Založ si blog

Modelová mediálna manipulácia

Za minulého režimu nám každý rok vo februári (ale nielen vo februári) púšťali v rozhlase a televízii povestné Gottwaldovo: „ Právě se vracím z hradu… moju vám sdělit, že pán president demisi přijal…“ a následné mohutné jasanie davu.

Po dlhom čase som ten záznam šoférujúc v aute dnes počul znovu (Slovenský rozhlas má Tému dňa o boji proti totalite).

Vypočul som si Gottwaldov hlas „právě se vracím z hradu“, ale keď mal povedať: „mohu vám sdělit…“ zvukový záznam išiel do stratena a začal rozprávať moderátor. Pred jasaním davov bol už zvukový záznam úplne vypnutý!

A tak som sa nutne musel zamyslieť. Je možné, že v časoch komunistickej totality pridali komunisti volume pri jasaní davov, rovnako ako manipulovali s fotografiou, na ktorej pôvodne bol Clementis a potom už nie. Skôr si však myslím, že hlasitosť jasania davov ani manipulovať nemuseli – námestie bolo vtedy plné ich prívržencov (vtedy ich mali ešte naozaj veľa a úprimne mysliacich)

Čiže toto je vlastne modelová situácia, ako sa nenápadne (ale účinne) manipulovalo/manipuluje vtedy, ale aj teraz. Objektívne by totiž bolo, pustiť aj dnes jasanie davov, pretože tam vtedy bolo a určite nemalé.

O Pelleho víťazstve

07.04.2024

Treba povedať, že Pellegriniho víťazstvo bolo napriek očakávaniam a odhadom výrazné! A bolo by bývalo omnoho, omnoho výraznejšie, ak by sa na Slovensku viedla normálna demokratická a slušná predvolebná kampaň. To, čo prevádzal Matovič tesne pred volebným dňom, bolo to najhlbšie dno a mne sa z neho chcelo naozaj zvracať. Ukázalo sa, že najväčším homofóbom na [...]

O Pelém a o hre proti nemu

05.04.2024

Keďže sme dnes v období volebného moratória, nejdem písať politizujúce články podporujúceho niektorého z kandidátov. Nechcem porušovať zákon. Vo svojom dnešnom príspevku sa chcem venovať najlepšiemu futbalistovi všetkých čias, Brazílčanovi Pelému (Edson Arantes do Nascimento). Uvediem krátky citát z autobiografickej knižky skvelého českého [...]

K+K

04.04.2024

Pred pár dňami sme si pripomenuli 25. výročie bombardovania Juhoslávie vojskami NATO na čele s USA. Bombardovanie sa začalo pod falošnou/vymyslenou zámienkou o genocíde v Kosove (rovnako ako vojna v Iraku, ktorá začala zas pod falošnou/vymyslenou zámienkou – vlastníctva zbraní hromadného ničenia Husajnovým režimom.) Oba agresívne akty Severoatlantického paktu boli [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Pavol Fabian

o cestovaní, o horách, o knižkách, o hocičom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 592
Celková čítanosť: 2122530x
Priemerná čítanosť článkov: 3585x

Autor blogu

Kategórie