Založ si blog

Ostrov nádejí – 11. pokračovanie

 

23. júl 2015

Vláda v Oslo na protest proti neochote slovenského premiéra stretnúť sa s nórskym veľvyslancom, povolala Larsa Ronningsbakkena do vlasti na konzultácie.

Ronningsbakken nebol z toho celkom nadšený, pretože život na Slovensku bol pre neho síce nudný a jednotvárny, ale alkohol tu bol kvalitný a rozmanitý a na rozdiel od prohibičného Nórska najmä lacný.

Necelú hodinu po medializovanom odlete nórskeho veľvyslanca, šéf Úradu vlády telefonicky oznámil nórskemu veľvyslanectvu, že premiér napriek bolestiam tenisového lakťa je pripravený o dvadsať minút veľvyslanca prijať. Keďže pán Ronningsbakken letel bežnou komerčnou linkou a v tej chvíli sa nachádzal kdesi vo vzdušnom priestore Dánska, nebolo možné ani s pomocou nadprirodzených síl termín stretnutia stihnúť.

 

24. júl 2015

Na námestí SNP v Bratislave sa okolo obeda zišlo veľké (ako zdôraznil denník naklonený opozícii) zhromaždenie členov Spoločnosti nórsko–slovenského priateľstva, aby protestovali proti narúšaniu dobrých vzťahov medzi oboma krajinami. Všetky tri protestujúce ženy (väčšina z nich – to znamená dve – boli milenkami nórskych manažérov žiarskej hlinikárne) si neďaleko sochy partizána postavili stan, v ktorom chceli začať protestnú hladovku a držať ju dovtedy, kým sa predseda slovenskej vlády nestretne s nórskym veľvyslancom, či iným oficiálnym predstaviteľom Nórska.

Odvážne ženy vstúpili do hladovky presne o 12,30 a napriek naliehaniu okoloidúcich, napriek argumentom, že si zničia zdravie, odhodlané demonštrantky držali protestnú hladovku približne do tretej popoludní. Potom náhle zistili, že v neďalekej cukrárni dostali čerstvé špice plnené francúzskym krémom.

 

25. júl 2015

Nórsky minister zahraničných vecí po konzultácii s veľvyslancom Ronningsbakkenom pre nórsku tlačovú agentúru Norsk Telegrambyrå vyjadril poľutovanie, že tradične dobré vzťahy medzi oboma krajinami sa kazia pre neochotu premiéra slovenskej vlády stretnúť sa s predstaviteľom Nórskeho kráľovstva a pre chýry o slovenských záujmoch v nórskych dŕžavách v Arktíde, ktoré sa zo slovenskej strany nikto nesnaží vyvrátiť.

Zážitok z dnešného dňa. . .

25.04.2024

Vybral som sa dnes na Miestny úrad Bratislava – Staré Mesto, aby som tam, ako budúci člen okrskovej volebnej komisie v eurovoľbách, podpísal potrebné dokumenty. Prechádzal som cez Hviezdoslavovo námestie a už diaľky som zbadal pred americkou ambasádou veľký zhluk ľudí. Prekvapilo ma to, pretože som nevedel o žiadnej protestnej, ani inej akcii a väčšinou o nich [...]

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 593
Celková čítanosť: 2128815x
Priemerná čítanosť článkov: 3590x

Autor blogu

Kategórie