesil v pivnici svojho domu na Mudroňovej ulici v Bratislave.

 

Williams, Robin McLaurin (63) – americký herec, komik a spevák. Svetovú popularitu mu priniesol film Dobré ráno, Vietnam. Trikrát ho nominovali na Oscara, toto ocenenie získal v roku 1997 sa vedľajšiu rolu vo filme Dobrý Will Hunting. Získal tiež dvakrát Cenu Emmy, štyrikrát Zlatý glóbus a päťkrát Cenu Grammy.

Bol veľkým fanúšikom počítačových hier, svoju dcéru Zeldu pomenoval podľa postavy z hernej série The Legend of Zelda.

Jeho osobný život bol komplikovaný. Trikrát sa oženil. Takmer štyridsať rokov bojoval so závislosťou od drog a alkoholu a trpel depresiami. Od roku 1982 podstúpil najmenej desať odvykacích pobytov. Všetko bolo márne. K alkoholu sa vždy vrátil.

K tragédii sa začalo schyľovať v roku 2014. Priatelia a spolupracovníci si všimli, že Williams prestáva byť sám sebou. Začal zabúdať, jeho výkony prestali byť vtipné a pri nakrúcaní si nebol schopný zapamätať vetu. Na kolegov bol nepríjemný. Menil nálady. Chudol. K jeho depresii prispela tiež povinnosť platiť obrovské alimenty.

Williams to všetko ťažko niesol. Navyše vyšetrenie u lekára potvrdilo nepríjemnú diagnózu –  Parkinsonovu chorobu v prvom štádiu. Doktor predpovedal, že Williamsa čaká ešte desať „dobrých rokov“, ale Williamsa to zdrvilo.

Dňa 11. augusta 2014 v Paradise Cay v Kalifornii okolo siedmej večer miestneho času ho našli v jeho dome mŕtveho. Príčinou smrti bolo udusenie v dôsledku obesenia. Podľa pitvy v deň smrti nebol pod vplyvom alkoholu ani drog. V krvi mu našli len antidepresíva, kofeín a levodopu – liek na liečbu Parkinsonovej choroby.

V noci pred smrťou herec vložil niekoľko náramkových hodiniek do ponožky a odovzdal ich osobe, ktorej meno nebolo zverejnené. Obával sa o ne a chcel, aby boli v bezpečí. Potom zavolal manželke a povedal je, že jej v kníhkupectve kúpi časopisy. Po návrate domov jej ich dal a podľa manželkiných slov vyzeral byť v poriadku. Viackrát vošiel a vyšiel zo spálne, kde sa prehrabával v skrini. Neskôr odišiel so svojim iPadom a hercova manželka si myslela, že si chce na mobile niečo prečítať. Považovala to za dobré znamenie, pretože Robin nič nečítal a ani nepozeral televíziu už celých šesť mesiacov. Zo spálne odišiel okolo 22,30 hod. a to bolo naposledy, čo ho videla. Na druhý deň, teda o dvanásť hodín neskôr, verila, že manžel ešte spí a odišla z domu. Asi o 11,45 hod. sa hercov asistent znepokojil. Najprv vložil pod dvere spálne lístok, potom vylomil zámku. Komika našiel obeseného na ráme vstavanej skrine oblečeného v dlhom čiernom tričku a čiernych džínsoch. Na hercovom zápästí si všimol rezné rany, ale na ruke chýbal prsteň aj hodinky. Telo objavil v spálni patriacej jeho nevlastnému synovi, ktorý bol práve na návšteve u svojho otca. Williams zvykol nocovať v samostatnej spálni, pretože jeho spánok bol kvôli Parkinsonovej chorobe nepokojný, úzkostný a často hovoril zo sna. Vyšetrovatelia neďaleko hercovho tela na stoličke našli jeho osobné predmety vrátane iPadu a dvoch druhov antidepresív: mirtazapene a seroquel. Našli aj gravírovaný vreckový nôž so zaschnutými stopami čohosi červeného, čo sa neskôr potvrdilo ako Robinova krv. Nôž pochádzal z Williamsovej zbierky nožov. Vedľa stoličky stál pár čiernych tenisiek a v pravej z nich našli zastrčený pár čiernych ponožiek. Vo vrecku džínsov mal peňaženku.

V čase, keď dorazila polícia, herec bol už zjavne mŕtvy. Záchranári nevykonávali už žiadne pokusy o jeho oživenie a za čas smrti vyhlásili 12,02 hod.

Napriek dlhej a dobre zdokumentovanej histórii hercovej depresie, manželka aj asistent zhodne tvrdili, že Robin nikdy nehovoril o samovražde a ani hercovo konanie nič také nenaznačovalo. Svoj dávkovač liekov si aj deň predtým naplnil ako zvyčajne, ale lieky zostali nedotknuté. Na hercovom mobile ostali otvorené webové prehľadávače na stránkach s informáciami o liekoch…

 

Postrehy z koncertu

13.05.2024

Hoci Jean-Michel Jarre nie je úplne „moja šialka kávy“ ako by povedala Darinka, kedysi Rolincová, vybral som sa včera večer predsa len k bratislavskej Inchebe. Musím uznať, že to bol celkom zážitok! Počúvateľné skladby boli pekné, nepočúvateľné sme pretrpeli. Svetelná, pyrotechnická a dronová show bola veľkolepá. Ale nie o tom som chcel. Na koncerte, ktorý vybavil [...]

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

polárna žiara

Čína si už brúsi zuby. Posledný kus zeme na strategickom súostroví Arktídy je na predaj

17.05.2024 10:19

Záujemcovia môžu získať odľahlý pozemok s názvom Söre Fagerfjord na juhozápade Svalbardu za 300 miliónov eur.

Václav Klaus

Ochranka zlyhala aj pri Klausovi. Vtedy mal však útočník iba airsoftovú pištoľ

17.05.2024 10:00

„Keby mal ostrú zbraň, tak sme bez prezidenta,“ povedal český bezpečnostný expert Andor Šándor o incidente z roku 2012, keď mladý výtržník vystrelil na Václava Klausa.

fico, atentát na fica,

Klaus vyzval médiá, aby nebagatelizovali atentát na slovenského premiéra Fica

17.05.2024 09:38

Bagatelizovanie toho, čo sa stalo, je podľa českého exprezidenta niečo, proti čomu treba „zásadne protestovať“.

atentát Banská Bystrica Fico nemocnica polícia

NAKA prehľadala byt strelca na Fica. Domov priviezla aj atentátnika

17.05.2024 08:43, aktualizované: 09:35

Vyšetrovatelia vykonávali domovú prehliadku a kriminalistickí technici zaisťovali stopy.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 594
Celková čítanosť: 2141374x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu

Kategórie